Ξεπέρασαν τις 100 οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για 28 θέσεις τετράμηνης διάρκειας που προκήρυξε η Λότζια για την πρόσληψη προσωπικού λόγω covid, με τον επίμαχο όρο του «αποκλεισμού» των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.
Όπως είναι γνωστό το όλο θέμα έχει πυροδοτήσει σφοδρή αντιπαράθεση της δημοτικής Αρχής με την αντιπολίτευση, που κατηγορεί τη Λότζια ότι «καταστρατηγεί την αρχή του δικαίου και των ίσων ευκαιριών των πολιτών, την ίδια στιγμή που ποδοπατεί τους νόμους και ηθική τάξη».
Από την πλευρά της πάντως η Λότζια δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω, ξεκαθαρίζοντας ότι η όλη διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά και από την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων για την ανάδειξη των προκριθέντων που θα προσληφθούν στις θέσεις που προκηρύχθηκαν.
Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση χρεώνει στη δημοτική Αρχή βαριές πολιτικές ευθύνες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι υποκρισία η δημοτική Αρχή να αναγορεύεται σε προστάτη των ευπαθών ομάδων, όταν δεν παίρνει μέτρα προστασίας εργαζομένων και οφελούμενων σε κρίσιμες προνοιακές και κοινωνικές μονάδες!».
Παράλληλα, η αντιπολίτευση χρεώνει ευθύνες στη Λότζια ξεκαθαρίζοντας ότι εάν πραγματικά ενδιαφέρονταν για τους εργαζόμενους, «θα διεκδικούσε να παρέμεναν οι εκατοντάδες συμβασιούχοι που απέλυσε, θα διεκδικούσε να στελεχωθούν οι δημοτικές υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό! Αν ήθελε, θα διεκδικούσε να είχαν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα οι συμβασιούχοι».
Τι λέει η αντιδήμαρχος
Την ίδια στιγμή, η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Μαρία Καναβάκη τονίζει ότι «ο Δήμος Ηρακλείου δεν έκανε τίποτα λιγότερο η περισσότερο από ό,τι έκαναν όλοι οι Δήμοι και οι περιφέρειες της Ελλάδος, που ξαφνικά κλήθηκαν να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη και κατεπείγουσα κατάσταση, τον κοροναϊό. Δηλαδή προχωρήσαμε και εμείς σε προσλήψεις προσωπικού με τετράμηνης διάρκειας συμβάσεις όπως μας δόθηκε η δυνατότητα από την αντίστοιχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του ΥΠΕΣ για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών του κοροναϊού.
Οι ανακοινώσεις των προσλήψεων έγιναν από το αρμόδιο τμήμα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και έχοντας υπόψη ότι προβλέπεται για την εν λόγω περίπτωση. Δεκάδες άλλοι Δήμοι χρησιμοποίησαν παρόμοιο όρο. Και δε μιλάμε γενικά και αόριστα , αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα παραδείγματα Δήμων αλλά και μεγάλων περιφερειών. Για παράδειγμα, οι Δήμοι Ρεθύμνου, Αγίου Δημητρίου Αττικής Μάνδρας, Ιεράπετρας, Μυλοποταμου, Ρόδου, Σοφάδων, Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια δυτικής Ελλάδος, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Με λίγα λόγια, τα άτομα αυτά προσλαμβάνονται για κάλυψη έκτακτων αναγκών και κενά που έχουν δημιουργηθεί με την εμφάνιση της covid 19, δεν μπορούν να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού, επομένως δεν μπορούν να ανήκουν και στις ομάδες που κάνουν χρήση της. Εξάλλου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τις αυξημένου κινδύνου ομάδες και να χορηγεί υποχρεωτικά άδειες ειδικού σκοπού στις covid ομάδες. Ρητά αναφέρει ότι εξαιρούνται από τη λήψη τους τα άτομα που προσλαμβάνονται για κατεπείγουσες ανάγκες με τετράμηνες συμβάσεις .
Τα υπόλοιπα που ανακοινώθηκαν από την παράταξη «Ηράκλειο 375» είναι αόριστοι λαϊκισμοί και μάλιστα πρόχειροι αφού δεν είμαστε η εξαίρεση στο πανελλήνιο όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση τους. Αυτή η Δημοτική Αρχή δείχνει καθημερινά και εμπράκτως τη στήριξή της απέναντι στα ΑμεΑ (που προφανώς δεν έχουν αποκλειστεί από την προκήρυξη), αλλά και σε όλες τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, εδώ και εξίμιση χρόνια, ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιστάσεις».