ΠΑΓΝΗ

Εξιτήριο πήρε την Τρίτη από το ΠΑΓΝΗ όπου νοσηλευόταν ο 27χρονος ο οποίος ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Κρήτη.

Όπως είπε στην “Π” ο καθηγητής Διαμαντής Κοφτερίδης, ο ασθενής έχει ήπια συμπτώματα, θα παραμείνει για λίγες ημέρες στο σπίτι του και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην καθημερινότητά του.

Όπως έχει γράψει η “Π”, πρόκειται για έναν άντρα με καταγωγή από την Αθήνα που βρέθηκε στον Άγιο Νικόλαο για διακοπές, εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα και κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί στο ΠαΓΝΗ. Ελήφθη δείγμα, το οποίο εξετάστηκε από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα μία με πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 50 κρούσματα με τη νόσο της Ευλογιάς των Πιθήκων, ενώ η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 16 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 18.960 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 18 Αυγούστου 2022.

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 50 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (32%).