Την ίδια ώρα που ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αυξάνεται όλο και περισσότερο, το κυνοκομείο του Δήμου Ηρακλείου δυσκολεύεται να επιτελέσει το ρόλο του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρά δομικά προβλήματα τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα παρά το γεγονός ότι μόνο ανυπέρβλητα δεν είναι ως προς τη διαχείρισης τους είτε από τεχνικής είτε από οικονομικής πλευράς.
Τα επώδυνα αυτά κενά για τις συνθήκες διαβίωσης 90 αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο καλύπτουν με το απόθεμα της αγάπης τους εθελοντές και άνθρωποι των φιλοζωικών οργανώσεων, που κυριολεκτικά έχουν στραγγίξει τις τσέπες τους για να λύσουν προβλήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν με ευθύνη του Δήμου, που όφειλε να τα έχει αντιμετωπίσει χθες.
Η δραματική υποστελέχωση και η εσωτερική οργάνωση της λειτουργίας του κυνοκομείου παραπέμπουν σε ένα χώρο που απλώς ο Δήμος διεκπαιρώνει την υποχρέωση που ο νόμος τον έχει αναγκάσει να έχει στην ευθύνη του για την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
Η εικόνα του χώρου είναι το λιγότερο αποκαρδιωτική όταν αντικρίσει κανείς τα ζώα μέσα στα κλουβιά εκτεθειμένα στον καύσωνα αφού κανείς δε σκέφτηκε να φυτέψει ένα δέντρο για να τα δροσίζει ο ίσκιος του και να διαμορφώσει ένα πιο λειτουργικό περιβάλλον στο οποίο η διαβίωση τους θα έχει καλύτερους όρους. Η απουσία ψηλών δέντρων καλύπτεται από τα αλλεργιογόνα φυτά και χόρτα τα οποία φύονται ανενόχλητα, κάτι που φαίνεται ότι δεν αποτελεί πρόβλημα για τους θιασώτες των χαμηλών φυτεύσεων της Λότζια.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα τεχνικής φύσεως που δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες, καθώς οι υδρορροές φράζουν συνεχώς είτε λόγω κακοτεχνίας είτε από τις τρίχες των ζώων που πλένονται καθημερινά.
Οι φραγμένες υδρορροές από τη μια και οι τεχνικές κακοτεχνίες από την άλλη έχουν σαν αποτέλεσμα τα νερά να λιμνάζουν και να δημιουργείται ένα αποπνικτικό περιβάλλον με κουνούπια και ακαθαρσίες.
Όπως τονίζουν στην «Π» ζωόφιλοι εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων Ζωφόρος και Σείριος που προσφέρουν αθόρυβα, απλόχερα και διακριτικά τρυφερότητα αγάπη και ουσιαστική φροντίδα στα αδέσποτα του κυνοκομείου, με μια σωστή διαχείριση μπορεί και το πρόβλημα με τα φρεάτια να αντιμετωπισθεί και επίσης να δοθεί σωστή κλίση στη διαμόρφωση του τσιμέντου ώστε να τα νερά να μη λιμνάζουν αλλά και να βρίσκουν έξοδο στα χωράφια.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι ο ένας και μοναδικός υπάλληλος που υπάρχει είναι ξεκάθαρο ότι δεν επαρκεί, όχι μόνο γιατί δεν έχει την αναγκαία στήριξη των δημοτικών υπηρεσιών για να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά προβλήματα του κυνοκομείου σε υποδομές, αλλά και επειδή οι ανάγκες που υπάρχουν είναι συνεχώς αυξανόμενες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια κενά. Για να μπορέσει να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των προβλημάτων αρκεί να σκεφτεί ότι δεν έχει προθυμοποιηθεί κάποιος να εγκαταστήσει μια πρίζα για να πλένονται σε πλυντήριο, που έχουν δωρίσει οι εθελοντές, οι κουβερτούλες των ζώων.
Αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται οι εθελοντές να τις πλένουν στα χέρια…
Επίσης δεν έχει μεριμνήσει κανείς να αντικαταστήσει τα ξύλινα κουτάκια στα οποία τοποθετούνται τα κουταβάκια. Τα κουτιά έχουν κυριολεκτικά διαλύσει με αποτέλεσμα να βγαίνουν έξω τα κουτάβια… Χρειάστηκαν υπομνήματα τεσσάρων χρόνων για να μπορέσουν να κλείνουν τα παράθυρα, τα οποία έμεναν ανοιχτά και τα ζώα εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.
Τεράστια προβλήματα δημιουργούνται από τις κατά καιρούς καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμάκων που είναι τραυματισμένα ή άρρωστα ή χρειάζονται χειρουργεία και τα έξοδα αυτά καλύπτονται από το υστέρημα των εθελοντών που διαθέτουν τεράστια χρηματικά ποσά.
Σημαντικό μέρος των παραπάνω προβλημάτων σύμφωνα με τους εθελοντές άρχισε να αναχαιτίζεται αφού ανέλαβε την αρμοδιότητα του κυνοκομείου η αντιδήμαρχος κ. Δ.Συγγγελάκη, που όπως υποστηρίζουν έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την προκάτοχο της στην ευθύνη αυτή, με την οποία δεν δόθηκαν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα.
Ωστόσο είναι κομβικό, όπως σημειώνουν, να υπάρξει σε πολιτικό επίπεδο μια διαφορετική προσέγγιση στα προβλήματα του κυνοκομείου με την εμπλοκή όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών ώστε να αρχίσει να λειτουργεί σε μια άλλη βάση.
Όπως τονίζουν απαιτείται ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα θέσει σε νέα βάση τη λειτουργία του κυνοκομείου ώστε να υπάρχει κτηνίατρος, που θα επιμελείται τη φροντίδα των αδέσποτων, θα γίνεται έγκαιρη προμήθεια φαρμάκων και διασφάλιση της ιατρικής περιποίησης τους από τους τραυματισμούς, τις αρρώστιες, τα χειρουργεία.