Φουλ από κοροναϊό είναι τα σχολεία και της Κρήτης καθώς το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν σημαντικά τα κρούσματα ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα τεστ, σελφ ή ράπιντ, γίνονται σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο, αφού διαρκώς εντοπίζονται νέα περιστατικά στα τμήματα.
Όταν πρέπει να γίνει ραπιντ τεστ, οι γονείς αναφέρουν πως τα σημεία, όπου γίνονται δωρεάν, είναι πολύ λίγα, με αποτέλεσμα να πληρώνουν από την τσέπη τους σε φαρμακεία και ιδιωτικές δομές.
Σε αυτό το κλίμα και εν όψει των εκδρομών, πολλά σχολεία οργανώνουν ξανά χοροεσπερίδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά του κοροναϊού.
Ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου, κ. Μανώλης Μακράκης, αναφέρει πως το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στα σχολεία, όμως, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Σε σχετική ερώτηση, απαντά πως υπάρχουν γονείς που κρατούν τα παιδιά στο σπίτι όταν στο τμήμα τους εντοπίζεται θετικό τεστ.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία αναζωπύρωση της πανδημίας στα σχολεία.
Υπάρχουν σχολεία, από όπου απουσιάζουν δύο και τρεις εκπαιδευτικοί, τμήματα με ελάχιστους μαθητές, δεν είναι όλες οι απουσίες λόγω κρουσμάτων, όμως, είτε από φόβο είτε από άλλες αιτίες, πολλά θρανία μένουν άδεια.
Ο κ. Μακράκης αναφέρει πως η κυβέρνηση χαλαρώνει τα μέτρα και στέλνει ένα λανθασμένο μήνυμα ότι η πανδημία έχει τελειώσει, κάτι που δεν ισχύει, φαίνεται εξάλλου στα σχολεία.
Πλέον, υπάρχει μια ψυχική και οικονομική κόπωση από την όλη διαδικασία και μία δυσλειτουργία του εκπαιδευτικού έργου. Τα σχολεία ασχολούνται διαρκώς με το καταγεγραμμένο κρούσμα, ενημερώνουν τους γονείς και όλοι τρέχουν για τεστ σε καθημερινή βάση. Αυτό προκαλεί αναστάτωση, ταλαιπωρία και κόστος για τους γονείς που πρέπει να πληρώσουν τα ράπιντ τεστ, αφού τα ωράρια λειτουργίας των δομών, όπου γίνονται δωρεάν, δεν εξυπηρετούν πάντα και υπάρχουν και περιοχές που δεν έχουν διαθέσιμη δομή.
Τα παιδιά δείχνουν κουρασμένα από όλη αυτή τη διαδικασία
«Μπαμπά… φουλάραμε», είναι η φράση ενός παιδιού που περιγράφει στον πατέρα του την εικόνα που επικρατεί στο σχολείο λόγω κοροναϊού.
Ο πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων και μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, αναφέρει πως σε κάθε τμήμα νοσούν ένα ή δύο παιδιά και, μάλιστα, πάνω από μία φορά το καθένα!
Αυτές τις μέρες μοιράστηκαν πέντε επιπλέον σελφ τεστ για τις επόμενες δύο βδομάδες, όμως, σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη καταναλωθεί αφού είχε εντοπιστεί κρούσμα σε ένα τμήμα και ο έλεγχος είναι καθημερινός. Ο κ. Κουτσαυτάκης αναφέρει πως δεν υπάρχει περίπτωση ένας μαθητής να μην υποβληθεί σε επιπλέον τεστ τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα. Είναι συχνό φαινόμενο να βλέπουμε ουρές να σχηματίζονται έξω από φαρμακεία με λιλιπούτειους μαθητές Νηπιαγωγείου να περιμένουν να εξεταστούν.
Ο κ. Κουτσαυτάκης αναφέρει πως πλέον έχουμε εξοικειωθεί με αυτές τις εικόνες και πολλοί έχουν εφησυχάσει καθώς τα παιδιά δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα ενώ είναι πια τρόπος ζωής το καθημερινό σελφ τεστ.
Στον αντίποδα, οι εκδρομές γίνονται κανονικά, με γεμάτα λεωφορεία ενώ πολλά σχολεία ετοιμάζονται για διήμερες ή τριήμερες εξορμήσεις και όχι πολυήμερες, λόγω συνθηκών. Για αυτό τον λόγο, γίνονται και χοροεσπερίδες, για τη συγκέντρωση χρημάτων για την εκδρομή. Ο κ. Κουτσαυτάκης αναφέρει ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνουν πάρτι τεσσάρων σχολείων σε έναν χώρο στο Ηράκλειο. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί άνοιξαν όλα με αυτό τον τρόπο», σχολιάζει.
Εκατοντάδες κρούσματα στο Πανεπιστήμιο
Έξαρση κρουσμάτων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κυρίως στο Ρέθυμνο. Ο αρμόδιος αντιπρύτανης καθηγητής Δημήτρης Μυλωνάκης, ο οποίος την περασμένη βδομάδα είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία εφιστούσε την προσοχή της κοινότητας, αναφέρει πως σε περίοδο πέντε ημερών είχαν εντοπιστεί περίπου 300 κρούσματα ενώ ο μέσος όρος κυμαινόταν γύρω στα 100. Όλοι ήταν ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα, εξάλλου, ξεπερνά το 90% το ποσοστό των εμβολιασμένων μελών του Π.Κ. Είχε παρατηρηθεί πως η αύξηση ήρθε μετά από τις Απόκριες.