Στην κυπριακή τηλεόραση, στο κρατικό κανάλι ΡΙΚ αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, παρουσιάστηκαν γεύσεις από τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό, σε εκπομπές που γυρίστηκαν με προσκεκλημένη την πρόεδρο του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, Λένα Ηγουμενάκη.
Εκτός από τις εκπομπές, η κυρία Ηγουμενάκη είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την μοναδική φιλοξενία των Κυπρίων και να δοκιμάσει τα εξαιρετικά φαγητά και γλυκά που της προσφέρθηκαν, από αυθεντικές παραδοσιακές μαγείρισσες και μάγειρες.
Ωστόσο, όσα προαναφέρθηκαν ήταν απλώς η αρχή για ένα δίαυλο επικοινωνίας που άνοιξε μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου και μια συνεργασία που θα ξεκινήσει τον Αύγουστο με καλιτσούνια και φλαούνες.
Πρόκειται για μια μόνο από τις δράσεις που θα υλοποιηθεί στα πλαίσια του 11ου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, που θα γίνει στις 3 Αυγούστου. Τα καλιτσούνια, το πασχαλινό γλυκό της Κρήτης θα φτιάξουν οι άνθρωποι του φεστιβάλ, ενώ τις φλαούνες, το πασχαλινό γλυκό της Κύπρου θα φτιάξει η δημοσιογράφος και μαγείρισσα Χρύσω Λέφου.
Το σίγουρο είναι ότι οι γαστρονομικές ανταλλαγές που ξεκίνησαν με την επίσκεψη της κ. Ηγουμενάκη στην Κύπρο θα συνεχιστούν. Για το ταξίδι της στην Κύπρο η κ. Ηγουμενάκη δήλωσε: «Το ταξίδι μου στην Κύπρο δεν ήταν απλά άλλο ένα ταξίδι, ήταν τα όμορφα χωριά, τα γραφικά σοκάκια, οι αυθεντικές γεύσεις, τα παραδοσιακά ταβερνάκια, οι μυρωδιές, η φιλοξενία, ο πολιτισμός, ήταν οι άνθρωποι που γνώρισα, οι φίλοι που συνάντησα, αυτοί έκαναν την Κύπρο ξεχωριστή και το ταξίδι μου μοναδικό».
Οι εκπομπές
Η πρόεδρος του φεστιβάλ φιλοξενήθηκε στην κρατική τηλεόραση της Κύπρου στο κανάλι ΡΙΚ, στην μαγειρική εκπομπή «ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ» με το σεφ Γιάννη Πρατικάκη. Η εκπομπή αναδεικνύει προϊόντα, συνταγές και γαστρονομικές παραδόσεις από διάφορα μέρη της Κύπρου και της Ελλάδας. Η κ. Ηγουμενάκη παρουσίασε το πιο γλυκό έθιμο της Κρήτης, τις «ζαχαρωτές μαντινάδες». Ακολούθως, φιλοξενήθηκε και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ (Sigma TV), στην μαγειρική εκπομπή «Χρυσωμαγειρέματα», με την δημοσιογράφο και μαγείρισσα Χρύσω Λέφου.
Η εκπομπή είναι ένα ταξίδι στην παράδοση και την γαστρονομική κληρονομιά της Κύπρου. Η κ. Ηγουμενάκη παρουσίασε ένα κρητικό μεζέ, συντριμάδες με σταφιδολιές, σαβόρε. Στο ταξίδι της στην Κύπρο η πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητική κουζίνας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την τέχνη του Λευκαρίτικου κεντήματος στα μπισκότα της κα Αφροδίτης Νικολάου.
Το Λευκαρίτικο κέντημα είναι μια παραδοσιακή μορφή κυπριακής κεντητικής, η οποία χαρακτηρίζεται από μοναδικές βελονιές και σχέδια και θεωρείται ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής κουλτούρας και παράδοσης. Επίσης επισκέφθηκε το Πάρκο Αθαλάσσας και λέει για τις εντυπώσεις της: «Το πάρκο της Αθαλάσσας, μοιάζει με έναν μικρό παράδεισο, εκεί μπορείς να μείνεις για ώρες και να χαζεύεις, πραγματικά, είναι ο παράδεισος που δεν περιμένεις να συναντήσεις σε μια πόλη. Εκεί, συναντήσαμε και τον κύριο Γιάννη, γεννήθηκε στην Κύπρο, αλλά έφυγε πολύ μικρός για την Καλιφόρνια και από τότε ζει και δουλεύει εκεί 75 χρόνια μάγειρας».
Αυθεντικές εμπειρίες
Σε ρόλο ξεναγού, η Χρύσω Λέφου πρόσφερε στην κ. Ηγουμενάκη αυθεντικές εμπειρίες όπως αυτήν στην κ. Ανδρούλλα. Για την επίσκεψη αυτή, η κ. Ηγουμενάκη λέει: «Η κυρία Ανδρούλλα Κεφάλα μάς άνοιξε το σπιτικό της, μας φίλεψε το πιο νόστιμο καρυδάκι (λιαστό γλυκό κουταλιού), αλλά και το πασχαλινό έδεσμα της Κύπρου, τις φλαούνες (δεν έχω λόγια για τη νοστιμιά τους).
Για να φτιάξει τις φλαούνες, ξεκινάει μια μέρα πριν, πρώτα φτιάχνει τον φουκό (γέμιση) στον οποίο προσθέτει φρέσκα ανάλατα τυριά (τριμμένα) αυγά, μυρωδικά, σταφίδες και προζύμι (ναι προζύμι).
Την άλλη μέρα φτιάχνει τη ζύμη, την αφήνει να ξεκουραστεί και μετά ανοίγει λεπτά φύλλα. Με ένα πιατάκι κόβει στρογγυλά κομμάτια και τα γεμίζει με φουκό, έπειτα, τα κλείνει ελαφρά, χωρίς να σκεπάζει τελείως τη γέμιση.
Τις αφήνει να φουσκώσουν και μετά χτυπά αυγό, με ένα πινέλο απλώνει το αυγό στην επιφάνειά τους και τις πασπαλίζει με σουσάμι, μετά τις φουρνίζει.
Με αποχαιρέτησε με ένα βάζο μαρμελάδα χρυσόμηλο (βερίκοκο) και ένα τσουβαλάκι σκλινίτζι, όλα φτιαγμένα από τα άξια χέρια της.
Τα σκλινίτζι είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό μακαρόνι με τρύπα στη μέση (μοιάζει με τα σκιουφιχτά), τα φτιάχνουν με ένα λεπτό τοπικό θάμνο που ονομάζεται σκλινίτζι».