αποθήκευση υγραερίου

Επιστρέφει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η πολύκροτη υπόθεση που αφορά στην εγκατάσταση υπαίθριας αποθήκης φιαλών υγραερίου στην ευρύτερη περιοχή της Φοινικιάς, μετά και τα νέα δεδομένα που δρομολογεί η δυναμική παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΑΚ  που  με ομόφωνη απόφαση του ζητά να αναθεωρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει ως ανώτατο όριο  αποθηκευμένης ποσότητας υγραερίου τους 50tn, προτείνοντας να επανέλθει το όριο των 10tn, άνω του οποίου να απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης σε κατοικημένη περιοχή.

Το έγγραφο- καταπέλτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου βάζει ξεκάθαρο βέτο στην αδειοδότηση επιχείρησης υπαίθριας αποθήκης φιαλών υγραερίου στην ευρύτερη περιοχή της Φοινικιάς την οποία και θα προσβάλει, καθώς αγγίζει ταβάνι σε σχέση με το αναθεωρημένο όριο του νόμου για τον αριθμό φύλαξης φιαλών, εκφράζοντας ξεκάθαρους φόβους ότι μπορεί να προκληθεί ολοκαύτωμα στην περιοχή.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές το όλο θέμα επιστρέφει στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου με παρέμβασή τους κάτοικοι της περιοχής ζητούν προστασία από το Σώμα, ώστε να μη γίνει η συγκεκριμένη επιχείρηση, να ακυρωθεί η άδεια χρήσης της επένδυσης που  ναρκοθετεί τη δημόσια ασφάλεια, η οποία απειλείται να τιναχθεί στον αέρα και να γίνει ολοκαύτωμα

Στο αίτημά τους οι κάτοικοι επισυνάπτουν συνοδευτική έκθεση του μηχανολόγου μηχανικού Κώστα Ξυλούρη, στην οποία τεκμηριώνεται η επικινδυνότητα του εγχειρήματος της εγκατάστασης υπαίθριας αποθήκης φιαλών υγραερίου, η οποία μάλιστα χωροθετείται πέντε μέτρα από μεγάλη βιομηχανία ξύλου, και γειτνιάζει με σπίτια και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων όπως πρατήριο καυσίμων, σιδηρουργείο, κατάστημα επεξεργασίας μαρμάρου.

Όπως προκύπτει στην υπαίθρια αυτή αποθήκη μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότερες από 5.000 φιάλες υγραερίου, που υπό κατάλληλες συνθήκες μπορεί να εκραγούν και να προκαλέσουν απερίγραπτες και ανεξέλεγκτες καταστροφές.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται, ένα απλό βραχυκύκλωμα, μια αστοχία των μηχανισμών ασφαλείας, μια ανάφλεξη, ένα αναμμένο τσιγάρο, η κοπή μετάλλων σε παράπλευρη επιχείρηση μπορούν με ευκολία να προκαλέσουν μια έκρηξη που θα προκαλέσει ανείπωτη και μη ανατάξιμη βλάβη σε μια περιοχή όπου υπάρχουν και κατοικίες και επιχειρήσεις.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση λόγω της φύσης της που αφορά στη διαχείριση του υγραερίου και της  αποθήκευσης φιαλών, που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τις 5.000, μια πιθανή διαρροή υγραερίου και ανάφλεξη με εκρήξεις θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει φαινόμενο «ντόμινο» και να επεκταθεί και στις υπόλοιπες φιάλες με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή να καταστούν τραγικές. Στην έκθεση περιγράφεται ότι πέντε μέτρα από την υπό ίδρυση επιχείρηση λειτουργεί μεγάλη βιομηχανία ξύλου και επίπλων ενώ υπάρχουν πολλές οικογένειες και ανήλικα παιδιά. Η  εκδήλωση πυρκαγιάς δίπλα στη συγκεκριμένη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου έχει αυξημένες πιθανότητες επειδή το πυροθερμικό φορτίο είναι πάρα πολύ μεγάλο λόγω της φύσης της και στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μεγάλη και θα πλήξει ολόκληρη την περιοχή της Φοινικιάς αλλά και τις γύρω περιοχές με συνέπειες τραγικές και ανυπολόγιστες.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα της έκθεσης που αναφέρει ότι «με βάση την ΚΥΑ 172058/2016 που  αφορά στον καθορισμό κανόνων για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες λόγω ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2012 /18/ ΕΕ το όριο για να εμπίπτει η επιχείρηση στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση και να αντιμετωπίζεται ως εγκατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα μεγάλης έκτασης, ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα αναγκαία μέτρα είναι οι 50th υγραέριο.

Γίνεται προφανές ότι δηλώνοντας οριακά μικρότερη μέγιστη ποσότητα αποθήκευσης 49th  δεν είναι δυνατό να χρίζει αυτομάτως την επιχείρηση ως επιχείρηση που δεν προκαλεί κίνδυνο μεγάλης έκτασης. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι πρόσφατα, επιχείρηση με ποσότητα αποθήκευσης μεγαλύτερη από 10th κατατασσόταν στην κατηγορία της μέσης όχλησης και αυτομάτως απαγορευόταν η ίδρυση και λειτουργία σε αυτή την περιοχή». Στην έκθεση τονίζεται ότι φιάλες υγραερίου απαγορεύεται να τοποθετούνται σε χώρο που η θερμοκρασία μπορεί να υπερβεί τους 50 βαθμούς κελσίου, και κατά τους θερινούς μήνες σε υπαίθριο αστέγαστο χώρο οι θερμοκρασίες σε περιόδους καύσωνα μπορούν να υπερβούν τους 50 βαθμούς, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος αναφλέξεων και εκρήξεων να είναι μεγάλος.