Οι σεισμόπληκτους του Δήμου Μινώα

Σε νέα παράταση οδηγείται η υποβολή φακέλων για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων σπιτιών στον Δήμο Μινώα η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί και επισήμως το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό προκύπτει από επικοινωνία που είχε ο  Σύλλογος Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα”  με τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, μετά από οχλήσεις που είχε από πολίτες οι οποίοι εξέφραζαν την αγωνία τους φοβούμενοι  τον κίνδυνο εμπλοκών.

Η επίσημη απάντηση που δόθηκε είναι ότι “έχει συνταχθεί και ελεγχθεί η υπουργική απόφαση για παράταση υποβολής φακέλων επισκευής και βεβαιώσεων καθορισμού δικαιούχου Σ.Σ Αποκατάστασης. Σας ενημερώνουμε ότι είναι σε διαδικασία υπογραφών από τους αρμόδιους”.

Ανέφικτη η αποκατάσταση;

Την ίδια στιγμή ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη και  Νίκου Ηγουμενίδη, με ερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομικών, αναδεικνύουν με κατάθεση ερώτησης το μπάχαλο – όπως το χαρακτηρίζουν-  που επικρατεί στη διαδικασία δανειοδότησης σεισμοπλήκτων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και στόχο την αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν,  «σύμφωνα με καταγγελίες σεισμόπληκτων, πολλές τράπεζες δηλώνουν άγνοια ή άρνηση συμμετοχής στο πρόγραμμα δανειοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί κτήρια από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου» και προσθέτουν: «Όσοι πληγέντες δηλαδή κατάφεραν να ξεπεράσουν τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους που προηγούνται της αίτησης δανείου τώρα αντιμετωπίζουν ένα νέο αδιέξοδο.

Καθίσταται σαφές ότι η δυνατότητα αποκατάστασης των κτηρίων, υπό τις σοβούσες μάλιστα οικονομικές συνθήκες και χωρίς τη δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού καθίσταται ανέφικτη».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, προβλέφθηκε η παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα προς αποκατάσταση κτηριακών ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021.

Το ποσοστό εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου ορίστηκε σε 75%, η συνολική διάρκεια των δανείων σε 15 έτη, τα δάνεια βαρύνονται με επιτόκιο ίσο προς αυτό των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου 6μηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 2 μονάδες και οι τράπεζες θα εξετάζουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων από τους δικαιούχους κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική.

Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό, σχετικά με πόσες και ποιες τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πόσες αιτήσεις χορήγησης δανείου έχουν υποβληθεί, καθώς και αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε τροποποίηση της σχετικής απόφασης, έτσι ώστε μέρος του δανείου να είναι άτοκο.