Δύο υπηρεσίες της τοπικής ΕΛ-ΑΣ είναι αυτές που σήκωσαν το κύριο βάρος στην εξιχνίαση της πολύκροτης απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη και την απελευθέρωση του Ηρακλειώτη επιχειρηματία. Πρόκειται για την Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΟΕΑ) και την Ομάδα Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του αντιστράτηγου εν αποστρατεία Μανόλη Παραβολιδάκη σε ό,τι αφορά την ίδρυση και τη λειτουργία τους κατά τη θητεία του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.
Ο ίδιος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ Ηρακλείου αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκροτήθηκαν οι δύο επίλεκτες Ομάδες, που αναβάθμισαν την αστυνόμευση του νησιού.
“Η υπόθεση των Ζωνιανών το 2007 άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε τα πράγματα, καθώς απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα η αστυνομία δεν είχε μια ειδική ομάδα που θα λειτουργούσε στα πλαίσια αντίστοιχα των υπηρεσιών της ΕΛ-ΑΣ κεντρικά. Στήσαμε την Ομάδα Ειδικών Αποστολών που αποτελείται από 25 άτομα που αποτελούν τον επιχειρησιακό βραχίονα σε μεγάλες υποθέσεις” είπε ο κ. Παραβολιδάκης.
Ο κ. Παραβολιδάκης αναφερόμενος στην Ομάδα Ειδικών Αποστολών, που χειρίζεται σοβαρές υποθέσεις ναρκωτικών και όπλων στην Κρήτη, δήλωσε πως τα μέλη της ομάδας παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια, εκπαιδεύονται σε Ελλάδα και εξωτερικό για να είναι μάχιμοι σε καταδρομικές αποστολές.
Ο κ. Παραβολιδάκης τόνισε πως η ομάδα είναι ενωμένη και έχει συσπειρωθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα αυτά τα 9 χρόνια δράσης. Θεωρείται μάλιστα πως η ύπαρξη της Ομάδας έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Πώς φτιάχτηκε η Ομάδα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και διασυνδέσεις
“Στην αρχή της οικονομικής κρίσης είχαμε πολλές αυτοκτονίες στην Κρήτη όπου λόγω των οικονομικών χρεών υπήρχαν οι υπόνοιες πως κάποιοι είτε εκβίαζαν είτε ωθούσαν τους αυτόχειρες να κάνουν το απονενοημένο διάβημα. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να παρακολουθούμε κάποια τηλέφωνα, με εισαγγελική άδεια πάντα, και να προσπαθούμε να συσχετίσουμε τις αυτοκτονίες με οικονομικούς εκβιασμούς” εξήγησε ο αντιστράτηγος.
“Κάποιες υποθέσεις οδηγήθηκαν στο γραφείο του ανακριτή, ωστόσο ο φάκελος των αυτοκτονιών άνοιξε τον δρόμο για τη νέα υπηρεσία που πολλά πρόσφερε σε υποθέσεις φυγόδικων, καλλιέργειας ναρκωτικών αλλά και σε ειδικές καταστάσεις” λέει ο άνθρωπος που άλλαξε τον σχεδιασμό της αστυνομίας στο νησί και που δημιούργησε τις δυο επαγγελματικές ομάδες στην ΕΛ.ΑΣ.
Υπόθεση Λεμπιδάκη
“Η υπόθεση Λεμπιδάκη ήταν μια δύσκολη υπόθεση για την ΕΛΑΣ. Η υπηρεσία που λειτουργεί στα Χανιά δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε από την αντίστοιχη υπηρεσία της Αθήνας. Στην ανάλυση των πληροφοριών υπήρχε συνδρομή από την Αθήνα. Αλλά στα Χανιά λειτουργεί ένα ανεξάρτητο γραφείο που αναλύει τις πληροφορίες και στη συνέχεια τις δίνει έτοιμες στην Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος” τόνισε ο αντιστράτηγος.
“Όλες οι οργανωμένες επιχειρήσεις στην Κρήτη από την ομηρεία του δραπέτη Σελιανάκη ώς τη σύλληψη του φυγόποινου Καρανικόλα στα Χανιά φέρνουν τη σφραγίδα αυτών των υπηρεσιών” συμπλήρωσε.
“Σε επιχειρησιακό επίπεδο δεν είχαμε κάποια συνδρομή. Συνδρομή είχαμε στο κομμάτι της ανάλυσης πληροφοριών που και η Κρήτη διαθέτει γραφείο. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να έχουμε περισσότερη πληροφόρηση αναφορικά με τη σύνθεση και την κίνηση των απαγωγέων” ανέφερε και πρόσθεσε: “Η Κρήτη διαθέτει τρεις – τέσσερεις διαπραγματευτές, χρειάζονταν περισσότεροι. Η αστυνομία της Κρήτης δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες υπηρεσίες. Και έτσι βήμα βήμα οδηγηθήκαμε στον απεγκλωβισμό”.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους επίδοξους κακοποιούς σημειώνοντας ότι ίσως θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη σκέψη να πλουτίσουν μέσα από ληστείες, απαγωγές ή καλλιέργεια κάνναβης. Ο ίδιος τόνισε βέβαια ότι το κομμάτι αυτό δεν αφορά μόνο την αστυνομία αλλά και την κοινωνία, που θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο.