ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

Mε γάντια κομμωτικής και απλές χειρουργικές μάσκες σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Αλικαρνασσού παλεύουν να …αναχαιτίσουν το κύμα κοροναϊού που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Μέχρι στιγμής το… κοντέρ μετράει 7 θετικούς σωφρονιστικούς, δέκα κρατούμενους και ακόμα περισσότερους σε καραντίνα. Ο πρόεδρος του σωματείου των σωφρονιστικών υπαλλήλων Αλικαρνασσού, Νίκος Φιλιππάκης, υπογραμμίζει ότι μέχρι την Κυριακή ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και πόσα νέα κρούσματα θα εκδηλωθούν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη λειτουργία της φυλακής.

Σε επίπεδο φυλακτικού προσωπικού, η κατάσταση είναι επιεικώς οριακή, καθώς, όπως τονίζει, στο αντικείμενο της καθαρής φύλαξης απασχολούνται πραγματικά  42 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Στοιχειωδώς ανά 24ωρο χρειάζονται 26-28 υπάλληλοι. Αν εκδηλωθούν νέα κρούσματα ή αν συμβεί οτιδήποτε άλλο έκτακτο, τότε το όλο σύστημα θα «βραχυκυκλώσει» σε μία μονοπτέρυγη φυλακή που τη δεδομένη χρονική στιγμή φιλοξενεί 280 κρατούμενους.

Αυτή είναι η πρώτη βασική παράμετρος στην οποία εστιάζει ο πρόεδρος του σωματείου σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τον ατομικό εξοπλισμό που (δεν) έχουν  στη διάθεση τους οι εργαζόμενοι  ώστε να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και ταυτόχρονα να ανακόψουν το κύμα εξάπλωσης του ιού.

Ο πρόεδρος των σωφρονιστικών Νίκος Φιλιππάκης

Ο κ. Φιλιππάκης ανέφερε ότι ο όποιος εξοπλισμός διατέθηκε στη φυλακή, μετά από πολλά παράπονα, όπως σχολιάζει, έχει πλέον εξαντληθεί και πλέον καλούνται να καταπολεμήσουν τον covid με γάντια κομμωτικής λες και θέλουν να περάσουν βαφή για τα μαλλιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι ζωτικής σημασίας η χορήγηση κατάλληλων γαντιών και ενισχυμένων μασκών για το προσωπικό.

Τρίτη και εξίσου βασική παράμετρος είναι η ψυχολογική κατάσταση των κρατουμένων στα κελιά που παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων Covid.

Μέχρι χθες, δέκα κρατούμενοι είχαν βγει θετικοί στον ιό και μαζί με 18 ακόμα συγκρατουμένους τους παραμένουν σε καραντίνα. Αυτό σημαίνει ότι τα κελιά τους παραμένουν κλειστά και ανοίγουν μόλις μία ώρα για να τους δοθεί φαγητό, φάρμακα και ό,τι άλλο χρειαστούν.

«Είναι φυλακισμένοι διπλά! Είναι φυλακισμένοι μέσα στη φυλακή τους. Μία-δύο ημέρες μπορεί να κάνουν υπομονή, όμως από ‘κει και πέρα η κλεισούρα δεν αντέχεται. Τσιτωμένα νεύρα, βαριά ψυχολογία.

Φανταστείτε ότι σε ένα κελί που έχει νοσήσει ένας κρατούμενος, μπορεί να παραμείνει σε καραντίνα και 15 ολόκληρες ημέρες διότι μπορεί στην πορεία να εκδηλωθεί και ο δεύτερος και στην συνέχεια και ο τρίτος συγκρατούμενος. Και όλα αυτά μέσα σε χώρο 7 τ.μ. Είναι πολύ σκληρό όλο αυτό και σίγουρα πρέπει να γίνουν διαφορετικές ενέργειες.

Η φυλακή είναι μονοπτέρυγη, δεν υπάρχει χώρος, υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι, γι’ αυτό και θα έπρεπε για 15 ημέρες να σταματήσουν οι μεταγωγές και να μειωθούν τα επισκεπτήρια. Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί κάπως η κατάσταση και να μην ξεφύγει εντελώς…» υπογραμμίζει με αγωνία ο κ. Φιλιππάκης.