Η υπερ-επένδυση του υπερπολυτελούς θέρετρου «Elounda Hills»

Βασικές ελλείψεις στο φάκελο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και στοιχεία που δεν συνάδουν με τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του κόλπου του Μεραμπέλου και του δήμου Αγίου Νικολάου εντοπίζει το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης στη μεγάλη τουριστική επένδυση που σχεδιάζεται στην περιοχή και αφορά στη Μαρίνα Elounda Hills. Το ΤΕΕ ΤΑΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ξεκαθαρίζοντας ότι, εάν δεν γίνουν οι προτεινόμενες αλλαγές που εισηγείται, η νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί με την επένδυση αυτή θα τροποποιήσει προς το αρνητικό τα χαρακτηριστικά της περιοχής, με κίνδυνο να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμα αρνητικά αποτελέσματα.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο ξεκαθαρίζει ότι όντας υπέρ των επενδύσεων που συνάδουν με το αναπτυξιακό πρότυπο της Κρήτης, υλοποιούμενες όμως με πλήρεις μελέτες και με σεβασμό στο περιβάλλον,  αφού μελετήθηκε ο φάκελος της ΜΠΕ διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν βασικές ελλείψεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι είναι η έλλειψη ακτομηχανικής μελέτης, χωρίς την οποία καθίσταται αδύνατη η εκτίμηση των επιπτώσεων στο παράκτιο μέτωπο. Όπως ξεκαθαρίζει το ΤΕΕ ΤΑΚ «το επίπεδο της μελέτης απέχει πολύ από το να είναι Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ούτε καν επίπεδο Προμελέτης αποτελεί σε όλα τα επίπεδα. Στην περιγραφή των έργων, σε επίπεδο κειμένου αλλά και σχεδίων, στην εκτίμηση των επιπτώσεων, στην παράθεση σε ίδιο επίπεδο εναλλακτικών προτάσεων αλλά και στην ουσιαστική περιβαλλοντική αξιολόγησή τους.  Η πολεοδόμηση της χερσαίας ζώνης. Με ποιες αποφάσεις έχουν οριστεί τα οικοδομικά τετράγωνα και πώς ορίστηκε η δόμηση;». Επίσης το Τεχνικό Επιμελητήριο εντοπίζει ότι υπάρχει « έλλειψη σεβασμού στα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει,   «με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις θα δομηθεί υπέρμετρα η συνολική έκταση αλλοιώνοντας τελείως τα χαρακτηριστικά της και ανατρέποντας προς το χειρότερο τη μέχρι τώρα ανάπτυξη των μεγάλων τουριστικών μονάδων της περιοχής με χαμηλά κτίρια ενταγμένα στο φυσικό ανάγλυφο και περιβάλλον. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες λογικές έχουν αναπτυχθεί και αποτύχει παταγωδώς στο παράκτιο μέτωπο της Ισπανίας και σίγουρα δεν θέλουμε κάτι τέτοιο να συμβεί στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα θυμίζουμε και το κείμενο του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Κρήτης (που το επικαλείται η ίδια η Μελέτη) όπου στην σελίδα 2605 αυτού ως εφαρμογή των απαιτήσεων της Σύμβασης για το Τοπίο αναφέρει τον Κόλπο του Μεραμπέλου και την ευρύτερη περιβάλλουσα περιοχή ως “τοπία ιδιαίτερης σημασίας” εντός του ενιαίου δικτύου των “περιοχών με φέρουσα ικανότητα φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου”, που σημαίνει ότι επιβάλλεται να διατηρήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτά να ανατραπούν. Η κατασκευή γίνεται υποθαλάσσια επί 3 στρεμμάτων ποσειδονιών». Το ΤΕΕ ΤΑΚ με παρέμβασή του καλεί  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγ. Νικολάου αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο να δεχτούν τα σημεία που θέτει και να τα συμπεριλάβει στις γνωμοδοτήσεις  του  προς την αρμόδια Υπηρεσία και συνεπώς να κληθεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία να τα επανεξετάσει ουσιαστικά, να επανέλθει με τα στοιχεία που απαιτούνται, προκειμένου να συζητηθεί ουσιαστικά θέμα.