Φωτοβολταϊκά στο δώμα της Λότζια και δυναμική ανανέωση του ενεργειακού παραγωγικού εξοπλισμού της προβλέπει η μελέτη που σχεδιάζει να δημοπρατήσει άμεσα ο Δήμος Ηρακλείου αφού πάρει τη σχετική έγκριση της οικονομικής Επιτροπής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η ενεργειακή αναβάθμιση της Λότζια έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο η καταστολή και ο δραστικός περιορισμός των κοστοβόρων ενεργειακών λειτουργιών οι οποίες έχουν φτάσει στα ύψη τις οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου προς τη ΔΕΗ.
Ήδη η Τεχνική Υπηρεσία έχει στα χέρια της την πλήρη μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχιακού Μεγάγου που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της πράξης «ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ – Ενεργειακή αναβάθμιση των ιστορικών κτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λότζιας – Δημαρχείου Ηρακλείου» και υλοποιείταιβάσει του προγράμματος Συνεργασίας «INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», ενώ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον κ. Γ.Αναστασάκη, το έργο αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια του Δήμου να εκσυγχρονίσει και να κάνει πιο αποδοτικά ενεργειακά βασικά του κτήρια τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευση που απορρέει από την υπογραφή του νέου συμφώνου των δημάρχων, με το οποίο δεσμεύτηκαν για πολύ υψηλούς στόχους περιορισμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο του δήμου μέχρι το 2030. Με την 4/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εγκριθεί το Σχέδιο Δράσης Βελτίωσης της Ενεργειακής Απόδοσης των δημοτικών κτηρίων.
Στο πλαίσιο αυτό μελετήθηκε από τον Δήμο σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μια “δεξαμενή” από 76 κτήρια. Αυτά τα 76 δημοτικά κτήρια επιλέχθηκαν βάσει κριτηρίων προτεραιότητας σε κτήρια υψηλής συχνότητας εμφάνισης στον Δήμο, με έμφαση σε κτήρια υψηλού δυναμικού ενεργειακής εξοικονόμησης και υψηλής προτεραιότητας για ενεργειακή αναβάθμιση. Πρόσθετα κριτήρια αποτέλεσαν η θέση των κτηρίων σε περιοχές της πόλης, με προτεραιότητα από τον Δήμο για ενεργειακές αναβαθμίσεις η προτεραιότητα βάσει του ΣΔΑΕ του Δήμου και οι περισσότερες διαθέσιμες τεχνικές πληροφορίες για κάθε κτήριο. Αυτό αποτελεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με τον οποίο έχουν επιλεγεί 76 δημοτικά κτήρια προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα επόμενα 17 χρόνια για τα οποία ο Δήμος θα διεκδικήσει χρηματοδότηση μέσω καινοτόμων προγραμμάτων.
Όπως προκύπτει από τη σχετική μελέτη στο ιστορικό κτήριο της Λότζια καταναλώνεται αποκλειστικά ηλεκτρική ενέργεια. Καταγράφονται υψηλές καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες μεγιστοποιούνται τους χειμερινούς και τους θερινούς μήνες. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ελαχιστοποιείται κατά τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τούτο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μεγιστοποίηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Λότζια οφείλεται κυρίως στη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού.
Στο πλαίσιο της μελέτης προτείνεται μεταξύ άλλων ένα κεντρικό σύστημα κλιματισμού με αντλία θερμότητας αέρος – νερού, τερματικές υδρονικές μονάδες (fac coils) και δίκτυο σωληνώνεων πολυπροπυλενίου με οπλισμό υαλονημάτων SDR11. Επίσης προτείνεται η αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων λαμπτήρων και προβολέων φθορίου πυράκτωσης με λαμπτήρες και προβολείς LED, καθώς και ο έλεγχος λειτουργίας τους μέσω κεντρικού συστήματος διαχείρισης.
Ακόμα στη μελέτη αναφέρεται ότι η διαθεσιμότητα ηλιακής ακτινοβολίας στη θέση του κτηρίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στο δώμα του κτηρίου. Τα φωτοβολταϊκά προτείνεται να εγκατασταθούν σε καθεστώς συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας. Προκειμένου να μην αλλοιωθεί η εικόνα και ο όγκος του κτηρίου, λόγω του ιστορικού χαρακτήρα του, τα πλαίσια προτείνεται να εγκατασταθούν οριζόντια. Ακόμα προτείνεται η αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων κουφωμάτων με νέα κουφώματα, τα οποία θα είναι πιστή αντιγραφή των υφισταμένων αναφορικά με τις όψεις και τις διαστάσεις, θα αποτελούνται δε από ξύλο υψηλής ποιότητας (π.χ. ιρόκο ή νιαγκόν) και θα φέρουν διπλό υαλοπίνακα.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα της μείωση της υφιστάμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο Δημαρχείο, μέσω του ετήσιου συμψηφισμού της κατανάλωσης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον φωτοβολταϊκό σταθμό. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για κλιματισμό και φωτισμό του κτηρίου, μέσω των δράσεων εξοικονόμησης και συμψηφισμού πρακτικά εκμηδενίζεται, ενώ προκύπτει επιπλέον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά -620,3 kWh. Η νέα ετήσια προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για το κτήριο θα ισούται με: 46.213 kWh – 620,3 kWh = 45.592,7 kWh.