ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ: Έβαλαν ψηλά τον πήχη  για το αεροδρόμιο Καστελλίου
Οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής τοποθετούν την πλάκα της θεμελίωσης

Σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία πολλών κυβερνητικών στελεχών και τοπικών παραγόντων, θεμελιώθηκε το αεροδρόμιο Καστελλίου από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος το χαρακτήρισε «στολίδι» προσθέτοντας με έμφαση ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ήταν ιδιαίτερα περήφανος για τη σημερινή μέρα».

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι  «η σύμπραξη για την κατασκευή του αεροδρομίου σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη επένδυση ινδικής εταιρείας στην Ελλάδα. Κι εγγυάται γρήγορο αποτέλεσμα. Οι δυνατότητες του νέου αεροδρομίου εγγυώνται την επάρκεια και τη δυναμική του και για τις μελλοντικές ανάγκες».

Η συνολική επένδυση στο νέο αεροδρόμιο, με όλες τις αεροπορικές και εμπορικές εγκαταστάσεις και συστήματα, θα αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, και η νέα μονάδα θα μπορεί να διαχειριστεί άνετα τα περίπου 8 εκατομμύρια επιβάτες που χρησιμοποιούν ετησίως το αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής,   θα δημιουργηθούν περίπου 7.000 θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας από την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου, τους αερομεταφορείς που θα χρησιμοποιούν ως κόμβο το Καστέλλι, τις επιχειρήσεις που θα προσφέρουν υπηρεσίες ή θα προμηθεύουν το αεροδρόμιο και τις εταιρείες που θα παρέχουν υποστήριξη.

Στην τελετή εγκαινίων έδωσε το “παρών” ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, βουλευτές και τοπικά στελέχη της Ν.Δ. ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γ.Κουράκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Β.Λαμπρινός, ο δήμαρχος Μινώα κ. Μ.Φραγκάκης και πλήθος τοπικών παραγόντων.

Μετά από 35 χρόνια το αεροδρόμιο Καστελλίου στο Ελληνικό Δημόσιο

Κάλεσμα στους Κρητικούς να αγκαλιάσουν το μεγάλο έργο του αεροδρομίου απηύθυνε ο πρωθυπουργός τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «σε λίγα χρόνια από τώρα η Κρήτη δεν θα είναι μόνο το καμάρι της χώρας, αλλά και το πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «μετά από 35 χρόνια και το τέλος της παραχώρησης σε ιδιώτες, το νέο αεροδρόμιο θα περάσει στο Δημόσιο και η αξία του θα είναι γύρω στα 2 δισεκατομμύρια.

Το νέο αεροδρόμιο θα ενισχύσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κρήτης, καθώς και την οικονομία του νησιού. Η Κρήτη είχε μείνει πίσω στις υποδομές. Τα δύο νέα μεγάλα έργα, το αεροδρόμιο και ο ΒΟΑΚ, θα καταστήσουν την Κρήτη αναπτυξιακό πρωταγωνιστή της χώρας!”.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, αναφερόμενος στην κατασκευή του αεροδρομίου είπε ότι “είναι το πρώτο βήμα να μπει η Κρήτη σε μια νέα εποχή. Το έργο είναι καθοριστικό για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της Κρήτης”, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν περίπου 7.000 νέες θέσεις εργασίας. Το νέο αεροδρόμιο θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τον γεωπολιτικό ρόλο της Κρήτης.

Είναι ένα εθνικά κρίσιμο έργο υποδομής, που επιτρέπει να γίνει πράξη ο στόχος της κυβέρνησης: να γίνει η Ελλάδα κόμβος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο». Ο υπουργός σχολίασε με νόημα ότι «τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα κόμμα. Είναι εργαλεία προόδου. Ανήκουν στον λαό. Η κυβέρνηση της ΝΔ, το 2004-2009 έβαλε το έργο στις ράγες.

Αναγνωρίζουμε το λιθαράκι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με δική του ευθύνη, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών του, εδώ και έναν χρόνο δεν είχε ξεκινήσει. Καταφέραμε να λύσουμε το θέμα της συμβατικής κρατικής ενίσχυσης και πήραμε το “πράσινο φως”. Με σοβαρότητα, το έργο θα είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια από τώρα. Βασικός μας στόχος να διασφαλίσουμε την ασφάλεια, την ποιότητα και την αισθητική».

Ο υπουργός κ. Καραμανλής χαρακτήρισε καθοριστικό το νέο σύγχρονο, διεθνές αεροδρόμιο, υπογραμμίζοντας «τη συνολική αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Κρήτης. Και μέσω αυτής, για την ουσιαστική αναβάθμιση συνολικά της εθνικής μας παρουσίας στις αερομεταφορές της νοτιοανατολικής Μεσογείου»

Όπως είπε, πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο, με απόσταση περίπου 4 ωρών από τη Ντόχα, τη Μόσχα, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη. «Δηλαδή μιλάμε για ένα εθνικά κρίσιμο έργο υποδομής, που υπηρετεί στρατηγικά το νέο μεγάλο εθνικό στόχο: Να γίνει η Ελλάδα κόμβος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε μια περίοδο, που όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο κρίσιμη είναι γεωστρατηγικά για την πατρίδα μας».

Τέλος ο κ. Καραμανλής τόνισε πως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι είναι το πρώτο βήμα ενός συνολικού σχεδίου για να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής, αναγκαία για να μπει η Κρήτη σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και δημιουργίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «αρκετά περίμενε η Κρήτη, αρκετά ταλαιπωρήθηκε, φτάνει πια!».

Γ. Κεφαλογιάννης: «Η Κρήτη θα αποκτήσει ένα σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο που θα καλύπτει τις ανάγκες του τομέα των αεροπορικών μεταφορών στον 21ο αιώνα»

«Το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Κρήτης στο Καστέλλι είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα» τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, σε γραπτή του δήλωση, η Κρήτη θα αποκτήσει ένα σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο που θα υποστηρίξει τον τουρισμό και θα καλύπτει τις ανάγκες του τομέα των αεροπορικών μεταφορών στον 21ο αιώνα, προσφέροντας παράλληλα, χιλιάδες θέσεις εργασίας, τόσο στο στάδιο κατασκευής, όσο και κατά τη λειτουργία του.

Σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό, εκτός από την κατασκευή του αεροδρομίου, στη σύμβαση παραχώρησης, περιλαμβάνονται και οδικές συνδέσεις του αεροδρομίου με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης στην περιοχή της Χερσονήσου και νότια, μέχρι τον άξονα Ηράκλειο – Αρκαλοχώρι – Βιάννος.