εκκένωση του δημοτικού κτηρίου της Ανδρόγεω, προκειμένου να προχωρήσει το ενεργειακό λίφτιγκ

Ξεκινά η εκκένωση του δημοτικού κτηρίου της Ανδρόγεω, προκειμένου να προχωρήσει το ενεργειακό λίφτιγκ που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Ηρακλείου.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου μοιραία σηματοδοτεί την απομάκρυνση περισσότερων από 100 εργαζομένων που σήμερα έχουν τα γραφεία τους στο χώρο αυτό.  Όπως είναι γνωστό, το δημοτικό κτήριο της Ανδρόγεω το οποίο φτιάχτηκε μέσα στη δεκαετία του ʽ80, δεν έτυχε ποτέ μιας σοβαρής συντήρησης και αποκατάστασης των προβλημάτων που άρχισαν να εμφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι με την πάροδο των χρόνων, κατέληξε σε ένα κτήριο εξαιρετικά ενεργοβόρο, και δυσλειτουργικό.

Με εξαίρεση το ΚΕΠ που θα συνεχίσει να λειτουργεί στους ισόγειους χώρους, όλες οι άλλες υπηρεσίες θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους  καθώς το Δεκέμβρη αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο χώρος θα πρέπει να είναι έτοιμος για να μπορέσει να αρχίσει εργασίες ο ανάδοχος.

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συνεννοήσεων για τη μετακίνηση των υπηρεσιών  που θα γίνει άμεσα προκειμένου να αρχίσει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού κτιρίου επί της οδού Ανδρόγεω 2.

Πρόκειται για ένα   πάρα πολύ σημαντικό έργο το οποίο έρχεται να αποκαταστήσει σοβαρότατα προβλήματα χρόνων που εμφανίζει το κτήριο τα οποία δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκαν.  Ο προϋπολογισμό  του έργου που έχει ενταχθεί στο στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα « Κρήτη 2014 -2020» φτάνει στο ποσό των  1.340.000 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α).

Όπως είναι γνωστό, το έργο προβλέπει μεταξύ άλλων την υλοποίηση εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, την επισκευή επιχρισμάτων των εξωτερικών όψεων όπου απαιτηθεί. Προβλέπει ακόμα την  τοποθέτηση θερμοπρόσοψης με πετροβάμβακα στην όψη του κτιρίου. Επίσης την υγρομόνωση – θερμομόνωση δώματος. Προβλέπεται η αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης με διπλούς υαλοπίνακες.

Θα γίνει τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό net metering στο δώμα  του κτιρίου.  Επίσης αντικατάσταση φωτιστικών με νέα τεχνολογίας LED, αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού αερισμού του κτιρίου που θα γίνει με τη βοήθεια  αντλιών θερμότητας αέρα – νερού ψυκτικής ισχύος ανά επίπεδο κτηρίου.

Όπως είναι γνωστό, το έργο προβλέπει μεταξύ άλλων την υλοποίηση εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, την επισκευή επιχρισμάτων των εξωτερικών όψεων όπου απαιτηθεί. Προβλέπει ακόμα την  τοποθέτηση θερμοπρόσοψης με πετροβάμβακα στην όψη του κτιρίου. Επίσης την υγρομόνωση – θερμομόνωση δώματος.

Προβλέπεται η αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης με διπλούς υαλοπίνακες.  Θα γίνει τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό net metering στο δώμα  του κτιρίου.  Επίσης αντικατάσταση φωτιστικών με νέα τεχνολογίας LED, αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού αερισμού του κτιρίου που θα γίνει με τη βοήθεια  αντλιών θερμότητας αέρα – νερού ψυκτικής ισχύος ανά επίπεδο κτηρου.

Ανατίθενται νέα έργα

Εντατικοποιεί την προσπάθεια του ο Δήμος Ηρακλείου για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων στο πλαίσιο της οποίας ανατίθενται η δημοπράτηση 14 κτηρίων, συνολικού κόστους 289.800 (ΦΠΑ) που αφορά το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο και 5ο νηπιαγωγείο, το 48ο Δημοτικό Σχολείο, Κ΄ΚΕΠΑ, ΚΑΠΗ Τάλως, 8ο Δημοτικό Σχολείο, 6ο ΕΠΑΛ, Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίου Μύρωνα, 1ο ΣΕΚ, 37ο Δημοτικό Σχολείο, 3ο Λύκειο ( παλιό τμήμα) 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο, 9ο Γυμνάσιο ( παλαιό τμήμα) 9ο Γυμνάσιο (νέο τμήμα).

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Γ.Αναστασάκης, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του δήμου να εκσυγχρονίσει και να κάνει πιο αποδοτικά ενεργειακά, βασικά του κτήρια τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευση που απορρέει από την υπογραφή του νέου συμφώνου των δημάρχων με το οποίο δεσμευτήκαμε για πολύ υψηλούς στόχους περιορισμού των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο του δήμου μέχρι το 2030. Με την 4/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εγκριθεί το Σχέδιο Δράσης Βελτίωσης της Ενεργειακής Απόδοσης των δημοτικών κτιρίων.

Στο πλαίσιο αυτό μελετήθηκε από το Δήμο σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μια δεξαμενή από 76 κτήρια. Αυτά τα 76 δημοτικά κτήρια επιλέχθηκαν βάσει κριτηρίων προτεραιότητας σε κτήρια υψηλής συχνότητας εμφάνισης στο Δήμο, με έμφαση σε κτήρια υψηλού δυναμικού ενεργειακής εξοικονόμησης και υψηλής προτεραιότητας για ενεργειακή αναβάθμιση.

Πρόσθετα κριτήρια αποτέλεσαν η θέση των κτηρίων σε περιοχές της πόλης, με προτεραιότητα από τον Δήμο για ενεργειακές αναβαθμίσεις, η προτεραιότητα βάσει του ΣΔΑΕ του Δήμου, και οι περισσότερες διαθέσιμες τεχνικές πληροφορίες για κάθε κτήριο. Αυτό αποτελεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με τον οποίο έχουν επιλεγεί 76 δημοτικά κτήρια προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά (τα επόμενα 17 χρόνια) για τα οποία ο Δήμος θα  διεκδικήσει χρηματοδότηση μέσω καινοτόμων προγραμμάτων.