έλευση της Δόμνας Μιχαϊλίδου για τη φιλοξενία στην Κρήτη προσφυγόπουλων του πολέμου

Δεν  είναι το θέμα μόνο της ανακοίνωσης της Δόμνας Μιχαϊλίδου της έλευσης και φιλοξενίας στην Κρήτη προσφυγόπουλων του πολέμου, αλλά στα επείγοντα καταγράφονται ελλείψεις σε δομές στο νησί για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών κατοίκων που ζουν κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα ευαίσθητα θέματα,  ελλείψεις και αρρυθμίες,   τέθηκαν και ευαισθητοποίησαν την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου,  όπως π.χ. το μείζον ζήτημα τής προστασίας-μέριμνας των κακοποιημένων παιδιών του Ηρακλείου και της Κρήτης.

Μάλιστα για τις αυξημένες ανάγκες στον Δήμο Ηρακλείου το συγκεκριμένο θέμα έχει μεταξύ άλλων, σε προτεραιότητα,  η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη, η οποία για το αναγκαίο έργο υποδομής έχει συζητήσει και συνεργάζεται με τους Λαμπρινό,  Αρναουτάκη καί Μ. Κασωτάκη της Διαχειριστικής ενώ στην Περιφέρεια – μετά την συνάντηση με περιφερειάρχη, δημάρχους – το συζήτησαν από κοινού με την υφυπουργό.

Το ζήτημα, όπως άκουσαν και δημοσιογράφοι από τη γενόμενη συζήτηση, χαρακτηρίζεται αναγκαίο και επείγον, όπως και αλλά, ενώ νωρίτερα on camera η υφυπουργός στη σύσκεψη στο γραφείο του περιφερειάρχη (για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής) έδωσε δημόσια συγχαρητήρια για το έργο που γίνεται στην Κρήτη.

Από τη σύσκεψη στην Περιφέρεια με την Δόμνα Μιχαϊλίδου για τη φιλοξενία στην Κρήτη προσφυγόπουλων του πολέμου
Από τη σύσκεψη στην Περιφέρεια

”Ακούμε τα πιο θετικά σχόλια όπου κι αν βρεθούμε για την Περιφέρεια Κρήτης,  το έργο σας είναι σημαντικό»,  ήταν το σχόλιο της υφυπουργού, ενώ από την πλευρά του ο Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως η δουλειά που γίνεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους αιρετούς στην Κρήτη είναι σημαντική και υπογράμμισε πως η Διαχειριστική Αρχή Κρήτης και τα στελέχη της έχουν αποδείξει με την εμπειρία τους πως ξεχωρίζουν και παράγουν έργο.

Εν κατακλείδι,  με βάση όλα τα δεδομένα,  τα όσα συναινετικά ακούστηκαν παρουσία της υφυπουργού από περιφερειάρχη, πρόεδρο ΠΕΔ, δημάρχους αλλά και εν αναμονή της σύγκλησης της ΠΕΔ Κρήτης,  εκτιμάται ότι κανένας θεσμικός, δεν θα πει όχι στη φιλοξενία των προσφυγόπουλων στην Κρήτη (αρκεί να τηρηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες παραμονής, διαβίωσης και άλλες διασφαλίσεις), ενώ όλοι οι θεσμικοί  εναρμονισμένοι με την κοινή γνώμη της Κρήτης κρίνουν παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών δομών για τις ανάγκες των Κρητικόπουλων, όλων, μικρών ή μεγάλων που είναι κάτοικοι του νησιού.

Στο μεταξύ, υποδομή ”ζεστή αγκαλιά” για τα κακοποιημένα παιδιά στο Ηράκλειο ζητά ο Δήμος που συνεργάζεται με την Περιφέρεια.

Σύμφωνα με τους φορείς κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και εκπροσώπων των Αρχών προστασίας και ασφάλειας, η δημιουργία της υποδομής για τα κακοποιημένα παιδιά κρίνεται αναγκαία και άμεση στο Ηράκλειο, που αριθμεί πληθυσμιακά περίπου τη μισή Κρήτη, αλλά στη συνέχεια να δημιουργηθούν υποδομές στις έδρες και των άλλων Περιφερειακών ενοτήτων.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το ζήτημα της παιδικής κακοποίησης συνεχώς οξύνεται καί θεωρούν κατάλληλη την συγκυρία το Ηράκλειο, έστω και αργά, με την πολιτική βούληση-στήριξη της Πολιτείας να αποκτήσει την κατάλληλη υποδομή ”θερμή αγκαλιά” για τα κακοποιημένα παιδιά, αφού το ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής του Βασίλη Λαμπρινού, και της αρμόδιας αντιδημάρχου Ρένας Παπαδάκη, ενώ υπάρχει η ευαισθησία και το ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και της διευθύντριας της Διαχειριστικής Αρχής.