Η αρρύθμιστη υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και άνοια, ωστόσο ένας στους δύο πενηντάρηδες έχει αυξημένη πίεση χωρίς να το γνωρίζει.
“Ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προλάβουμε σοβαρές νόσους ή και τον θάνατο” είπε στην “Π” ο παθολόγος διευθυντής ΕΣΥ της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ. Γιώργος Βρέντζος.
Ο γιατρός εξήγησε ότι “ο κίνδυνος από την υπέρταση δεν είναι άμεσος, δηλαδή τη στιγμή που αυξάνεται η πίεση, αλλά μακροχρόνιος μέσω αθηρωματικής βλάβης των αρτηριών με τελικό αποτέλεσμα στένωση και απόφραξη, που προκαλούν έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.λπ.
Δωρεάν μετρήσεις στη Λότζια
Το υπερτασικό ιατρείο της Παθολογικής Κλινικής θα πραγματοποιεί μετρήσεις πίεσης στο κοινό σήμερα και την άλλη Πέμπτη 2 Ιουνίου 10π.μ. – 1μ.μ. στον χώρο μπροστά από τη Λότζια.
“Τα στοιχεία μας από το 2019 έδειξαν ότι το 45% των ανθρώπων που επισκέφθηκαν το ιατρείο μας είχαν πίεση και δεν το γνώριζαν” ανέφερε ο κ. Βρέντζος.
Σήμερα, πάνω από 3 εκατομμύρια Ελληνες έχουν υπέρταση και το 1 εκατομμύριο είναι αδιάγνωστοι, άρα αρρύθμιστοι.
Αντιμετώπιση με φάρμακα και χωρίς
Σύμφωνα με τον γιατρό, διάφορα μέσα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της:
- Φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με λίγο αλάτι.
- Μείωση αλατιού.
- Τακτική άσκηση (π.χ. γρήγορο βάδισμα τουλάχιστον 20’ σχεδόν κάθε μέρα).
- Διατήρηση κανονικού βάρους.
- Μικρή κατανάλωση αλκοόλ.
- Όχι κάπνισμα (το σημαντικότερο για τη μείωση του κινδύνου).
Αναφορικά με τις φαρμακευτικές θεραπείες εξηγεί:
- Υπάρχουν πολλές επιλογές που εξασφαλίζουν άριστη ρύθμιση χωρίς παρενέργειες.
- Η θεραπεία επιλέγεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης. Συχνά χρειάζεται συνδυασμός 2 ή περισσότερων φαρμάκων.
- Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με μετρήσεις της πίεσης στο σπίτι.
- Η μακροχρόνια άριστη ρύθμιση εξουδετερώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από την υπέρταση”.