ΦΩΤΟ: Καθήλωσε το κοινό στην ομιλία της στο Ηράκλειο η Μαρία Ευθυμίου

Στην κατάμεστη αίθουσα Αίθουσα Εκδηλώσεων της Πατριαρχικής Ακαδημίας,η καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου, κατάφερε για άλλη μια φορά να καθηλώσει το κοινό μιλώντας για θέματα από την Ιστορία της Διατροφής του ανθρώπου.

Η  διακεκριμένη επιστήμων επισκέφθηκε την Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής  κατά τη διάεκεια της οποιας εξετάστηκε η  εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών και η επίδραση των ιστορικών, γεωγραφικών και κοινωνικών παραγόντων στη διαμόρφωσή τους.

Η κυρία Ευθυμίου  φώτισε  άγνωστες αλλά ουσιαστικές πτυχές της Ιστορίας, μέσα από το πρίσμα της διατροφής και του πολιτισμού. Έκανε μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ιστορίας της τοπικής και παγκόσμιας διατροφής από την προϊστορική περίοδο, την περίοδο της γεωργικής επανάστασης πριν από 15.000 περίπου χρόνια, τη βιομηχανική επανάσταση κατά τον 18ο και 190 αιώνα και μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Όπως τονίστηκε, η ανθρωπότητα, επί εκατομμύρια χρόνια, τρεφόταν με λίγα είδη, με τοπικά αναπτυσσόμενα φυτά και ζώα. Η Γεωργική Επανάσταση, η Εμπορική Επανάσταση και η Βιομηχανική Επανάσταση άλλαξαν άρδην την διατροφή του ανθρώπου πλουτίζοντάς την σε ασύλληπτο βαθμό.

Κατά την ομιλία της προσέγγισε την ιστορία της διατροφής σφαιρικά και διαχρονικά και ανέδειξε όλες τις όψεις της ως αντανάκλαση της ιστορίας και του πολιτισμού του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα.

‘’Η μεγαλη τομή-όπως τόνισε η κ,Ευθυμίου -είναι η στιγμή  που ο άνθρωπος  αποφασιζει να ελέγξει την τροφή και δεν θα μάθουμε ποτέ που συνέβη αυτό΄΄, προσεγγίζοντας την ιστορία της διατροφής σφαιρικά και διαχρονικά αναδεικνύοντας όλες τις όψεις της ως αντανάκλαση της ιστορίας και του πολιτισμού του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος.