Από το φθινόπωρο του 2020 αναμένεται να εκκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί στη λεγόμενη «κακιά στροφή» επί του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, λίγο πριν τον κόμβο της Αχλάδας.
Με βάση την εξέλιξη των διαδικασιών ως τώρα, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ή έως τις αρχές του Μαΐου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες προκειμένου στη συνέχεια να εκκινήσει η διαδικασία για τον σχετικό διαγωνισμό και την ανάθεση του έργου.
Όπως εξηγεί ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΒΟΑΚ, Γιώργος Αγαπάκης, στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν προβλήματα που χρίζουν επέμβασης, τόσο στο κατάντι τμήμα, όσο όμως και στο ανάντι. Με βάση τα όσα έχουν προκύψει, το κατάντι τμήμα δεν αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα, ενώ φαίνεται πως για την αντιμετώπιση των ζητημάτων προκρίνεται η λύση της πασαλοθέτησης, η οποία και μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να διακοπεί η όδευση από το σημείο.
Περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει ωστόσο το ανάντι τμήμα, όπου απαιτούνται σοβαρότερες παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι παρεμβάσεις προγραμματίζονταν για τις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπου και η τουριστική κίνηση λογικά θα είχε αρχίσει να μειώνεται. Με βάση όμως τα δεδομένα των περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας, το τελικό χρονοδιάγραμμα έναρξης, αναμένεται να καθοριστεί από τις γενικότερες εξελίξεις.
Η συγκεκριμένη εργολαβία βέβαια δεν είναι η μοναδική που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Οδικό Άξονα, αφού παράλληλα με αυτή εξελίσσονται και οι διαδικασίες για τα πρανή σε μια έκταση από τις Σίσσες έως και το Ηράκλειο, καθώς και για κάποια επιχώματα στο ύψος των Πέρα Γαλήνων. Αυτές οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης.
Την ίδια στιγμή επίσης, υπάρχουν αντίστοιχες εργολαβίες τόσο για πρανές στο ύψος του Εσταυρωμένου, όσο και για την περιοχή του Κακού Όρους.
Όλα τα θέματα τα χειρίζεται κατά κύριο λόγο η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου που δίνει και τις σχετικές κατευθύνσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάντως, οι συγκεκριμένες εργολαβίες αναμένεται να «τρέξουν» παράλληλα από το φθινόπωρο ανάλογα με τις εξελίξεις, καλύπτοντας έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 8 εκατομμυρίων ευρώ.