Την τιμητική τους είχαν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης στο Φόρουμ των Δελφών, για την πορεία των οποίων μίλησε ο πρόεδρος & CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον δεκαετή σχεδιασμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή.
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα νησιωτικών διασυνδέσεων, είπε, είναι η Κρήτη, η οποία για πρώτη φορά φέτος θα διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω της Πελοποννήσου.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της «διασύνδεσης των ρεκόρ» και υπολογίζουμε ότι εντός του μήνα θα πραγματοποιηθεί η δοκιμαστική ηλέκτριση ολόκληρης της διασύνδεσης. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε φορτία στην Κρήτη μέσα στο καλοκαίρι, στο βαθμό που θα έχει τροποποιηθεί το απαιτούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο. Παράλληλα, προχωρά και η κατασκευή της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής» τόνισε χαρακτηριστικά.
Βέβαια, συνεχίζεται και το εντατικό πρόγραμμα διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ήδη, έχουν σβήσει τα φουγάρα σε Άνδρο, Σύρο, Πάρο και Μύκονο και έως το 2024 που θα ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση του έργου, θα κλείσουν και οι μονάδες σε Σαντορίνη και Μήλο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαγωνιστική διαδικασία για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο και στα μέσα Ιουνίου εκτιμούμε ότι θα ανακοινώσουμε τους αναδόχους. Ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει, τέλος, τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου έως το 2029, ώστε σταδιακά μέσα στην επόμενη 10ετία όλο το Αιγαίο να «πρασινίσει».
Ενίσχυση ΕΣΜΗΕ
Το Σύστημα, εκτός από επέκταση, χρειάζεται και ενίσχυση για να «σηκώσει» τις νέες ΑΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζουμε την εγκατάσταση νέων υποσταθμών και την αναβάθμιση γραμμών, καθώς και την εγκατάσταση νέων στοιχείων εξοπλισμού για τον έλεγχο των τάσεων, όπως το πρόσφατο παράδειγμα του STATCOM που ξεκίνησε να λειτουργεί στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, προϋποθέτει και ταχύτερη υλοποίηση αυτών των έργων στο Σύστημα. Από την εμπειρία μας, έχουμε διαπιστώσει ότι το πιο χρονοβόρο τμήμα στην υλοποίηση ενός έργου Μεταφοράς είναι η αδειοδότηση, παρά η κατασκευή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι αδειοδοτικές διαδικασίες να αναμορφωθούν κατάλληλα. Έτσι, θα επιταχυνθούν τα έργα, όχι μόνο του Διαχειριστή, αλλά εν γένει της αγοράς ΑΠΕ.
Επενδυτικό σχέδιο με γνώμονα την αυξανόμενη διείσδυση ΑΠΕ
Ο ΑΔΜΗΕ, ως διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς, έχει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση που συντελείται σήμερα και στην Ελλάδα και αποτελεί σημαντική πρόκληση. Από τη μία πλευρά, πρέπει να αναπτύξουμε το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με τις νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που όλοι γνωρίζουμε. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές του Συστήματος, ώστε αυτό να αντεπεξέλθει στην αλλαγή της δομής του λόγω της απόσυρσης του λιγνίτη και της διείσδυση μεγάλου μεγέθους ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα πρέπει να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις που συντελούνται διεθνώς.
Για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, ο ΑΔΜΗΕ έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη πολλών έργων, όπως αποτυπώνεται στο επενδυτικό του πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ με ορίζοντα δεκαετίας. Στον σχεδιασμό μας, είπε ο κ. Μανουσάκης, μέχρι το 2030, έχουμε προβλέψει τη διείσδυση 17 GW νέων ΑΠΕ στο Σύστημα Μεταφοράς, υπερβαίνοντας τους εθνικούς στόχους (ΕΣΕΚ) κατά 1,7 GW.