Τις φωτιές που άναψαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου αναδείχτηκαν οι βαρύτατοι κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια από τη δρομολογούμενη επένδυση που αφορά στην εγκατάσταση φιαλών υγραερίου στην περιοχή της Φοινικιάς, επιχείρησε ανεπιτυχώς να σβήσει η χθεσινή σύσκεψη που συγκλήθηκε στη Λότζια με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπου αποφασίστηκε η συντηρητική διαχείριση του θέματος που έρχεται σε αντίθεση με το αίτημα των κατοίκων οι οποίοι αντιδρούν και ζητούν την ανακοπή της επένδυσης.
Από την πλευρά του πάντως χθες το ΤΕΕ ΤΑΚ προχώρησε σε νέα παρέμβαση για την επίμαχη υπόθεση με έγγραφη παρέμβασή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον υπουργό ΥΠΕΝ τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ζητώντας δύο πράγματα.
Αφενός να «αναθεωρηθεί η νομοθεσία η οποία ορίζει ως ανώτατο όριο αποθηκευμένης ποσότητας υγραερίου τους 50tn και να επανέλθει το όριο των 10tn όπου ξεπερνώντας το να απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης σε κατοικημένη περιοχή». Επιπλέον προτείνει «την ακύρωση της διοικητικής πράξης βεβαίωσης χρήσης γης με αρ. πρωτ.: 121004/29-01-2021 την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να αιτηθούμε την ακύρωση της Έγκρισης Εγκατάστασης της εν λόγω επιχείρησης η οποία έχει εκδοθεί από τη Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε. Ηρακλείου».
Στο έγγραφο του το ΤΕΕ ΤΑΚ τονίζει επίσης ότι «η συγκεκριμένη επιχείρηση λόγω της φύσης της (υγραέριο) και της συνολικής αποθηκευμένης ποσότητας κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη. Το αέριο αυτό καύσιμο το οποίο πρόκειται να αποθηκεύεται σε υγρή μορφή σε πολύ μεγάλο αριθμό φιαλών σε υπαίθριο χώρο, είναι αέριο το οποίο μπορεί υπό κατάλληλες συνθήκες να αναφλεγεί υπό μορφή έκρηξης. Διαρροή ακόμα και πολύ μικρής σχετικά ποσότητας υγρού υγραερίου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο όγκο αέριας φάσης και συνεπώς μεγάλο όγκο εκρηκτικού μίγματος. Λ
όγω και του γεγονότος της στοίβαξης τεράστιου αριθμού φιαλών υγραερίου στο συγκεκριμένο γήπεδο, που τονίζεται ότι μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τις 5.000 φιάλες, μία πιθανή διαρροή υγραερίου και ανάφλεξη με εκρήξεις θα μπορούσε πολύ εύκολα να προκαλέσει φαινόμενο “Ντόμινο” και να επεκταθεί και στις υπόλοιπες φιάλες με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή να καταστούν τραγικές.
Παραπλεύρως νότια, σε απόσταση περίπου 5m από την υπό ίδρυση επιχείρηση, στεγάζεται και λειτουργεί μεγάλη βιομηχανία ξυλείας – επίπλου καθώς και άλλες επιχειρήσεις όπως επεξεργασία μαρμάρου, σιδηρουργείο, πρατήριο υγρών καυσίμων κ.λπ.. Σε απόσταση ολίγων μέτρων (περίπου 20m) από την εν λόγω υπό ίδρυση εγκατάσταση στη γύρω περιοχή βρίσκεται σημαντικός αριθμός κατοικιών των οποίων οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ενυπόγραφα».
Όλα τα παραπάνω ζητήματα αναδείχτηκαν και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον κ. Κ. Ξυλούρη και τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι ζήτησαν την ανάκληση της άδειας της συγκεκριμένης επιχείρησης, ζήτημα το οποίο εξετάστηκε και στη χθεσινή σύσκεψη που συγκλήθηκε το πρωί στη Λότζια με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Ωστόσο η πλευρά της δημοτικής Αρχής εξέφρασε σοβαρότατες επιφυλάξεις για την όλη διαδικασία υποστηρίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες τη δημοτική υπάλληλο που θα ανακαλέσει την άδεια. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να γίνει μια αναζήτηση στοιχείων για το επίμαχο θέμα σε πανελλαδικό επίπεδο, και να συγκροτηθεί ένα μέτωπο διαμαρτυριών με τη συμμετοχή και του Δήμου Ηρακλείου προκειμένου να αλλάξει η νομοθεσία.