Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα αποθέματα νερού στο Φράγμα Αποσελέμη, με τη στάθμη του νερού να συνεχίζει να υποχωρεί παρά τη χειμερινή περίοδο, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την επάρκεια νερού στην Κρήτη.
Όπως ανέφερε στο Patris.gr, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ο Θοδωρής Νίνος τα αποθέματα επαρκούν μέχρι τον Φεβρουάριο!
Οι εικόνες που κατέγραψε drone του Patris.gr, αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος, σε μια περίοδο που υπό φυσιολογικές συνθήκες τα αποθέματα θα έπρεπε να ενισχύονται.
Το μεγαλύτερο υδροδοτικό έργο της περιοχής παρουσιάζει εικόνα παρατεταμένης ξηρασίας, με μεγάλες εκτάσεις της λεκάνης του φράγματος να έχουν αποκαλυφθεί. Η πτώση της στάθμης έφερε και πάλι στην επιφάνεια ερείπια κατοικιών, δρόμους και υποδομές να προβάλλουν σχεδόν ακέραια, υπενθυμίζοντας τις επιπτώσεις της λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής που δέχεται το νησί.
Το Φράγμα Αποσελέμη, βασικός τροφοδότης νερού για μεγάλες περιοχές της Κρήτης, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του προβληματισμού. Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της στάθμης, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες βροχοπτώσεις, εντείνει τις ανησυχίες για τους επόμενους μήνες και επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Οι εικόνες από ψηλά ενισχύουν τον προβληματισμό για την επάρκεια των αποθεμάτων, την ώρα που οι βροχοπτώσεις παραμένουν περιορισμένες και η ανάγκη για άμεσες αποφάσεις στη διαχείριση των υδάτινων πόρων καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.
Σε σημεία, το νερό έχει υποχωρήσει τόσο ώστε πολίτες φτάνουν πλέον με τα πόδια στην άκρη του τεχνητού φράγματος, ακόμη και για ψάρεμα.
