Από το ένα αδιέξοδο στο επόμενο οι σεισμόπληκτοι του Δήμου Μινώα οι οποίοι μετά τη βάσανο της σύνταξης των φακέλων, των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων των λογαριασμών τους βρίσκονται αντιμέτωποι και με την άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν μέρος της αποκατάστασης των ιδιοκτησιών τους.
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις οδύνες με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι σεισμόπληκτοι, αφού όσοι από αυτούς επιχειρήσουν να δαπανήσουν τα χρήματα της αρωγής για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους και δεν καταφέρουν να πάρουν το προβλεπόμενο από τον νόμο δάνειο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, θα κληθούν να επιστρέψουν και τη χρηματοδότηση που τους έχει εγκριθεί.
«Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα» τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» κ. Κ. Γκαντάτσιος, ο οποίος σημειώνει ότι αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην προσπάθεια οικιστικής ανασυγκρότησης της περιοχής. Όπως εξηγεί, πολλοί σεισμόπληκτοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δεινή κατάσταση, καθώς, ενώ πέρασαν από χίλια κύματα για να εγκριθεί η οικονομική ενίσχυση της αρωγής βρίσκονται αντιμέτωποι με την άρνηση των τραπεζών να τους ενισχύσουν με δάνειο, οι οποίες δεν δείχνουν καμία προθυμία στην κατεύθυνση αυτή.
Ο ίδιος εξηγεί ότι βάσει του νόμου που ισχύει και για τους σεισμόπληκτους και για τους πυρόπληκτους και γενικότερα για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, το πλαίσιο της αποζημίωσης προβλέπει ότι θα πρέπει να ενισχύονται οικονομικά από την κρατική αρωγή σε ένα ποσοστό 80% και το υπόλοιπο 20% θα πρέπει να δίδεται από τράπεζες. Ωστόσο οι τράπεζες όταν καλούνται να απαντήσουν στα σχετικά αιτήματα απαντούν είτε ότι αγνοούν το θέμα ή αδιαφορούν ή αρνούνται τη χρηματοδότηση.
Σε όλα τα παραπάνω, όπως εξηγεί ο κ. Γκαντάτσιος, θα πρέπει να προστεθεί ότι το ύψος της κρατικής αρωγής δεν είναι εναρμονισμένο με τις πραγματικές τιμές της αγοράς, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι χωρίς τη δανειακή υποστήριξη ο πολίτης δεν μπορεί να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ιδιοκτησίας του. Στο πλαίσιο αυτό αποστείλαμε σχετική επιστολή προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Ο Σύλλογός μας πρόσφατα έχει δεχτεί επώνυμες καταγγελίες σεισμοπλήκτων, οι οποίοι, αφού κατάφεραν μετά κόπων και βασάνων να ξεπεράσουν την γραφειοκρατία, απευθύνθηκαν στις τράπεζες.Σύμφωνα με τη με Αριθ. οικ.2/86599/0025 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (Β’ 1257/17.03.2022) προβλέφθηκε η παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χορήγηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα προς αποκατάσταση κτηριακών ζημιών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου όπως αυτές οριοθετήθηκαν με τη Β’ 4646/07.10.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει.
Τα πιστωτικά ιδρύματα αρχικά δήλωσαν άγνοια και αδιαφορία, μετέπειτα δε και άρνηση συμμετοχής στο πρόγραμμα δανειοδότησης σεισμοπλήκτων για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα κτήριά τους από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ενήμερα καθώς επίσης πόσα και ποια από αυτά συμμετέχουν στο πρόγραμμα χορήγησης δανείων σε φυσικά πρόσωπα για την αποκατάσταση των ζημιών τους.
Σας υπενθυμίζουμε την δημόσια δέσμευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, όπου οι τράπεζες μέλη σας δήλωσαν “θα σταθούμε αρωγοί με κάθε πρόσφορο τρόπο στις απώλειες που υπέστησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις από τις σεισμικές δονήσεις στο Νομό Ηρακλείου”. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση έτσι ώστε οι όλοι πληγέντες δικαιούχοι να μπορούν να πάρουν τα άτοκα δάνεια».