Τη διεύρυνση της διαβούλευσης και την ουσιαστική συμμετοχή φορέων και πολιτών για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος ζητά με επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων του Δήμου «Η ελπίδα».
«Εδώ και μερικούς μήνες έχει αρχίσει η δημόσια διαβούλευση για το ειδικό πολεοδομικό της περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδος» αναφέρεται στη σχετική επιστολή, όπου και προστίθεται μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που αναζητούσε λύση εδώ και χρόνια και που ουσιαστικά θα ορίσει την πολεοδομική οργάνωση και τον καθορισμό χρήσεων γης, διασφαλίζοντας την άρτια διαμόρφωση και την ορθολογική ανάπτυξη, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για την ανάπτυξη του τόπου.
Αποτελεί μια κομβικής σημασίας εξέλιξη, όταν βέβαια αυτό γίνει με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών. Σε έναν τόπο που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον φυσικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, με τις πληγές να παραμένουν ανοικτές και τα προβλήματα να είναι ορατά, σε μια περιοχή που αποζητά ένα ολοκληρωμένο και σωστό πλάνο ανασυγκρότησης μιας και υποδέχεται στους κόλπους της το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης όπως είναι το νέο αεροδρόμιο Καστελίου.
Πιστεύουμε ότι το ειδικό πολεοδομικό θα καλύψει μέρος των οικιστικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω του σεισμού. Κρίνουμε και θεωρούμε επιβεβλημένη ότι η τεκμηριωμένη άποψη των επιστημονικών φορέων που έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο και των πολιτών πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη γεγονός που δεν έχει γίνει τόσους μήνες».
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου «Η ελπίδα» αναφέρουν επίσης ότι θεωρούν ότι πριν από την ολοκλήρωση της κύριας μελέτης θα πρέπει οι συναρμόδιοι τοπικοί φορείς να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη διαβούλευση και όχι προσχηματικά και όπου υπάρξουν ανάγκες για αλλαγές να ενσωματωθούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις ως καρπός γόνιμου διαλόγου και μιας ουσιαστικής διαδραστικής διαβούλευσης.
Ο Σύλλογος ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψη του όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον «πολύπαθο τόπο» και να αναλογιστεί τις νέες επιδιώξει και προσανατολισμούς που υπάρχουν στην περιοχή προκειμένου με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων να προχωρήσει ένας αναπτυξιακός προσανατολισμός για την περιοχή.
«Επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα πέρα από τις πρώτες θεωρητικές μακέτες και τα σχέδια επί χάρτου δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσέγγιση ως προς τη βούληση της κοινωνίας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά ενώ καταληκτικά αναφέρεται: «Εφιστούμε την προσοχή και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η «προσπέραση» της κοινωνίας των πολιτών και η αδιαφορία λήψης των επιστημονικών φορέων καθώς και οι αποφάσεις που θα ληφθούν κεκλεισμένων των θυρών με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών θα καταστήσει την όλη διαδικασία προβληματική».