Πολλά προβλήματα από την κακοκαιρία
Πολλά προβλήματα από την κακοκαιρία

Ευεργετικές βροχοπτώσεις, αλλά και πολλά προβλήματα άφησε στο πέρασμά της η «Πηνελόπη», η οποία αναμενόταν με αγωνία μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας σε όλο το νησί.

Απ’ ό,τι φάνηκε, οι βροχοπτώσεις ήταν εντονότερες στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης και ειδικότερα στον νομό Ηρακλείου και στο Οροπέδιο Λασιθίου. Τα καταγεγραμμένα χιλιοστά βροχής προκάλεσαν ικανοποίηση στους παραγωγούς, οι οποίοι ήδη είχαν αρχίσει να εκφράζουν φόβους για μία ακόμα καταστροφική από άποψη βροχοπτώσεων χρονιά.

Από σήμερα πάντως και για όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αναμένεται ομαλοποίηση του καιρού με διατήρηση όμως των χαμηλών θερμοκρασιών για τα δεδομένα της Κρήτης, ακόμα και κάτω από τους 10 βαθμούς κελσίου τις βραδινές κυρίως ώρες. Παρόλ’ αυτά, νέος κύκλος βροχοπτώσεων αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα, με βάση τις πρώτες μετεωρολογικές προβλέψεις.

Ενώ όμως η βροχή ήταν αρκετά ευεργετική για τις καλλιέργειες και τους αγρότες, δημιούργησε αρκετά προβλήματα μέσα στις πόλεις, αποδεικνύοντας πως ο αστικός ιστός του νησιού είναι εντελώς απροετοίμαστος για μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων.

Οι υπερχειλίσεις δρόμων και κτηρίων, οι αποκλεισμοί σημείων λόγω έντονης βροχής, αλλά και τα προβλήματα, ήταν χαρακτηριστικά των δύο προηγούμενων ημερών.

Ειδικότερα σε περιοχές όπως ο Κατσαμπάς στο Ηράκλειο, ο Άι Γιάννης Χωστός, οι περιοχές του Μασταμπά με μεγάλες κλίσεις, το Ατσαλένιο, αλλά και η περιοχή του Κοκκίνη στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τις κατασκηνώσεις, εντοπίστηκαν πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα.

Στις Κάτω Γούβες παράλληλα, αυτοκίνητα βρέθηκαν σε ρέματα, ενώ στο Ηράκλειο πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές είτε από υπερχειλίσεις είτε από ακάλυπτα φρεάτια που δεν ήταν ορατά από τους οδηγούς λόγω κακοκαιρίας.

Προβλήματα από κατολισθήσεις παρουσιάστηκαν επίσης τόσο στον δρόμο προς Ανώπολη, όσο όμως και στο Κακό Όρος.

Προβλήματα εμφανίστηκαν ακόμα και στο κλειστό γυμναστήριο της Χερσονήσου, αλλά και στο Ατσιπόπουλο και τον περιφερειακό Ρεθύμνου, όσο όμως και στο ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Κανονικά πάντως εκτελούνται από χθες τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Σούδας μετά την άρση του απαγορευτικού στις 12:00 το μεσημέρι.

Υποχωρεί από σήμερα η ένταση των φαινομένων
Υποχωρεί από σήμερα η ένταση των φαινομένων

Βροχοπτώσεις

Πολύ καλά ήταν τα ποσοστά βροχής που έπεσαν σε ολόκληρη την Κρήτη, τα οποία ήταν άκρως ευεργετικά για τη διψασμένη γη και τις καλλιέργειες. Το υψηλότερο ποσοστό βροχής καταγράφτηκε στην Ασή Γωνιά με 233 χιλιοστά βροχής.

Καλή ήταν η βροχόπτωση και στην πόλη του Ηρακλείου όμως, όπου η κακοκαιρία έδωσε συνολικά 89 χιλιοστά βροχής. Στο Γάζι η κακοκαιρία έδωσε συνολικά 50 χιλιοστά βροχής, όσα έδωσε και στο Αρκαλοχώρι. Στις Μοίρες καταγράφηκαν 45 χιλιοστά βροχής, ενώ στο Τυμπάκι 57.

Σαφέστατα λιγότερες ήταν οι βροχοπτώσεις στον νομό Λασιθίου, αν και ευεργετικό ήταν το νερό που έπεσε στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ειδικότερα, στο Τζερμιάδω καταγράφτηκαν 76 χιλιοστά βροχής. Στη Σητεία καταγράφτηκαν 16 χιλιοστά βροχής, ενώ στον Άγιο Νικόλαο 20 χιλιοστά.