ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Β.Λαμπιρινός σε συνάντηση για τα δάνεια της ΔΕΥΑΗ
Από τις συναντήσεις που είχε ο δήμαρχος

Τα βήματα που θα ακολουθήσει ο Δήμος Ηρακλείου, προκειμένου να πετύχει διαγραφή των τόκων και τον διακανονισμό εξήντα εξαμηνιαίων δόσεων, καθώς και τριετή περίοδο χάριτος για τα δάνεια της ΔΕΥΑΗ που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη λειτουργία της, συμφώνησαν χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Β.Λαμπιρινός.

Μετά το τέλος της συζήτησης ο κ. Λαμπρινός χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση, καθώς εξασφάλισε τη συγκατάθεση ενός κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους για τη ρύθμιση του χρέους της δημοτικής επιχείρησης.

Στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γ. Ρασούλη, παρευρέθηκαν και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού Ηρακλείου κ.κ. Νίκος Ηγουμενίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Σωκράτης Βαρδάκης. Ο κ. Λαμπρινός παρουσίασε αναλυτικά το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου  και  περιέγραψε την αποπνικτική οικονομικά κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημοτική επιχείρηση που απαιτεί άμεση και αποτελεσματική λύση.

Ειδικότερα το αίτημα που διατυπώνει η δημοτική Αρχή είναι να γίνει ρύθμιση του δανείου που έχει πάρει η ΔΕΥΑΗ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Η ρύθμιση αυτή προϋποθέτει τη διαγραφή των τόκων και παράλληλο διακανονισμό των εξήντα  εξαμηνιαίων δόσεων, καθώς είναι αδύνατον να συνεχίσει να πληρώνει 1.200.000 το χρόνο.

Επίσης είναι σημαντικό να διασφαλιστεί και τριετής περίοδος χάριτος, ώστε η δημοτική επιχείρηση να μπορέσει να πάρει ανάσα από τις σκληρές οικονομικές πιέσεις που δέχεται.

Ο δήμαρχος εξήγησε στον κ. Δραγασάκη ότι η ΔΕΥΑΗ, παρά τις αφόρητες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, είναι μέχρι στιγμής συνεπής στην πληρωμή των δόσεων του δανείου, ωστόσο ενδεχόμενη ρύθμιση θα αποτελέσει ανάσα για την επιχείρηση και θα της δώσει τη δυνατότητα να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για την άμβλυνση του προβλήματος της λειψυδρίας στο Ηράκλειο.

Ο υπουργός αντιμετώπισε θετικά το αίτημα και ενημέρωσε τον δήμαρχο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν από εδώ και εμπρός, ώστε να  προχωρήσει ουσιαστικά το θέμα. Όπως είναι προφανές, ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους της ΔΕΥΑΗ περνά αναγκαστικά από το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών κ. Χαρίτση μέσω του οποίου μπορεί να δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση για τον σκοπό αυτό.

 

Συνάντηση Λαμπρινού-Καλογήρου για το Δικαστικό Μέγαρο

Συνάντηση Λαμπρινού-Καλογήρου για το Δικαστικό Μέγαρο

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου είχε χθες  ο δήμαρχος στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το κρίσιμο ζήτημα της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, καθώς το θέμα της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς σε οικόπεδο του Δήμου Ηρακλείου, δίπλα στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νέας Αλικαρνασσού.

Ο υπουργός ήταν ενήμερος  και για τα δυο θέματα. Όσον αφορά στο νέο Δικαστικό Μέγαρο διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι το έργο έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης και ότι ο ίδιος θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» προκειμένου, εκεί που είναι εφικτό, να επισπευστούν οι εξελίξεις.

Όσον αφορά στη μετακίνηση της λαϊκής, ο δήμαρχος ενημέρωσε τον υπουργό ότι πρόκειται για ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του εξήγησε αναλυτικά τον σχεδιασμό του Δήμου, βάσει της σχετικής μελέτης που έχει συνταχθεί και προβλέπει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της.