Ο τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών Γιώργος Κουτσογιαννάκης
Ο Γιώργος Κουτσογιαννάκης

Με καθυστέρηση ξεκίνησαν να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία από τον κοροναϊό στη Σουηδία, τη χώρα όπου θα περίμενε κανείς η ανταπόκριση να είναι άμεση και ουσιαστική από την πρώτη ημέρα της πανδημίας.

Ο τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών Γιώργος Κουτσογιαννάκης με καταγωγή από τον Κρουσώνα, ο οποίος μένει με την οικογένειά του εκεί τα τελευταία δέκα χρόνια προσπαθεί μιλώντας στην «Π» να εξηγήσει τους λόγους της καθυστέρησης στη λήψη μέτρων από τη σουηδική κυβέρνηση.

Στην Ουψάλα όπου μένει ενημερώνεται καθημερινά από τα μέτρα που λαμβάνονται στη μακρινή σκανδιναβική χώρα της βορείου Ευρώπης, ενώ γνωρίζει και τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα, όπου ο κόσμος ακολουθεί – η πλειονότητα τουλάχιστον-  να τηρεί ευλαβικά αυτά που συνιστούν οι ειδικοί.

«Εδώ η ιδιοσυγκρασία των κατοίκων είναι διαφορετική και έτσι ίσως μπορεί κανείς να εξηγήσει τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί. Στη Σουηδία δεν υπάρχουν οι δομές που υπάρχουν στην Ελλάδα για να αφήσει κάποια οικογένεια τα παιδιά της, αλλά ούτε και συνηθίζεται να τα αφήνουν στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Έτσι, τα σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια, όχι λύκεια και πανεπιστήμια, παραμένουν ανοικτά. Βέβαια, εάν υπάρξει κάποιο κρούσμα κλείνουν.

Όμως οι εργαζόμενοι δεν έχουν πραγματικά πού να αφήσουν τα παιδιά τους και γι’ αυτό τα σχολεία αυτών των βαθμίδων λειτουργούν ακόμα» αναφέρει.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, ο Σουηδός πολίτης έχει εμπιστοσύνη στο κράτος και ακολουθεί αυτά που του λέει. Δε θα παρεκκλίνει και γνωρίζει ότι αυτό που θα πουν οι ειδικοί είναι κι αυτό που θα πρέπει να κάνει.

«Οι Σουηδοί ενημερώνονται για ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εγώ που εργάζομαι με Σουηδούς με ρωτούν για την κατάσταση και τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί, όπως η Ιταλία και η Ισπανία» τονίζει και προσθέτει: «Κι εδώ υπάρχουν απαγορεύσεις αλλά είναι μικρότερης έκτασης.

Στη Σουηδία η ατομική ευθύνη παίζει μεγάλο ρόλο. Ακολουθούνται αυτά που αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή Κοινωνικής Υγείας που έχει συσταθεί για τον λόγο αυτό».

Ένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί – παρά το γεγονός ότι καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν ανοικτά- αφορά στον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών που θα πάνε κάπου για φαγητό. «Σε εστιατόρια που δεν είναι πολυτελείας, δεν υπάρχουν σερβιτόροι.

Παραγγέλνεις το φαγητό σου και πηγαίνεις όταν είναι έτοιμο να το παραλάβεις. Αυτό πλέον άλλαξε. Για να μην δημιουργούνται ουρές πλέον το φαγητό στο φέρνουν στο τραπέζι. Ακόμη, παρά το γεγονός ότι τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοικτά, δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση.

Ένα ακόμη μέτρο που αποφασίστηκε πριν λίγες ημέρες είναι ότι απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων. Όμως και ο κόσμος δεν βγαίνει από τα σπίτια του όπως πριν. Τώρα που ξεκινάει η άνοιξη και θα περίμενε κανείς περισσότερη κίνηση στους δρόμους, κάτι τέτοιο δεν το βλέπεις στις μέρες μας».

Όπως λέει, το κράτος προτείνει σε όσους μπορούν να εργαστούν από το σπίτι τους να το κάνουν. «Οι περισσότεροι που μπορούν εργάζονται από τις οικίες τους» τονίζει ο κ. Κουτσογιαννάκης και καταλήγει λέγοντας: «Στους δρόμους θα δει κανείς λιγοστούς Σουηδούς να φορούν γάντια και μάσκες. Επίσης, οι Σουηδοί όταν έβλεπαν κάποιον συνήθιζαν να τον αγκαλιάζουν, όπως εμείς οι Έλληνες τον φιλάμε. Κι αυτές οι αγκαλιές έχουν πλέον σταματήσει».