Γιατί αρνείται πεισματικά η μητρόπολη Πέτρας να δώσει άδεια κηδείας;

Την ανάγκη να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία η Εκκλησίας μας επισημαίνει αναγνώστης του  patris.gr που αναφέρεται στην  άρνηση της διοίκησης της Ιεράς μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου να χορηγεί άδεια τέλεσης κηδείας σε συνανθρώπους μας που, κατά την εκτίμηση της, έχουν αυτοκτονήσει. Ο κ.Τροχαλάκης αναφέρεται προφανώς στα πρόσφατα τραγικά περιστατικά στην Σταλίδα και επισημαίνει:

 

“Αγαπητή Πατρίδα,

ο πόνος των συνανθρώπων μας που έχουν χάσει δικό τους άνθρωπο, από γεγονότα με σοβαρές ενδείξεις αυτοκτονίας, είναι δυσβάστακτος.

Από τη μία στιγμή στην άλλη, καλούνται να διαχειριστούν μία τραγωδία που μεταβάλλει, δραματικά και βίαια, προς το χειρότερο, την κατάσταση της ζωής τους.

Εμείς, που ζούμε στην ίδια κοινωνία με αυτούς, έχουμε ύψιστη υποχρέωση να επιδείξουμε σχέσεις αλληλοϋποστήριξης και να τους βοηθήσουμε έμπρακτα να διαχειριστούν αυτήν την τραγική κατάσταση. Ειδικά όταν πρόκειται για μικρές κοινότητες, όπως είναι τα χωριά μας, ο ρόλος της εκκλησίας είναι ο πρωταρχικός και ο κυριότερος.

Δυστυχώς όμως στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερονήσσου ο ρόλος της εκκλησίας γίνεται πολύ μικρός, εκδικητικός και η πανανθρώπινη αξία της αγάπης καταβαραθρώνεται. Η διοίκηση της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερονήσσου απαγορεύει την τέλεση κηδειών στις παραπάνω περιπτώσεις.

Έτσι ο ρόλος της εκκλησίας αλλάζει. Δεν είναι φιλεύσπλαχνος, υποστηρικτικός, πράος, γαλήνιος, συμπονετικός. Γίνεται αστυνομικός, γίνεται ρόλος ντέντεκτιβ, που παρακολουθεί ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να βγάλει συμπεράσματα. Σε όλες τις Μητροπόλεις της Κρήτης ακολουθείται ο ιερός κανόνας ότι ακόμα και ο αυτόχειρας κηδεύεται διότι δεν έχει ορθή επίγνωση των πράξεών του. Θλιβερή εξαίρεση αποτελεί η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσσου.

Η αυτοκτονική τάση είναι μία ανθρώπινη παθολογία, που πάντα τυγχάνει ιατρικής περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας. Ένας γιατρός, αν διαγνώσει τέτοιες τάσεις, σε ένα ασθενή, θα πράξει τα δέοντα που επιβάλλει η επιστήμη της ιατρικής. Ποτέ δε θα στείλει ένα τέτοιο ασθενή στο σπίτι του, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε πριν μερικά χρόνια ότι «… η Εκκλησία, συμπορεύεται με την Επιστήμη, δεν την βλέπει ως αντίπαλον, αλληλοσυμπληρώνονται πίστις και επιστήμη για το καλό της ανθρωπότητας.

Δυστυχώς η διοίκηση της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσσου έχει αποκλίνει από την υπόλοιπη Εκκλησία. Έχει τραβήξει το δικό της δρόμο της εσωστρέφειας και της μισαλλοδοξίας εις βάρος των τοπικών ενοριών και κοινοτήτων που έχει υπό την ποιμαντορία της.”

 

Με εκτίμηση

ΑλέξηςΤροχαλάκης

Μοχός Ηρακλείου