Παραμένουν «αγκάθι» για τη Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου τα ετοιμόρροπα κτίσματα, τα οποία δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά … 700 όπως βεβαιώνει και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός.
Ασφαλώς δεν χρήζουν και οι 700 περιπτώσεις άμεσης κατεδάφισης, ωστόσο ανάγκη για άμεση παρέμβαση απαιτείται σε τουλάχιστον δέκα από αυτές. Ειδικότερα στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, χαρακτηριστική ήταν η άμεση διακοπή της κυκλοφορίας στο ένα ρεύμα επί της Αγίου Μηνά, την παραμονή μάλιστα εορτασμού του Πολιούχου του Ηρακλείου, όταν το γνωστό ετοιμόρροπο κινδύνευσε με κατάρρευση από τον τεράστιο όγκο της βροχής.
Αντίστοιχη παρέμβαση χρειάστηκε και στην περίπτωση της οδού Σμύρνης, όταν τμήμα ετοιμόρροπου κτίσματος, κατέρρευσε από τον όγκο της βροχόπτωσης, την ημέρα του Αγίου Μηνά, κατά την οποία ευτυχώς λόγω της αργίας και του lockdown, δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί. Για το συγκεκριμένο ακίνητο μάλιστα, οι διαδικασίες κατεδάφισης άρχισαν το Σάββατο, με μερικές ημέρες καθυστέρησης, αφού έπρεπε να διευθετηθεί ένα ζήτημα με πυλώνες της ΔΕΗ.
Η προγραμματισμένη κατεδάφιση ήταν να εκκινήσει την προηγούμενη Τετάρτη, ωστόσο ο αρμόδιος εργολάβος ενημερώθηκε ότι ένας από τους πυλώνες τροφοδοτεί με ρεύμα το Ειρηνοδικείο, οπότε δόθηκε μια μικρή παράταση κάποιων ημερών, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Αυτή βέβαια η περίπτωση δεν είναι η μοναδική κατά την οποία εντοπίζονται προβλήματα και καθυστερήσεις σε σχέση με τη διαχείριση και πιθανή κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτισμάτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Ηρακλείου.
Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός, τα μεγαλύτερα προβλήματα και καθυστερήσεις δεν σχετίζονται με το κόστος που έχουν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, το οποίο θεωρείται αμελητέο σε σχέση με το όφελος από την προστασία της σωματικής ακεραιότητας ή ακόμα και ανθρώπινων ζωών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σχετίζεται με τις σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες που είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να προχωρήσουν πιθανές παρεμβάσεις ή ακόμα και κατεδαφίσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο.
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα και πιο πρόσφατα παραδείγματα, τέτοιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων αποτελεί το ακίνητο που ανήκει στον Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου, το οποίο βρίσκεται επί της Μονής Καρδιωτίσσης. Μόλις την Παρασκευή κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν τη Δημοτική Αρχή φοβούμενοι για τη στατικότητα του κτηρίου. Άμεσα προχώρησε αυτοψία στο σημείο με εντολή του Πολιτικού Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, αλλά και προέδρου του Οργανισμού, Μαρίνου Παττακού, κατά την οποία διαπιστώθηκε πως υπάρχει σχετικός κίνδυνος.
Με δεδομένο όμως πως το κτήριο θεωρείται διατηρητέο, η Δημοτική Αρχή περιορίστηκε εκ του νόμου, να τοποθετήσει απλά σήμανση, ώστε σήμερα να έρθει σε επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της Αρχαιολογίας για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες παρεμβάσεων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θέμα των ετοιμόρροπων κτισμάτων παραμένει ένα μεγάλο και σημαντικό «αγκάθι» όχι μόνο για τον δήμο Ηρακλείου, αλλά για πολλούς δήμους στην Κρήτη, ενώ διαχρονικό παραμένει το αίτημα για παρέμβαση από πλευράς του κεντρικού κράτους, με σκοπό να διευκολυνθούν οι διαδικασίες, αλλά κυρίως οι χρόνοι απόκρισης, που στην προκειμένη περίπτωση δεν αποτελούν μόνο χρήμα, αλλά κυρίως μέσο για την προστασία ανθρώπων.