Ακόμα και χρόνια ενδέχεται να χρειαστούν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αποζημιώσεων στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, αφού τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί.
Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «Π» ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, τα ιδιοκτησιακά προβλήματα στην περιοχή είναι τέτοια, που δεν μπορεί να θεωρηθούν παράλογες ακόμα και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.
«Η ενημέρωση που έχω από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών που χειρίζονται και το θέμα είναι πως η διαδικασία είναι πάρα πολύ δύσκολη, αφού δεν υπάρχει καθαρό ιδιοκτησιακό καθεστώς στις περισσότερες ιδιοκτησίες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός διευκρινίζοντας πως σχεδόν όλοι οι φάκελοι είναι αρκετά μπερδεμένοι.
«Έχουμε περιπτώσεις που ένα οίκημα ανήκει σε τρεις ιδιοκτήτες και έχει υποβάλει αίτημα αποζημίωσης μόνο ο ένας. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε ένας τέτοιος φάκελος δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς χρειάζονται αιτήσεις και από τους τρεις ιδιοκτήτες για να προχωρήσει η διαδικασία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και προσθέτει:
«Έχουμε επίσης περιπτώσεις που ένα σπίτι δηλώνεται από άλλον ιδιοκτήτη και άλλος υποβάλλει αίτημα για την αποκατάστασή του. Μπορείτε να καταλάβετε πως κάτω από αυτές τις συνθήκες κι ένα τόσο μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, πόσο δύσκολη γίνεται η διεκπεραίωση των φακέλων».
Όπως διευκρινίζει πάντως ο κ. Τριαντόπουλος, από τις υπηρεσίες καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να μην διακοπούν, ενώ τονίζει πως πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου είναι όλοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές να μπορέσουν να αποζημιωθούν.
Ο υφυπουργός κάνει σαφές πως στο σύνολο τους οι υπηρεσίες συνεχίζουν να εργάζονται, διευκρινίζοντας πως η περίπτωση του Αρκαλοχωρίου και του Δήμου Μινώα Πεδιάδος είναι μία περίπτωση που ούτε η κυβέρνηση ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ήθελαν να βαλτώσει.
Σε σχέση με τους μηχανικούς και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 15 Ιανουαρίου κι έχουν εκφραστεί φόβοι για την εξέλιξη των διαδικασίων, ο κ. Τριαντόπουλος είναι κάθετος.
Ο ίδιος δηλώνει πως όλοι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και είναι προφανές πως οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν. Ο υφυπουργός κάνει σαφές πως οι συμβάσεις δεν έχουν λήξει, άρα παραμένουν ενεργές, ενώ δηλώνει πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα και καμία πρόθεση από το Υπουργείο ή την κυβέρνηση να σταματήσει η οποιαδήποτε διαδικασία.
Στο μεταξύ χθες, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ ο υφυπουργός είχε τονίσει πως ήδη έχουν διατεθεί σαν πρώτη ύλη πάνω από 66 εκατομμύρια σε χιλιάδες πολίτες, αναφέροντας και εκεί τα ιδιοκτησιακά θέματα που υπάρχουν στο Αρκαλοχώρι, όπως αποτυπώθηκαν κατά την περίοδο της αυτοψίας.
«Πάνω από 7.000 είναι οι αποζημιώσεις. Φάκελοι είναι σε εκκρεμότητα, όταν υπάρχει αναντιστοιχία με άλλον να αιτείται να κατασκευάσει το σπίτι και σε άλλον να ανήκει το σπίτι».
Αναφερόμενος στις τέσσερις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της τελευταίας τριετίας, ο ίδιος τόνισε:
«Ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός το 2020 επηρέασε και τη Θεσσαλία, επηρέασε την Κεντρική Ελλάδα, τα Ιόνια και το κόστος έχει ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια, ενώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήραμε λιγότερο από 22 εκατομμύρια. Όλα τα υπόλοιπα είναι εθνικοί πόροι» ενώ επανέλαβε ότι «θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και συνέχισε: «Το 2021 -2022 όταν ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr/μετά τις πυρκαγιές δόθηκαν 119 εκατομμύρια».
Σχετικά με την αρωγή σε επιχειρήσεις, τα ποσά υπερβαίνουν τα 26 εκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ το 2016- 2017 δεν ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο.
Πρόκειται για πόρους του Υπουργείου Οικονομικών που δίνονται στις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα η διαδικασία μετρά 5.000 διεκπεραιωμένους φακέλους , ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσαν τους 200 κάθε έτος, σημαίνει και τεράστιο όγκο της δουλειάς για τις υπηρεσίες.
Ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε πάντως ότι «η χώρα μας είναι στην περιοχή της υφηλίου με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, με το μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».