Φράγμα Αποσελέμη: Έπεσε κάτω από τα 1,7 εκατ. κυβικά η διαθέσιμη ποσότητα

Κάτω από το δραματικό όριο του 1εκ. 690 χιλ. κυβικών έχει πέσει πλέον το νερό στο φράγμα Αποσελέμη, αφού οι τελευταίες βροχερές μέρες δεν αποδείχτηκαν παραγωγικές για την τροφοδοσία και την ενίσχυση του φράγματος, που κυριολεκτικά έχει πιάσει πάτο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, πέρυσι το δίμηνο Νοέμβρης-Δεκέμβρης, καταγράφηκαν 330 χιλιοστά νερού, ενώ το άθροισμα του αντίστοιχου διαστήματος φέτος είναι 203 χιλιοστά.

Ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θ. Νίνος δεν χάνει την αισιοδοξία του για την προοπτική της ενίσχυσης του φράγματος, ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει, ακόμα και να τονωθεί το φράγμα με 9 εκ. κυβικά, η κατανομή του νερού δεν θα γίνει με την προοπτική της κάλυψης των αναγκών της φετινής χρονιάς, αλλά της εξοικονόμησης του φυσικού πόρου για το 2027!

Όπως εξηγεί ο κ. Νίνος, «μετά από τρία χρόνια λειψυδρίας έχουμε πλέον διδαχτεί στην πράξη το πόσο σημαντική είναι η ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης του νερού και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια πιο αυστηρή στρατηγική διαχείριση του φυσικού πόρου.

Είναι ξεκάθαρο -όπως τονίζει- ότι προοπτικά θα πρέπει να κάνουμε κατανομή με το βλέμμα και τη σκέψη μας στην επόμενη μέρα και αυτό το πλαίσιο λειτουργεί αποτρεπτικά και στις σπατάλες και τις υπερκαταναλώσεις».

Ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Οροπεδίου κ. Αθανασάκη, ο οποίος του μετέφερε την εικόνα ότι σιγά-σιγά αρχίζει να πέφτει χιόνι στους ορεινούς όγκους και αυτό δημιουργεί προσδοκίες για την ενίσχυση του φράγματος.

Όπως είχε γράψει η εφημερίδα «Πατρίς», το πρόγραμμα ICS (που αφορά στην πρόβλεψη υδρολογικών φαινομένων), στο οποίο συμμετέχει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, αρχικά είχε δείξει ποσοστό 48% για την ενίσχυση του φράγματος. Ωστόσο, με τη νέα επικαιροποίηση των στοιχείων, το ποσοστό αυτό κατέβηκε στο 38%, που αντιστοιχεί σε 8,5 εκατομμύρια κυβικά μέχρι το τέλος του χειμώνα.

Ωστόσο, η εκτίμηση του ΟΑΚ είναι ότι, επειδή και η άνοιξη είναι μια δυναμική περίοδος σε σχέση με τις βροχοπτώσεις, υπάρχουν καλές προοπτικές για την ενίσχυση του φράγματος που μένει να επιβεβαιωθούν.

Στο μεταξύ σε εκκρεμότητα βρίσκεται το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εκκρεμεί συνάντηση του δημάρχου και της ηγεσίας της ΔΕΥΑΗ με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για το θέμα της λειψυδρίας.

Προχωρά η τριτοβάθμια επεξεργασία στην ΕΕΛ Ηρακλείου

Με σταθερό ρυθμό προχωρά το σημαντικό έργο της προσθήκης τριτοβάθμιας επεξεργασίας στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων του Δήμου Ηρακλείου και αξιοποίηση της εκροής για ύδρευση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΕΥΑΗ, που γνωστοποιεί ότι με στόχο την εκτέλεση απαιτούμενων εργασιών, η ΔΕΥΑΗ ανακοινώνει ότι από αύριο Τετάρτη 7/1, θα ξεκινήσουν εργασίες εκσκαφής για την τοποθέτηση αγωγών επεξεργασμένων λυμάτων επί της λεωφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου, σε μήκος ενός χιλιομέτρου, από την οδό Παναγιωτάκη έως και την οδό Μάχης Κρήτης.

Κατά την διάρκεια των εργασιών δεν θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας σε κανένα από τα δύο ρεύματα, ωστόσο θα πραγματοποιηθεί στένωση του νότιου ρεύματος κατά μια λωρίδα. Η ΔΕΥΑΗ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς για αυξημένη προσοχή και συμμόρφωση με τις προειδοποιητικές πινακίδες των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.