ΒΟΑΚ

Σε νέα βάση και σχεδιαστικό πλαίσιο επανεκκινεί η κυβέρνηση το μεγάλο κεφάλαιο της διαμόρφωσης του βόρειου οδικού άξονα. Αυτό ανακοίνωσε επισήμως ο υπουργός Υποδομών κ. Κ.Καραμανλή, επιβεβαιώνοντας απολύτως σχετικές πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η «Π», αφού, όπως ξεκαθαρίζει, «η νέα πολιτικη ηγεσία του Υπουργείου έχει ήδη ξεκινήσει την επανεξέταση συνολικά του σχεδιασμού και της «αρχιτεκτονικκής» του έργου. Παράλληλα, προχωρά στην εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών, για να ακολουθήσουν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις (π.χ. περιβαλλοντικές κ.λπ.).

O Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής

Ειδικότερα ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου, εξηγεί ότι το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο του νησιού επανασχεδιάζεται σε εντελώς νέα βάση, προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες μελέτες και αδειοδοτήσεις και μάλιστα στον συνολικότερο στρατηγικό σχεδιασμό κεντροβαρή ρόλο θα έχει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), που όπως προαναγγέλλει ο υπουργός  θα ενισχυθεί τόσο σε ουσιαστικό όσο και εκτελεστικό επίπεδο. Ο υπουργός μάλιστα απαντώντας στον κ. Κεγκέρογλου σε σχέση με το μέχρι σήμερα σχεδιασμό του έργου, «ρίχνει το γάντι» στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του

Ο κ. Β. Κεγκέρογλου

υπουργείου, ξεκαθαρίζοντας πως «σε ό,τι αφορά στον ΒΟΑΚ, παραλάβαμε κατ’ ουσίαν έναν διαγωνισμό «εκδήλωσης ενδιαφέροντος», για τον οποίον δεν υφίσταται καμία σχετική μελέτη. Επίσης, πρόσθετες δυσκολίες δημιουργούν οι τρεις διαφορετικοί τρόποι δημοπράτησης του ΒΟΑΚ, ως ενιαίου οδικού άξονα (δημόσιο έργο, ΣΔΙΤ και Σύμβαση Παραχώρησης). Ουσιαστικά ο υπουργός περιγράφει το μέχρι σήμερα σχεδιασμό ως μια απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος χωρίς κανένα ουσιαστικό υπόβαθρο. Ωστόσο, όπως εξηγεί, ακριβώς επειδή η όλη διαδικασία ήταν σε εντελώς πρόωρο στάδιο, είναι ανατάξιμη και άρα εύκολο να προχωρήσει ο επανασχεδιασμός του έργου σε εντελώς νέα βάση.

Αδήριτη ανάγκη για έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο

Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Κεγκέρογλου στην παρέμβασή του εκφράζει την αγωνία του αφενός για την πορεία υλοποίησης του κρίσιμου αυτού έργου, και αφετέρου για την απίστευτη χρονοτριβή που καταγράφεται σε ότι αφορά το σχεδιασμό που ακολουθείται. Όπως εξηγεί, «είναι γνωστό ότι η κατασκευή του σύγχρονου βόρειου οδικού άξονα Κρήτης έχει καθυστερήσει σημαντικά, αφού έχουν υλοποιηθεί 60 περίπου χιλιόμετρα βάσει του προηγούμενου σχεδιασμού ο οποίος εγκαταλείφθηκε χωρίς να αντικατασταθεί στην πράξη με άλλον . Το Υπουργείο Υποδομών, ουσιαστικά “ροκάνισε” τα τελευταία 4 χρόνια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού εκτός της ολοκλήρωσης τμημάτων που είχαν προχωρήσει, δεν δημοπρατήθηκε κανένα νέο τμήμα του ΒΟΑΚ, ενώ αντίθετα ακυρώθηκε το δημοπρατημένο και έτοιμο για ανάθεση υλοποίησης τμήμα Πάνορμο-Εξάντη. Αρχικά το 2015 μιλούσαν για εντελώς νέα χάραξη και κατέληξαν το 2018 να επιλέξουν την ίδια με μικρές διαφοροποιήσεις ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσαν ένα σχήμα υλοποίησης του ΒΟΑΚ μέσω τριών διαφορετικών συστημάτων για τρία υπόλοιπα τμήματα του, παραχώρηση, ΣΔΙΤ και δημόσιο έργο. Ταυτόχρονα, ο κ. Σπίρτζης μετέφερε την αρμοδιότητα για το έργο από τον ΟΑΚ στο Υπουργείο Υποδομών με προγραμματική σύμβαση αρχικά και με μεταφορά της αντίστοιχης υπηρεσίας στη συνέχεια χωρίς να γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του έργου».

Πώς θα προχωρήσει ο ΒΟΑΚ

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξηγεί ότι είναι δεδομένος ο επανασχεδιασμός της «αρχιτεκτονικής» για την υλοποίηση του έργου που όπως σημειώνει είχε δρομολογηθεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους και συγκεκριμένα με σύμβαση παραχώρησης, ΣΔΙΤ και δημόσιο έργο, αλλά χωρίς να αναφέρει ποια είναι η επιλογή της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου, ούτε καν τα χαρακτηριστικά της νέας αρχιτεκτονικής που επιδιώκει. Παράλληλα στην απάντηση του υπουργού επισυνάπτεται όλο το μέχρι σήμερα ιστορικό στην ανάθεση ωρίμανσης επιμέρους μελετών σε ιδιώτες μελετητές και στη διαδικασία με Σύμβαση παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος και ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, που όπως αναφέρει, έχουν προχωρήσει στη β’ φάση με τη συμμετοχή πέντε οικονομικών φορέων. Ο υπουργός εξηγεί ότι, η παραπάνω διαδικασία βρίσκεται στα σπάργανα και η αλλαγή αρχιτεκτονικής είναι εφικτή, αρκεί όπως συμπληρώνει να είναι καλύτερη απ’ αυτήν που ήδη έχει δρομολογηθεί για να μη χαθεί άσκοπα κι άλλος χρόνος.