Προτού καν αρχίσουν ουσιαστικά οι διαδικασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με τα λεγόμενα «μικρό» και «μεγάλο» καλώδιο που θα συνδέσουν τα Χανιά με την Πελοπόννησο και το Ηράκλειο με την Αττική αντίστοιχα, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού.
Όπως είναι γνωστό και όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα δύο καλώδια συνδυαστικά δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν πλήρως τις ανάγκες της Κρήτης σε ενέργεια, γι’ αυτό και απαιτούνται πρόσθετες ενέργειες.
Μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι ο λεγόμενος «εικονικός αγωγός», μια μονάδα (πιθανότατα πλωτή) φυσικού αερίου, η οποία θα συνδέεται με την μονάδα του Αθερινόλακου και θα τροφοδοτεί διαρκώς την Κρήτη, όταν οι ανάγκες είναι αυξημένες. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται ήδη στο δεκαετές σχέδιο του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, για το πρόγραμμα ανάπτυξης 2020 – 2029. Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 175 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το έργο εντάσσεται στο υπό δημόσια διαβούλευσης πρόγραμμα ανάπτυξης για το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να τεθεί σε, δοκιμαστική αρχικά, λειτουργία από τον Δεκέμβριο του 2023.
Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η τελική επενδυτική απόφαση αναφορικά με το έργο αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος του 2020, με ορίζοντα πλήρους ένταξης του έργου στο σύστημα τον Μάρτιο του 2024. Αυτή τη στιγμή, το έργο βρίσκεται στη βάση ελέγχου της μελέτης σκοπιμότητας με δεδομένο ότι η λύση του φυσικού αερίου αποτελεί μεν λύση, ωστόσο πρέπει να διαπιστωθεί και τεχνικά η σκοπιμότητα και οικονομική βιωσιμότητα του.
Το έργο, αν δεν υπάρξουν κάποιες αλλαγές ως προς τον σχεδιασμό, προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από δάνειο μέσω της Εθνικής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και από ίδια κεφάλαια του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Στο έργο εντάσσεται μια υποδομή, όπου θα πραγματοποιείται η μεταφορά, εκφόρτωση, αποθήκευση και αεριοποίηση του υγρού φυσικού αερίου. Η εφοδιαστική αλυσίδα προσδιορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα της νέας προβλήτας, στη Ρεβυθούσα, έργο το οποίο, επίσης, περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δεκαετούς προγράμματος, ο αγωγός αναμένεται να επιτρέψει την αποφυγή της χρήσης ακριβών και μη φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων και θα συμβάλει στη διείσδυση του φυσικού αερίου στα νησιά της Ελλάδας με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία.
Αναφορικά με τις υποδομές, αυτές περιλαμβάνουν πλοίο μεταφοράς, λιμενικές εγκαταστάσεις στον Αθερινόλακκο, καθώς και υποδομή αποθήκευσης και επαναεριοποίησης. Με βάση το σχεδιασμό, το πλοίο θα φορτώνει τις ποσότητες υγρού φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και θα εκφορτώνει στον Αθερινόλακκο. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν σημεία πρόσδεσης, εκφόρτωσης, κρυογενικούς αγωγούς και κάθε άλλη αναγκαία υποδομή.
Η υποδομή αποθήκευσης και επαναεριοποίησης περιλαμβάνει τη δεξαμενή αποθήκευσης, επαναεριοποιητές, αντλίες, πυρσό καύσης και κάθε άλλη αναγκαία υποδομή για την αποθήκευση και επαναεριοποίηση μιας επαρκούς ποσότητας υγρού φυσικού αερίου.