Αλμυρός

Στα γλυκά νερά του Αλμυρού ποταμού βλέπει τη λύση του προβλήματος υδροδότησης του Ηρακλείου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης, ο οποίος ετοιμάζει μια μεγάλη παρέμβαση στην κατεύθυνση αυτή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

«Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει επί της ουσίας το μεγάλο αυτό κεφάλαιο μέσα από την ανάθεση μιας πολύ μεγάλης συγκροτημένης επιστημονικής μελέτης που θα μας δείξει τον δρόμο για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε πρακτικά την απίστευτη ωφέλεια του Αλμυρού ποταμού που ετησίως καταγράφει 250 εκ. κυβικά  νερού από το οποίο το 75% είναι γλυκό» τονίζει ο κ. Βουρεξάκης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ήδη έχει κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με τον περιφερειάρχη στην κατεύθυνση αυτή, ωστόσο στόχος του είναι να προχωρήσει η όλη διαδικασία και στα επόμενα στάδια που είναι η χρηματοδότηση της προσπάθειας αυτής, προκειμένου να ανοίξει για το Ηράκλειο μια πολύ σοβαρή προοπτική στην κατεύθυνση της οριστικής αντιμετώπισης της ομαλής τροφοδοσίας νερού.

Όπως εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης,  το φράγμα του Αποσελέμη σε αυτή τη φάση μας δείχνει ότι βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο, μεσούσης μιας πολύ παραγωγικής χρονιάς σε σχέση με τις βροχοπτώσεις. Ωστόσο ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι προηγήθηκαν τρία χρόνια στη διάρκεια των οποίων δυστυχώς δεν σημειώθηκαν ικανοποιητικές βροχοπτώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ, θα πρέπει ο Δήμος Ηρακλείου να ανοίξει σοβαρά το κεφάλαιο του Αλμυρού ποταμού, αλλά μέσα από μια πολύ σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που θα μας ξεκαθαρίσει τι μπορεί να μας προσφέρει ο Αλμυρός και πώς μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα της αξιοποίησης του Αλμυρού ποταμού συζητείται εδώ και δεκαετίες στο Ηράκλειο στο πλαίσιο ενός αέναου διαλόγου σε σχέση με τις ποσότητες νερού θα μπορούσαν να αντληθούν. Κατά καιρούς διάφοροι επιστημονικοί φορείς και ιδρύματα  αλλά και μεμονωμένοι επιστήμονες έχουν υποβάλλει μελέτες για την αξιοποίηση των νερών προτείνοντας διάφορες λύσεις.

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ σημειώνει ότι τα νέα επιστημονικά δεδομένα με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι σε σχέση με την κλιματική αλλαγή μας επιβάλλουν να στραφούμε σε κατευθύνσεις διεξοδικές, και στη λογική αυτή πορεύεται απόλυτα η προοπτική της σωστής αξιοποίησης των πηγών του Αλμυρού που θα αποτελέσει ένα από τα σπουδαιότερα αναπτυξιακά έργα στον τόπο μας.

Για τον ίδιο το ζήτημα της αξιοποίησης του Αλμυρού ποταμού θα αποτελέσει προμετωπίδα του σχεδιασμού του στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των οξύτατων προβλημάτων υδροδότησης, που σε αυτή τη φάση αντιμετωπίζονται μέσα από την αντικατάσταση των κατεστραμμένων δικτύων, της αλλαγής των υδρομέτρων.

Όπως είναι γνωστό, είναι εντελώς απενεργοποιημένο το 10% των υδρομέτρων που λειτουργούν στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές στους οποίους αντιστοιχούν να πληρώνουν ουσιαστικά μόνο τα πάγια του λογαριασμού, αφού δεν καταγράφεται η πραγματική κατανάλωση που έχουν.

Πρόκειται για υδρόμετρα που λειτουργούν με μαγνήτες, τονίζει ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου καταλύονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να υπολογιστεί η κατανάλωση νερού.

Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, μέσα από ελέγχους που γίνονται από το σύστημα μηχανοργάνωσης της ΔΕΥΑΗ. Στο πλαίσιο αυτό εξελίσσεται μια μεγάλη προσπάθεια να αγοραστούν υδρόμετρα σύγχρονης τεχνολογίας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν όλα όσα εμφανίζουν προβλήματα λειτουργίας.