Φρένο στις κοπές δέντρων στο κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου βάζει απόφαση του δικαστηρίου που εξέδωσε προσωρινή διαταγή στο αίτημα αναστολής της όλης διαδικασίας, την οποία προσπαθούν να ακυρώσουν με προσφυγή τους η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου.
Όπως είναι γνωστό, υπάρχει ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τις κοπές είκοσι οκτώ πεύκων και ενός ευκαλύπτου στο παλιό νεκροταφείο του Ηρακλείου, για την οποία κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης, ενώ παράλληλα κατέθεσαν και αίτηση αναστολής, της εκτέλεσής της έως ότου εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως ακύρωσης, με συνοδό αίτημα προσωρινής διαταγής.
Το δικαστήριο έδωσε προσωρινή διαταγή που εμποδίζει την κοπή των δέντρων μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής πράγμα το οποίο σημαίνει ότι από πλευράς Δήμου «παγώνει» η όλη διαδικασία.
Στην προσφυγή τους η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου σημειώνουν ότι « οι πολίτες του Ηρακλείου είχαν καταθέσει τρεις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσαν στην κοπή δεκάδων δένδρων στα Δειλινά, στο Κοιμητήριο, στον Μασταμπά, στη λεωφόρο Δημοκρατίας και αλλού.
Για μεν τα Δειλινά και το Κοιμητήριο οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές, ενώ για τον Μασταμπά, τη λεωφόρο Δημοκρατίας και αλλού, η αίτηση έγινε δεκτή. Ανεξάρτητα όμως από το ποια αίτηση έγινε δεκτή και ποια όχι και οι τρεις αιτήσεις είχαν γίνει στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου για προσβολή της προσωπικότητας.
Το αιτιολογικό της αίτησης στο Διοικητικό Εφετείο είναι η παράβαση της νομοθεσίας από τον Δήμο Ηρακλείου. Αν και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έγινε μόνο για το Κοιμητήριο, στην πραγματικότητα αφορά την πρακτική του Δήμου Ηρακλείου σε όλες τις περιπτώσεις, με μικρές διαφοροποιήσεις στην κάθε περίπτωση.
Ο Δήμος Ηρακλείου σε όλες τις περιπτώσεις, αποφάσισε μαζικές κοπές δένδρων δημιουργώντας μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, επικαλούμενος αόριστα ότι θα γίνουν νέες φυτεύσεις σε άλλες θέσεις και, εν τέλει, παραβιάζοντας τη συνταγματική επιταγή για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ οι Δήμοι έχουν αναλάβει την αύξηση και βελτίωση του αστικού πρασίνου και όχι τη βλάβη και μείωσή του, δεν έχουν προηγηθεί μελέτες για τους συγκεκριμένους χώρους ή δεν έχουν δημοσιοποιηθεί όπως στην περίπτωση των Δειλινών, δεν έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για τη διατήρησή τους.
Ειδικά στην περίπτωση του Κοιμητηρίου, τονίζεται ότι η απόφαση λήφθηκε με το αιτιολογικό ότι η Υπηρεσία Πρασίνου «δέχεται συχνά κλήσεις από κατόχους οικογενειακών μνημάτων, από επισκέπτες και εκκλησιαζόμενο κοινό του Κοιμητηρίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που διαμαρτύρονται για την πρόκληση σημαντικών φθορών στα μάρμαρα των τάφων αλλά και εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλειά τους».
Επίσης οι κοπές δρομολογούνται με επίκληση επικινδυνότητας των δένδρων ενώ αυτά βρίσκονται σε χώρο χαμηλής επισκεψιμότητας, όπου ενδεχόμενες στηρίξεις είναι εύκολο να γίνουν και χωρίς να υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για κάθε δένδρο ξεχωριστά. Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να υπάρχει μελέτη για την προοπτική του χώρου.