Δυσαρεστημένοι με το Υπουργείο Υγείας δεν είναι μόνο οι γιατροί του ΕΣΥ, αλλά και οι ιδιώτες που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις στην Κρήτη την ερχόμενη εβδομάδα από 18 έως 22 Σεπτεμβρίου.
“Πάμε για χρεοκοπία”
Τα διαγνωστικά κέντρα και πολυιατρεία της Κρήτης, στο πλαίσιο παγκρήτιας απεργιακής κινητοποίησης των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών, διαμαρτύρονται για τις τεράστιες περικοπές αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ, και ζητούν «ανάσα» ρευστότητας που θα καθορίσει την επιβίωσή τους με την κατάργηση κυρίως του «claw back», της υποχρεωτικής δηλαδή, επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ λόγω υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού που φθάνει έως και το 70% των δεδουλευμένων τους, γεγονός που, όπως λένε, «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής στη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή».
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών, στην προσπάθεια διάσωσης των ιατρείων τους από την χρεωκοπία που τα οδήγησε η επιβολή του claw back από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., από το 2013, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην από κοινού ανακοίνωσή τους.
Τι ανακοίνωσαν
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής των Εργαστηριακών Ιατρών Κρήτης:
“Το 2012 εφαρμόστηκε κλειστός προϋπολογισμός (περίπου 350.000.000 ευρώ) για διαγνωστικές εξετάσεις, με στόχο τον έλεγχο της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Το 2013 που προστεθήκαν και οι ασφαλισμένοι εκτός δημοσίου, ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ<ΤΣΕΔΕ ΤΥΔΕ ΤΑΠ-ΕΤΒΑ,ΤΑΠ-ΕΤΕ,ΕΤΑΠ κλπ.), ο προϋπολογισμός παρέμεινε ο ίδιος.
Την αυξημένη ζήτηση ο ΕΟΠΥΥ την καλύπτει με χρέωση των Εργαστηριακών Ιατρών και όχι με δικό του αυξημένο προϋπολογισμό ως οφείλει. Αποτέλεσμα πλέον και μετά την εκτίναξη της δαπάνης κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στον απόηχο της, (χρόνια νοσήματα που παραμελήθηκαν, εξαίρεση νοσημάτων πλην του κοροναϊού από τα νοσοκομεία, επιπτώσεις Long Covid) να εκτοξευτεί η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις και οι εργαστηριακοί ιατροί να είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ το 60-70 % των δεδουλευμένων τους κάθε μήνα.
Αυτό καθιστά μη βιώσιμο ένα εργαστήριο, λαμβάνοντας υπ’ όψη και το αυξημένο κόστος των αντιδραστηρίων, συντήρησης μηχανημάτων, εφαρμογή ποιοτικού έλεγχου κλπ. Όλα αυτά που εξασφαλίζουν ποιοτικές εξετάσεις στους Έλληνες ασφαλισμένους.
Ζητάμε την κατανόηση του κόσμου για τις κινητοποιήσεις μας, που έχουν ήδη ξεκινήσει πανελλαδικά και ζητάμε την κατάργηση του claw back” κατέληξαν.