ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ: Έρχονται πρόστιμα-”φωτιά”

Σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ αντιστοιχούν τα πρόστιμα-φωτιά που χρεώθηκαν περισσότεροι από 200 καταστηματάρχες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιφέρεια του Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο 400 ελέγχων που έγιναν μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Τα καταστήματα ελέγχθηκαν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν την άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου την οποία οφείλουν να έχουν προμηθευτεί εφόσον τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες πεζόδρομους και δρόμους της πόλης. Όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει ένας αριθμός καταστηματαρχών που στερούνται άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου, μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι αρχίζει να γίνεται συνείδηση στον κλάδο ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μέσα από ένα καθεστώς ασυλίας, όπως ενδεχομένως κάποιοι ανέμεναν. Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Μαρίνος Παττακός ο οποίος εξηγεί ότι από τις παραβάσεις προκύπτει επίσης ότι αρκετοί καταστηματάρχες είχαν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, την οποία όμως είχαν υπερβεί. Δηλαδή χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερη έκταση του κοινόχρηστου χώρου σε σχέση με την άδεια που τους είχε χορηγηθεί. Ο κ. Παττακός σημειώνει ότι μπορεί να μειώθηκε ο αριθμός των καταστηματαρχών οι οποίοι δεν έχουν άδεια κοινόχρηστου χώρου, αλλά είναι μεγάλος ο αριθμός της καταπάτησης μεγαλύτερης έκτασης από αυτή που νομιμοποιούνταν να καταλάβουν.

 

Μαρίνος Παττακός
ο κ. Παττακός

Όπως είναι γνωστό, τα πρόστιμα που χρεώνονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι βαρύτατα, καθώς αντιστοιχούν σε διπλάσιο ποσό από αυτό που χρεώνεται ο κοινόχρηστος χώρος που καταλαμβάνουν. Άρα το ύψος των προστίμων καθορίζεται με βάση το είδος της παράβασης, αλλά και με βάση την τιμή ζώνης της κάθε περιοχής, η χρέωση της οποίας έχει προσδιοριστεί με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι ξεκίνησαν από το κέντρο και επεκτάθηκαν σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου και σε περιοχές όπως η Ν. Αλικαρνασσός, η 62 Μαρτύρων, ενώ όπως διαβεβαιώνει ο κ. Παττακός θα συνεχιστούν. Ο ίδιος σημειώνει ότι φέτος οι έλεγχοι ξεκίνησαν με χρονοκαθυστέρηση λόγω των δημοτικών εκλογών, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και μάλιστα όχι μόνο πρωινές αλλά και μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας.  «Ο νόμος θα εφαρμοστεί και είναι ίδιος για όλους» ξεκαθαρίζει ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας ο οποίος σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά αυστηρός. «Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ελεγχθούν όλοι, διότι δεν μπορεί ο Δήμος να αντιμετωπίζει με ασυλία τους παραβάτες οι οποίοι προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα, καθώς καταλαμβάνουν παράνομα κοινόχρηστους χώρους της πόλης.

Όπως είναι γνωστό, όσοι εντοπιστούν να παρανομούν οφείλουν να αποκαταστήσουν εντός δεκαημέρου και εάν διαπιστωθεί σε δεύτερη φάση επόμενου ελέγχου να εξακολουθούν να παραβιάζουν τον νόμο, τότε τους αφαιρείται η άδεια λειτουργίας και κατάσχονται και τα τραπεζοκαθίσματα τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως έχει αποκαλύψει η «Π», όσες επιχειρήσεις έσπευσαν να τοποθετήσουν ξανά στη θέση τους τις αυθαίρετες κατασκευές που αποξηλώθηκαν πέρσι το καλοκαίρι, δεν έχουν δικαίωμα ούτε να αιτηθούν τη χρήση κοινόχρηστου χώρου, και άρα δεν έχουν κανένα νόμιμο δικαίωμα να τον χρησιμοποιούν. Σύμφωνα με τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνο Παττακό, δυστυχώς ήδη έχουν πέσει κάποιες επιχειρήσεις στην «τσιμπίδα» των ελέγχων της Δημοτικής Αστυνομίας, και, όπως προκύπτει, αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας και σε άλλες επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει όσοι καταστηματάρχες έσπευσαν να τοποθετήσουν ξανά  στη θέση τους τις αυθαίρετες κατασκευές σκιαδίων που είχαν αφαιρεθεί από κλιμάκια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, άμεσα να φροντίσουν για την αποξήλωσή τους διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αυστηρότητα της νομοθεσίας που δεν τους αφήνει περιθώριο  ούτε να αιτηθούν χρήση κοινοχρήστου χώρου.