Τι ανέφερε η Κλέλια Ρένεση για την περίθαλψή της στο ιατρείο Γαύδου “Εχουμε δεύτερα κλειδιά σε κούτα” απάντησε ο Δήμος Γαύδου

Τη Γαύδο επισκέφθηκε και το φετινό καλοκαίρι η Κλέλια Ρένεση και με ανάρτησή της ανέδειξε τις παθογένειες που διαπίστωσε μετά από έγκαυμα που υπέστη στο πόδι.

Έλλειψη βασικών φαρμάκων, καθαριότητας αλλά και… κλειδιών για να μπορέσει να ανοίξει το ιατρείο και να τις παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ένα ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί την έστειλε στο Περιφερειακό Ιατρείο Γαύδου, ή καλύτερα έξω από αυτό, αφού όπως ενημέρωσε τους διαδικτυακούς της φίλους στο Instagram ο γιατρός δεν μπορούσε να την εξετάσει, καθώς το κλειδί του ιατρείου το είχε ο οδηγός του ασθενοφόρου, το οποίο βρισκόταν σε άλλο περιστατικό.  Όπως τόνισε μάλιστα η ηθοποιός, δεν υπήρχε δεύτερο κλειδί με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιμένουν έξω από το ιατρείο μέχρι να επιστρέψει το ασθενοφόρο που έχει το κλειδί.

Η ηθοποιός ανέφερε: «Ακούστε να σας πω τι μου έχει συμβεί. Έχω καεί στο πόδι μου από μαγειρικό λάδι και έχω έρθει εδώ στο περιφερειακό ιατρείο Γαύδου και περιμένω μισή ώρα με τρία τέταρτα. Ο γιατρός είναι εδώ, ο καλός μου και δεν μπορεί να με εξετάσει, γιατί δεν έχει κλειδί να μπει. Γιατί το κλειδί το έχει το ασθενοφόρο που έχει πάει να δει ένα άλλο περιστατικό! Δεν υπάρχουν δύο κλειδιά και δεν μπορεί κανένας άρχων, παράγοντας να τους βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι. Οπότε οι ασθενείς περιμένουν έξω από το ιατρείο μέχρι να επανέλθει το ασθενοφόρο που κρατάει το άλλο κλειδί”, είπε αρχικά η ηθοποιός.

Εν συνεχεία, η Κλέλια Ρένεση ανέβασε νέα story μέσα από το Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, λέγοντας: “Τα παιδιά εδώ με περιποιήθηκαν πάρα πολύ. Οι ελλείψεις είναι πολλές στο περιφερειακό ιατρείο της Γαύδου. Δεν υπάρχουν τα βασικά φάρμακα για να αντιμετωπίσεις κάτι παιδικό, οπότε οι γιατροί εδώ έχουν συνεννοηθεί με τα Χανιά και τους στέλνουν. Αν δεν υπήρχε η προσωπική φλόγα και ο εθελοντισμός η δουλειά δεν θα γινόταν».

“Εχουμε δεύτερα κλειδιά σε κούτα” απάντησε ο Δήμος Γαύδου
“Εχουμε δεύτερα κλειδιά σε κούτα” απάντησε ο Δήμος Γαύδου

Τι απάντησε ο Δήμος Γαύδου

Απάντηση έδωσε όμως ο Δήμος Γαύδου αναφέροντας τα εξής: «Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το περιστατικό με την επίσκεψη της ηθοποιού κ. Ρένεση στο περιφερειακό ιατρείο της Γαύδου όπου ο γιατρός δεν είχε το κλειδί του ιατρείου για να μπει να εξετάσει, έχουμε να διευκρινίσουμε:

Ο Δήμος έχει εφεδρικά κλειδιά για όλα τα κτήρια του, ιατρείο, σχολείο, διοικητήριο, ξενώνες, αντλιοστάσια κ.λπ. για τις περιπτώσεις που τυχαίνει να χαθεί ένα κλειδί (συμβαίνει σε όλους μας). Στο νησί δεν υπάρχει κλειδαράς και μια πόρτα που δεν ανοίγει όταν χρειάζεται, είναι μια δύσκολη κατάσταση.

Βρίσκονται σε ένα περίτεχνο ξύλινο κουτί (φωτ.) και μάλιστα δεν είναι λίγοι στο νησί που γνωρίζουν την ύπαρξη και τη θέση του σε περίπτωση ανάγκης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ενημερώνεται η δήμαρχος και είτε δίνει η ίδια το κλειδί ή δίνει εντολή σε κάποιον από το νησί και φροντίζει να επιστρέψει στη θέση του. Το θέμα θα μπορούσε να λυθεί απλά, με ένα τηλεφώνημα. Βρισκόμαστε σε μόλις 100μ. από το ιατρείο (δήμαρχος, αντιδήμαρχος) και προφανώς θα σπεύδαμε.

Η Γαύδος είναι ένα μικρό νησί με λίγους κατοίκους το χειμώνα και σχετικά αρκετούς επισκέπτες το καλοκαίρι. Αναλογικά και οι δομές υγείας στο νησί καλύπτουν μικρή επιφάνεια. Συγκεκριμένα στο κτήριο του περιφερειακού ιατρείου Γαύδου στεγάζεται το ιατρείο που έχει επιφάνεια 60 τ.μ. (αίθουσα εξέτασης, w.c. και χωλ) και την κατοικία του γιατρού/ων που έχει επιφάνεια 60 τ.μ. (δύο δωμάτια, κουζίνα, w.c.). Οι εργασίες καθαριότητας που απαιτούνται είναι ελάχιστες.

Σκούπισμα, σφουγγάρισμα 60 τ.μ. και καθαριότητα ενός w.c. Ο Δήμος Γαύδου δεν διαθέτει υπαλλήλους καθαριότητας (δεν έχει καθόλου υπαλλήλους αλλά αυτό είναι άλλο θέμα!) που θα μπορούσε με παράλληλα καθήκοντα να του ανατεθεί η καθαριότητα του ιατρείου.

Την περίοδο από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιούνιο, η ελάχιστη αυτή εργασία ανατίθεται στη σχολική καθαρίστρια που έτσι κι αλλιώς δεν έχει μεγάλο φόρτο εργασίας στο σχολείο του νησιού. Επίσης, ο Δήμος θα μπορούσε να αναθέσει την υπηρεσία καθαριότητας με εύλογη δαπάνη σε εξωτερικό συνεργάτη όμως δεν υπάρχει κανένας διαθέσιμος. Επιπλέον, σε αναζήτηση ατόμου από το νησί που θα μπορούσε να απασχοληθεί αμειβόμενο ακόμα και ιδιωτικά για να συνδράμει στην καθαριότητα του ιατρείου, δεν έχει βρεθεί».

“Θα  μπορούσε κάποιος να κάνει τον καθαρισμό εθελοντικά” καταλήγει ο Δήμος.