Στο μεταξύ παραμένει ακέφαλη η διοίκηση του φράγματος, αφού ο Δήμος Φαιστού έχει αποσύρει τους εκπροσώπους του, και κάτω από αυτές τις συνθήκες έχουν σταματήσει οι έρευνες για την αποκάλυψη του παράνομου δικτύου των αγωγών με τη βοήθεια των οποίων έκαναν φτερά 3.5 εκ κυβικά νερού.
Ο ίδιος ο Δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης δεν κρύβει την αγωνία του για την επόμενη μέρα τονίζοντας ότι «φοβάμαι τι μέλλει γένεσθε με το φράγμα».
Η εικόνα του φράγματος και η γενικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνολικά σε σχέση με τη διαχείριση του, είναι κυριολεκτικά δραματική. Η αφαίρεση 3.5 εκ κυβικών νερού τα οποία κανένα πόρισμα από όσα έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα δεν έχει καταγράψει που ακριβώς οδηγήθηκαν, ήταν η θρυαλλίδα που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Δήμου Φαιστού.
Έτσι ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του κ. Ν. Καργάκης υπέβαλλε την παραίτηση του με μια σκληρή επιστολή, με την οποία εκφράζει με αιχμές τη βαθιά δυσφορία του για την άρνηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης να καταγράψει εγγράφως το που οδηγούν οι παράνομοι αγωγοί από τους οποίους μόνο φέτος, μέσα στη δύνη της τρομερής λειψυδρίας που μαστίζει τη Μεσσαρά, έκαναν φτερά, 3.5 εκ κυβικά νερού.
Ο κ. Καργάκης είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθεί στο πόρισμα της επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης που κατέγραψε όλη τη διαδρομή του παράνομου δικτύου των αγωγών να μην περιλάβει το αυταπόδεικτα στοιχειώδες στοιχείο που αφορά στο που οδηγείται το νερό που φεύγει από το φράγμα.
Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν σκιές και ασάφειες μετά από όλα αυτά τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Όπως είναι γνωστό, οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει είναι ότι το παράνομο δίκτυο του φράγματος αναπτύσσεται σε μήκος 120 χιλιομέτρων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι, είναι επιτακτική ανάγκη να ελεγχθεί στο σύνολο του.
Όπως είναι γνωστό, τα τεχνικά συνεργεία για να αρχίσουν το ξήλωμα του παράνομου δικτύου κατέβηκαν σε βάθος από δύο μέχρι και πέντε μέτρα, και μέχρι σήμερα έχουν ξηλωθεί πέντε σημεία παράνομων αγωγών που έχουν εντοπιστεί και εκκρεμεί η αφαίρεση και άλλων πέντε.
Η ολοκλήρωση της έρευνας και η αποξήλωση όλων των παρανομιών είναι προϋπόθεση σύμφωνα με τα στελέχη του Δήμου Φαιστού, προκειμένου να γίνει μια επανεκκίνηση στη σωστή βάση στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού. Όπως περιγράφει ο Δήμαρχος, η κατάσταση είναι αφόρητα πιεστική και μέρα με τη μέρα χειροτερεύει.
Το μεγαλύτερο πλήγμα του Δήμου, αφορά στον τομέα της άρδευσης όπου υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τις καλλιέργειες στη Γαλιά στη Φανερωμένη και τα Σκούρβουλα, όπου οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση.