Σημαντική ποσότητα οπλισμού και υλικών που παραπέμπουν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς εντοπίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ σε εγκαταλελειμμένο ποιμνιοστάσιο σε κοντινή απόσταση από τα Βορίζια, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για πιθανή σχέση με τη φονική σύγκρουση που είχε σημειωθεί στην περιοχή.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Ασφάλεια, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν φτάσει στο Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μεσσαράς. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν τους αστυνομικούς σε συγκεκριμένο χώρο, όπου και εντοπίστηκε ο κρυμμένος οπλισμός.
Στο εσωτερικό του ποιμνιοστασίου βρέθηκε πράσινη θήκη κυνηγετικού όπλου, μέσα στην οποία υπήρχε ένα πολεμικό τυφέκιο με κινητό ουραίο. Ο αριθμός σειράς του όπλου είχε αλλοιωθεί, καθώς τμήμα του είχε κοπεί, ενώ στο ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο μάρκας Verney–Carron, με τον αριθμό του πλήρως αποξεισμένο. Η αλλοίωση των στοιχείων ταυτοποίησης χαρακτηρίζεται από τις Αρχές ως ιδιαίτερα σοβαρή, αφού εκτιμάται ότι έγινε σκόπιμα, με στόχο να καταστεί αδύνατος ο εντοπισμός του ιδιοκτήτη ή η σύνδεση των όπλων με προηγούμενη χρήση.
Σε μικρή απόσταση από το ποιμνιοστάσιο, μέσα σε πέτρινη περίφραξη, οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν λευκό κουβά γεμάτο κριθάρι, μέσα στον οποίο ήταν κρυμμένα έξι χάρτινα κουτιά που περιείχαν συνολικά δεκάδες φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν επίσης πετσέτες διαφόρων χρωμάτων. Παράλληλα, από την εσωτερική πλευρά της περίφραξης και ανάμεσα σε βράχους, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες φυτιλιών διαφορετικών χρωμάτων και μηκών, συνολικού μήκους δεκάδων μέτρων, εύρημα που παραπέμπει άμεσα σε εκρηκτικά ή σε προπαρασκευαστικές ενέργειες σχετικές με αυτά.
Τα όπλα και τα πυρομαχικά πρόκειται να αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να εξεταστούν και να διαπιστωθεί αν χρησιμοποιήθηκαν και που στο παρελθον.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής και μετά από αξιοποίηση πληροφοριών του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μεσσαράς, αστυνομικοί της ανωτέρω υπηρεσίας πραγματοποίησαν σήμερα (03.02.2026) πρωινές ώρες έρευνα σε περιοχή του Δήμου Φαιστού όπου εντός εγκαταλελειμμένου ποιμνιοστασίου και στον περιβάλλοντα χώρο αυτού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Ένα -1- πολεμικό τυφέκιο
Ένα -1- δίκαννο κυνηγετικό όπλο
Εκατόν ογδόντα ένα -181-πλήρη φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου
Έξι (6) φυτίλια συνολικού μήκους περίπου εξήντα πέντε -65- μέτρων
Κατασχεθέντα είδη οπλισμού θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
Η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηρακλείου.
