Εκθετική είναι η αύξηση που παρουσιάζουν τα εργατικά ατυχήματα, δήλωσε ο Στέλιος Βοργιάς πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση εκ μέρους του φορέα των στοιχείων της τελευταίας πενταετίας.
Όπως εξήγησε ο κ. Βοργιάς με την έλλειψη των ελεγκτικών μηχανισμών και με δεδομένο ότι δεν υπολογίζονται ως εργατικά ατυχήματα αυτά που συμβαίνουν καθ’ οδόν για την εργασία, ο αριθμός τους είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημα καταγεγραμμένο.
Σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, απάντησε ότι τα περισσότερα ατυχήματα εντοπίζονται στον κλάδο του τουρισμού, ωστόσο τα θανατηφόρα σημειώνονται κατά κύριο λόγο στον κατασκευαστικό κλάδο.
Είναι παντελής η απουσία του υπουργείου Εργασίας στους χώρους εργασίας και οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε κινδύνους, χωρίς να υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, σχολίασε ο κ. Βοργιάς.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, έκανε λόγο για «πόλεμο». με δεδομένο ότι σε πανελλαδικό επίπεδο κάθε μιάμιση μέρα, σκοτώνεται ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα.
Ο κ. Βοργιάς σχολίασε ότι πέρα από τα εργατικά δυστυχήματα, τα εργατικά ατυχήματα αφήνουν μόνιμες αναπηρίες που αυτονόητα αλλάζουν τελείως τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπους.
Οι δε οικογένειες των θανόντων μπαίνουν σε ένα δικαστικό γολγοθά, ψυχοφθόρο και πολυέξοδο ώστε να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, δηλαδή την αναγνώριση του αυτονόητου.