«Αυτό που ζήσαμε την περυσινή χρονιά ήταν περίπου ένας Αρμαγεδώνας».
Με αυτή τη φράση ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, περιέγραψε την περυσινή χρονιά, κάνοντας σαφές ότι εφόσον αυτό που συνέβη πέρυσι επαναληφθεί «θα πρέπει να φύγουμε όλοι».
Ο αντιπεριφερειάρχης ωστόσο δεν προχώρησε σε αυτή τη φράση κινδυνολογώντας, αλλά μιλώντας ρεαλιστικά.
Εξήγησε στο Σώμα ότι κατά την περυσινή περίοδο καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά βροχοπτώσεων από την έναρξη καταγραφής των βροχομετρικών στοιχείων, τη στιγμή που εκτός από ένταση, τα φαινόμενα είχαν και διάρκεια μεγαλύτερη από ένα μήνα.
Παρ’ όλα αυτά, ο αντιπεριφερειάρχης έκανε σαφές σε όλους τους τόνους ότι η Κρήτη δεν είναι ανοχύρωτη, αλλά το αντίθετο, αφού όχι μόνο γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά εκπονείται πλέον και ένα νέο επικαιροποιημένο σχέδιο, σύμφωνο με τις κυβερνητικές υποδείξεις για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Μιλώντας για το Ηράκλειο παράλληλα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Κρήτης προωθεί μια σειρά από σημαντικές δράσεις, διευκρινίζοντας πως στις 22, 23 και 24 Οκτωβρίου, αναμένεται να υπογραφούν τρεις εργολαβίες που θα καλύψουν τις ανάγκες πολιτικής προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, παράλληλα με αυτές τις δράσεις προχωρούν επίσης μια σειρά από εργολαβίες σε διαφορά σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων σε Αναποδάρη, Βιάννο, Δέρματο και Δρακουλιάρη.
Ειδικότερα για τον Γεροπόταμο, όπου και υπήρξαν τέσσερις θάνατοι από την κακοκαιρία τον Φεβρουάριο, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην περιοχή το μηχάνημα της Περιφέρειας για τον καθαρισμό του ποταμού για όσο διάστημα χρειαστεί.
Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως ειδικά στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα αφού εκτός από τον καθαρισμού υπάρχουν και επιχωματώσεις.
Ο κ. Συριγωνάκης αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη εξέλιξη διεθνούς διαγωνισμού ύψους 4,8 εκατομμυρίων ευρώ για την πολιτική προστασία, καθώς και σε μία ακόμα εργολαβία ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, για τον Γιόφυρο για την οποία έχουν καταθέσει ήδη προτάσεις 12 γραφεία και οι οποίες βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας.
Πριν από τον κ. Συριγωνάκη, ο κ. Καλογερής είχε αναφερθεί στην περίπτωση των Χανίων, κάνοντας σαφές πως προωθούνται όλες οι απαιτούμενες δράσεις προκειμένου η Περιφερειακή Ενότητα να είναι προετοιμασμένη κατάλληλα στην περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων.
Αντίστοιχη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες τόσο για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, όσο και για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.
Σε όλες τις περιπτώσεις τονίστηκε πως στον βαθμό που επιτρέπουν τα κονδύλια, αλλά και στον βαθμό που επιτρέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, προωθούνται συνολικά όλες οι απαιτούμενες δράσεις προστασίας.
Ανησυχία
Την ανησυχία του εξέφρασε προς στον κ. περιφερειάρχη Κρήτης ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής ερώτησής του, ότι, εάν δεν παρουσιαστεί έτοιμη η Περιφέρεια να αντιμετωπίσει τα πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, οι ζημιές θα είναι πολύ περισσότερες αυτή τη χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη την κακή κατάσταση των υποδομών με την παράλληλη περσινή επιβάρυνση που υπέστησαν.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο γιατί δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα οι απαραίτητες εργασίες στον ΒΟΑΚ στο ύψος του Σταλού, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία στους οδηγούς για σημαντικό διάστημα εξαιτίας του ότι ο δρόμος παρέμεινε κλειστός!
«Ποιος εγγυάται ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και φέτος;» διερωτήθηκε ο κ. Μαρκογιαννάκης. Απάντηση έλαβε από τον κ. Καλογερή, ο οποίος είπε πως «εάν τύχει να αντιμετωπίσουμε τα ίδια ακραία καιρικά φαινόμενα με πέρυσι, καλύτερα να φύγουμε όλοι από δω»!
Στη συνέχεια ο κ. περιφερειάρχης ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα καθαρισμού και οριοθέτησης όλων των ποταμών και ρεμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων αλλά και την εξέλιξη στην αποκατάσταση των έργων στην περιοχή των Απτέρων καθώς και για τη γέφυρα του Αλικιανού. Ο κ. περιφερειάρχης αρκέστηκε να απαντήσει ότι έχει καθαριστεί ένα μεγάλο μέρος των ρεμάτων.
Στα υπόλοιπα δεν έδωσε σαφή απάντηση ως προς τα χρονοδιαγράμματα, πετώντας το μπαλάκι στο Υπουργείο. Δεν δόθηκε καμία απάντηση επίσης για το πόσα από τα 78 εκατ. που έχει πιστωθεί η Περιφέρεια για την αποκατάσταση των ζημιών έχουν δοθεί ώστε να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις.