Το αρχικό μοντέλο που σκεφτόταν να υλοποιήσει η κυβέρνηση πριν από το Click Away φαίνεται να επεξεργάζεται ξανά, γνωρίζοντας πως τα περιθώρια στην αγορά έχουν στενέψει επικίνδυνα.
Οι εισηγήσεις που δέχονται τόσο το Υπουργείο, όσο και ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κινούνται στην κατεύθυνση ανοίγματος του λιανεμπορίου, έστω και με αυστηρούς κανονισμούς. Ο λόγος όμως για τον οποίο κάτι τέτοιο δεν έγινε όταν αποφασίστηκε το “click away” φαίνεται πως σχετίζεται με την θύελλα των αντιδράσεων, αλλά και την αρνητική κριτική που θα συσσώρευε η κυβέρνηση, «ανοίγοντας» μέρος της αγοράς κι όχι όλες τις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Ο λόγος επίσης για τον οποίο το Υπουργείο δεν τολμά μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε άνοιγμα των καταστημάτων και αρνήθηκε την οποιαδήποτε τροποποίηση του Click Away μέσα στις γιορτές, είναι διότι γνώριζε πως δεν θα μπορούσαν να τηρηθούν κανονισμοί ασφάλειας και αποστάσεις σε μια αγορά που σθενάζει, με καταναλωτές που επί μήνες αναβάλουν ακόμα και πραγματικές ανάγκες. Αυτός ο φόβος πιθανότατα ήταν που φάνηκε σαν αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, όμως τώρα οι πιέσεις είναι τόσο μεγάλες που μοιάζει πολύ δύσκολη μία ακόμα … υπαναχώρηση. Με βάση τις σκέψεις του Υπουργείου, αλλά και τα όσα έχει δηλώσει ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, το άνοιγμα των καταστημάτων – εφόσον δεν υπάρξει κάποια έξαρση κρουσμάτων μέσα στον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων – θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί από τις 8 Ιανουαρίου με τη μορφή του “click in shop” όπως δηλαδή αρχικά είχε σχεδιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να επισκέπτονται τα καταστήματα με προγραμματισμένο ραντεβού και να δοκιμάζουν τα προϊόντα. Αυτό που δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί βέβαια είναι το πόσους πελάτες ταυτόχρονα θα μπορεί να εξυπηρετεί μια επιχείρηση και κάτω από ποιες συνθήκες. Το πιθανότερο βέβαια είναι η απόφαση να ληφθεί με βάση τα τετραγωνικά των καταστημάτων.
Για να μπορέσει μάλιστα η κυβέρνηση να «μαζέψει» λίγο την αρνητική κριτική που έχει δεχθεί σε σχέση με την αδιάλλακτη και για πολλούς ακατανόητη στάση της προς τους επιχειρηματίες, θα είναι πως δεν διαπραγματεύτηκε το άνοιγμα των καταστημάτων μέσα στις γιορτές για να μην υπάρξει εξάπλωση του ιού, ωστόσο θα επιτρέψει και θα χαλαρώσει μάλιστα τα μέτρα την περίοδο των εκπτώσεων.
Αυτή η ρητορική αναμένεται να αποδώσει καρπούς εφόσον υπάρξει κίνηση κι εφόσον τελικά αποφασιστεί η υλοποίηση του “click in a shop”. Οι επιχειρηματίες ωστόσο τονίζουν πως οι σταθεροί πελάτες τους ήταν πάντα η βάση της επιβίωσης τους, όμως το κέρδος έρχονταν από τον «περαστικό κόσμο» και από τους καταναλωτές που επηρεάζονταν από την … βιτρίνα ή την γενικότερη εικόνα του καταστήματος. Όπως όλα δείχνουν όμως, αυτές οι εποχές φαίνεται ότι χάνονται σταδιακά, ενώ τη θέση τους παίρνει μια περισσότερο «ηλεκτρονική» προσέγγιση του εμπορίου.