ΒΟΑΚ

Με την κυβέρνηση να “πανηγυρίζει” για την υλοποίηση του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της Ευρώπης, ανακοινώνοντας τα επόμενα βήματα υλοποίησης του ΒΟΑΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση, τονίζοντας ότι υλοποιείται με διόδια, διπλάσιο κόστος και τρία χρόνια καθυστέρησης το έργου που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες ο υφυπουργός υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου τόνισε ότι «σε τρία χρόνια κάναμε πράξη τον ΒΟΑΚ, ένα όνειρο 10ετιών για την Κρήτη και πρόσθεσε ότι στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος «ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε ομαλά και συμβασιοποιείται και ξεκινά». Για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, υπάρχει ήδη προσωρινός ανάδοχος και «στο τελευταίο τρίμηνο του έτους το έργο θα συμβασιοποιηθεί».

Για το μεγάλο έργο της παραχώρησης Χανιά – Ηράκλειο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και πλέον προχωρά η Β’ φάση του διαγωνισμού όπου προβλέπεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών με στόχο μέσα στο 2023 να στηθούν εργοτάξια και σε αυτό το τμήμα. «Παράλληλα, χωρίς να χάσουμε καθόλου χρόνο προχωράμε τις μελέτες για την προαίρεση του Κίσσαμος-Χανιά και τις μελέτες ανατολικότερα του Αγίου Νικολάου» συνέχισε ο κ. Καραγιάννης.

Ο ίδιος σημείωσε σκωπτικά απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, «παραλάβαμε μία έκθεση ιδεών. Δεν είχατε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για κανένα έργο του ΒΟΑΚ. Αν είστε περήφανοι γι’ αυτό, θα σας κρίνουν οι Κρητικοί». Πρόσθεσε ακόμα ότι «στις σημαντικές αυτές ημέρες για την Κρήτη δεν θα έπρεπε να μπαίνουμε σε αντιπαράθεση και να δηλητηριάζουμε τους Κρητικούς με ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Συνεχίζοντας ο υφυπουργός εστίασε στον σχεδιασμό που υπάρχει για τον κόμβο Καρτερού επί του ΒΟΑΚ, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί τμήμα της Παράκαμψης Ηρακλείου, η οποία έχει περιληφθεί μαζί με τις αντίστοιχες Παρακάμψεις Χανίων και Ρεθύμνου στο αντικείμενο του μεγάλου έργου Παραχώρησης». Εξήγησε ότι αν δημοπρατούνταν ξεχωριστά «θα είχαμε το ζήτημα της πενταετίας που έχουν όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα μετά την ολοκλήρωσή τους, η οποία θα συνέπιπτε μοιραία με τη κατασκευή του μεγάλου έργου και αφετέρου θα είχαμε ταυτόχρονα εργοτάξια, στο ίδιο περίπου σημείο, με διαφορετικές εργολαβίες δημιουργώντας ένα τεχνικό εμπόδιο και για τα δύο έργα, της παραχώρησης και του κόμβου Καρτερού».

Ο κ. Γιώργος Καραγιάννης
Ο κ. Γιώργος Καραγιάννης

Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης

Διπλασιασμό κατασκευαστικού κόστους, διόδια και τρία χρόνια καθυστέρησης στην υλοποίηση του ΒΟΑΚ χρεώνει πολιτικά την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεβάζοντας στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση.  Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι το κόστος του έργου πήγε στα 140 εκ. ευρώ, από 72 εκ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. Αντίστοιχα στο διαγωνισμό το αποτέλεσμα έκπτωσης ήταν μόλις 7,1% (!), ενώ οι προσφυγές υποψηφίων αναδόχων προς την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, δεν εκδικάστηκαν ποτέ.

Οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μίλησαν για ανακολουθίες και μεθοδεύσεις, την απουσία σαφών δεσμεύσεων για το τμήμα του ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία, για τα προβλήματα των απαλλοτριώσεων, το ζήτημα του «φαραωνικού» κόμβου του Ξερόκαμπου, που αυξάνει υπερβολικά τον προϋπολογισμό, ενώ έθεσαν σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την εκτόξευση του κόστους, την τοποθέτηση διοδίων σε δημόσιο έργο, την προσχηματική διαβούλευση για τη χάραξη στα όρια του νόμου Ρεθύμνου κ.α. Παράλληλα, απαίτησαν από τον αρμόδιο υπουργό να ζητήσει, τουλάχιστον, συγγνώμη από τους πολίτες της Κρήτης για το αποτέλεσμα, όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις κατηγορίες που επί τόσα χρόνια εκτόξευε περί δήθεν «γονατογραφήματος», «μολυβιάς στον χάρτη», κλπ.

Ο Π. Πολάκης σχολίασε καυστικά «κλείνουμε τρία χρόνια από τη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε την κυβέρνηση και στο διάστημα αυτό «στο μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ δεν έχει παιχτεί ούτε μια σκαλιδέ όπως λέμε στην Κρήτη».

Από την πλευρά του ο βουλευτης του ΚΚΕ κ. Μανόλης Συντυχάκης, τόνισε: «Η καθυστέρηση κατασκευής του ΒΟΑΚ, δεν οφείλεται σε λόγους ανικανότητας ή έλλειψης αποφασιστικότητας της μίας ή της άλλης κυβέρνησης, αλλά πρωτίστως στο γεγονός ότι ο ΒΟΑΚ δεν «χωρούσε» στις προτεραιότητες της καπιταλιστικής ανάπτυξης των προηγούμενων 10ετιών. Η ΕΕ δεν χρειαζότανε μια τέτοια οδική σύνδεση, λόγω αποκοπής της Κρήτης από τα χερσαία δίκτυα.

Σήμερα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ο ΒΟΑΚ είναι μέρος του συνολικού σχεδιασμού, όπως αυτός αποτυπώνεται στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», για την πραγματοποίηση επενδύσεων, προκειμένου να βρουν διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαια, να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία για τους επιχειρηματικούς ομίλους, από την ληστρική εκμετάλλευση του λαού, αφαιμάζοντάς τον ακόμη περισσότερο».