πνιγμός
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε παραλίες του νησιού

Πνίγονται αυτοί που ξέρουν να κολυμπούν και υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους. Αυτό έχει δείξει η πολυετής πείρα λιμενικών και ναυαγοσωστών στην Κρήτη. Ο πρώην λιμενάρχης Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός είναι κατηγορηματικός: «Είναι αλήθεια ότι πνίγονται άνθρωποι που ξέρουν κολύμπι. Ο πνιγμός στη θάλασσα είναι ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο στις ακτές και στις θάλασσές μας. Η πολυετής πείρα μου, μου έχει δείξει ότι από τα βασικά αίτια των πνιγμών είναι η άγνοια του κινδύνου που κρύβει η θάλασσα και η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του καθενός».

Μαρίνος Παττακός
Ο κ. Παττακός προσθέτει ακόμη ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πνιγεί είτε γιατί έχουν καταναλώσει πριν κολυμπήσουν ποσότητα φαγητού αλλά και αλκοόλ. «Και η κακή φυσική κατάσταση όμως αποτελεί αρνητικό παράγοντα» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «οι καιρικές συνθήκες και κυρίως στις βόρειες ακτές όπου υπάρχουν μελτέμια, μεγάλοι κυματισμοί και θαλάσσια ρεύματα επιδεινώνουν την κατάσταση αυτή».

Σωτήρια χαρακτηρίζει την παρουσία των ναυαγοσωστών, οι οποίοι όμως, όπως αναφέρει τοποθετήθηκαν στις παραλίες από τη δεκαετία του 90 και έπειτα. «Πρόκειται για ένα σωτήριο θεσμό. Η έλλειψη αυτών των ανθρώπων αποτελεί έναν σοβαρός παράγοντας που αυξάνει τον αριθμό εκείνων που πνίγονται. Θεωρώ ότι θα πρέπει να χαρακτηριστούν περισσότερες παραλίες ως πολυσύχναστες και οι ναυαγοσώστες να μην βρίσκονται μόνο τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, αλλά μέχρι τον Οκτώβριο».

Ο λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Ε. Δουβής
Ο σημερινός λιμενάρχης Ηρακλείου Ε. Δουβής τονίζει ότι η θάλασσα απαιτεί ειδική συμπεριφορά και σεβασμό. «Δυστυχώς, αψηφούμε τους κανόνες της και το γεγονός ότι η θάλασσα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι το ιδιαίτερο». Όπως λέει, ο μέσος όρος των ανθρώπων που πνίγονται στο νομό Ηρακλείου, κυμαίνεται στα 15 άτομα. «Αυτό δείχνει ότι οι λουόμενοι δεν προσέχουν. Θα έπρεπε χρόνο με το χρόνο ο αριθμός αυτός να μειώνεται κι όχι να παραμένει σταθερός ή να αυξάνεται».

Φέτος μέχρι και χθες στο νομό Ηρακλείου είχαν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό εφτά άτομα, εκ των οποίων τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες. Οι δύο ήταν Έλληνες και οι πέντε αλλοδαποί. «Από τις μετρήσεις που υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο, το 30% των ανθρώπων που έχουν πνιγεί, είναι αλλοδαποί. Πρόκειται για άτομα όπου ζουν σε χώρες που δεν έχουν θάλασσα, δεν έχουν κολυμβητική εκπαίδευση και παιδεία, ενώ αψηφούν τους βασικούς κανόνες.

Στο νερό δεν μπαίνουμε ποτέ εάν έχουμε φάει λίγο πριν, εάν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ή ηρεμιστική φαρμακευτική αγωγή, ενώ δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε σε μεγάλη απόσταση, ειδικά όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές». Στο νομό, όπως τονίζει, η ναυαγοσωστική κάλυψη είναι καλά οργανωμένη και το κοινό θα πρέπει να προτιμά τις οργανωμένες παραλίες.