Μπορεί η εκδίκαση της υπόθεσης της αιματοχυσίας στα Ανωγειανά Όρη, με θύμα τον 23χρονο κτηνοτρόφο Μανόλη Στρατάκη, τον Απρίλιο του 2017, να ολοκληρώθηκε και σε δεύτερο βαθμό χθες, όμως οι πληγές παραμένουν ανοιχτές…
Το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, το οποίο αναγνώρισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων στον 24χρονο βασικό κατηγορούμενο, «έριξε» την πρωτόδικη ποινή στο μισό της. Από 37 έτη κάθειρξης, επιβλήθηκε ποινή 18 ετών και 4 μηνών.
Το δευτεροβάθμιο τον έκρινε ένοχο σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όμως η αναγνώριση του ελαφρυντικού άλλαξε το πλαίσιο ποινής. Την αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού είχε προτείνει νωρίτερα και ο εισαγγελέας της έδρας.
Σημειώνεται ότι πρωτοδίκως ο 24χρονος είχε «σπάσει» τα ισόβια καθώς τού είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Σε ό,τι αφορά στον πατέρα του, πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία του 23χρονου Μ. Στρατάκη αλλά και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Τού είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης, κατά συγχώνευση, 27 ετών (με εκτιτέα τα 25).
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον αθώωσε για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία και τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία (5-2) για μία απόπειρα ανθρωποκτονίας. Στον πατέρα, στον οποίο επίσης αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 7 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι αποφυλακίζεται άμεσα.
Στον αδερφό του θύματος το δικαστήριο επεφύλαξε επίσης ανάλογη ποινική αντιμετώπιση με αυτή του πατέρα του βασικού κατηγορούμενου, ωστόσο στην περίπτωση του θα πρέπει να εκτιθεί η ποινή καθώς ήταν εκτός φυλακής.
Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου δυσαρέστησε την πλευρά της οικογένειας Στρατάκη που θρηνεί έναν νεκρό. Την ίδια ώρα την ικανοποίηση τους για την ποινική μεταχείριση των εντολέων τους εξέφρασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, κ. Διονύσης Βέρρας, Γιώργος Κοκοσάλης, Γιώργος Περάκης και Γιώργος Φραντζεσκάκης.