Με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα έχει συνάντηση στην Αθήνα σήμερα στις 10.00 το πρωί ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Στο ραντεβού θα υπάρχει εκπροσώπηση και από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Αντικείμενο της συνάντησης είναι το θέμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στον Δήμο Ηρακλείου.
Μέχρι στιγμής, έχουν προχωρήσει όλες οι σχετικές διαδικασίες και εγκρίσεις, με το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας να συναινεί στην παραχώρηση, ωστόσο χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη και υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 ο Δήμος Ηρακλείου και Οργανισμός Λιμένος είχαν έρθει σε συμφωνία για το πλαίσιο της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης.
Η σημερινή συνάντηση είναι αρκετά σημαντική, αφού η σύμφωνη γνώμη του υπουργού αναμένεται να επισφραγίσει την παραχώρηση.
Με αυτή, ο δήμος Ηρακλείου, καλείται στο πλαίσιο καθορισμού των χρήσεων γης, να αναλάβει έργα και δράσεις, που θα ικανοποιούν και θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της ίδιας της πόλης και των πολιτών.
Τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και ο Οργανισμός Λιμένος, βρίσκονται σε συμφωνία αναφορικά με την παραχώρηση, η οποία εδράζεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προβλέπει την παραχώρηση της Χερσαίας Ζώνης από τη Νέα Αλικαρνασσό έως και την Πλατεία 18 Άγγλων.
Ερωτηματικά υπάρχουν βέβαια ως προς την τελική συμφωνία για το τι πρόκειται να συμβεί με τον Θεατρικό Σταθμό. Πρόθεση της δημοτικής Αρχής είναι να εξασφαλίσει μια παραχώρηση του σταθμού για τα επόμενα 40 χρόνια προκειμένου να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε σχέση με το κτήριο του πρώην ΚΤΕΛ έχει συμφωνηθεί η ίδρυση και λειτουργία Ναυτικού Μουσείου.