Ο 11χρονος Λεωνίδας από την Αλβανία έχασε τη ζωή του από ένα ηλεκτρικό πατίνι
Ο μικρός Λεωνίδας έχασε τη ζωή του.

Θλίψη για τον πρόωρο χαμό ενός παιδιού αλλά και αγανάκτηση  για το πώς είχε στην κατοχή του ένα ηλεκτρικό πατίνι είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του  11χρονου Λεωνίδα.

Ο 11χρονος από την Αλβανία έχασε τη ζωή του προχθές το βραδυ κι ενώ βρισκόταν στο χειρουργείο για να αντιμετωπιστούν τα τραύματά του μετά το τροχαίο που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στην περιοχή της Χερσονήσου.

Ο άτυχος ανήλικος είχε τραυματιστεί βαρύτατα όταν στην προσπάθειά του να διασχίσει το δρόμο παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου αν και δεν είχε αναπτύξει απαγορευτική ταχύτητα, δυστυχώς δεν πρόλαβε να φρενάρει και να αποτρέψει τη μετέπειτα τραγωδία με θύμα το μικρό Λεωνίδα.

Αυτό που διερευνά πλέον η Τροχαία Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση είναι το πώς ο μικρός είχε το πατίνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης με τα πατίνια, ισχυρίζεται ότι δεν το ενοικίασε στον 11χρονο το πατίνι, και ότι το πήρε χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Για το εάν είναι αυτή η πραγματική αλήθεια αυτό θα φανεί από την προανάκριση στη διάρκεια της οποίας θα κληθούν να καταθέσουν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ θα αναζητηθεί υλικό από κάμερες της περιοχής. Η κηδεία του 11χρονου θα γίνει στην Αλβανία.

Ανακοίνωση

Ο σύλλογος προστασίας ανθρώπινης ζωής «Ανθρώπινη Ασπίδα»  με αφορμή το θάνατο του 11χρονου εξέδωσε ανακοίνωση για την επικινδυνότητα των ηλεκτρικών πατινιών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Παρακολουθούσαμε με αγωνία την εξέλιξη της υγείας του εντεκάχρονου, που ενεπλάκη σε τροχαίο στην περιοχή της Χερσονήσου και δυστυχώς δεν τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Συμμεριζόμαστε τον πόνο των δικών του ανθρώπων και στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Με αφορμή το γεγονός αυτό , αλλά και περιστατικά λιγότερο σοβαρά ,που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας ,με τη συμμετοχή των ηλεκτρικών πατινιών, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ,πέραν του οποιουδήποτε νομικού πλαισίου, το ειδικό διακύβευμα που αφορά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Είναι προφανές ότι  οποιοδήποτε όχημα κινείται σε δημόσιο δρόμο, είναι εν δυνάμει συμμετέχων σε τροχαίο ατύχημα και θα πρέπει ο οδηγός του να γνωρίζει,  πιστοποιημένα τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας ,να τους τηρεί  εφόσον κινείται εντός αστικής ζώνης, να εντάσσεται σε συγκεκριμένο ασφαλιστικό πλαίσιο και σίγουρα να πληροί ηλικιακά κριτήρια ασφαλείας.

Δεν νοείται οδηγός πατινιού ή ακόμα και ποδηλάτου κινούμενο έστω και σε μικρές ταχύτητες (εντός αστικής ζώνης) να μην γνωρίζει για παράδειγμα τις ειδικές σημάνσεις: απαγόρευσης δεξιά ,STOP,μονοδρόμησης ,φωτεινούς σηματοδότες κ.τ.λ.

Πρόταση της Ανθρώπινης Ασπίδας η άμεση θεσμοθέτηση διαδικασίας έγκρισης ειδικής άδειας, για την χρήση  ειδικών τροχοφόρων οχημάτων, που δύναται  να αναπτύξουν ταχύτητα  άνω των 20  χλμ/ώρα  εντός της αστικής ζώνης .

Μπροστά στο διακύβευμα για την ανθρώπινη ζωή τα χατίρια ,οι υποχωρήσεις  και οι «ανταμοιβές»  για  τους μικρούς μας φίλους,  θα πρέπει να έρχονται σε δεύτερη μοίρα, κάτι το οποίο γαλουχείται μέσα  στα σπίτια μας ,με την όποια ευθύνη των γονιών,  αλλά και των εταιρειών  στον βωμό του χρήματος.

Ναι στην βιώσιμη ανάπτυξη ,ναι στις μετακινήσεις των πολιτών σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος ,αλλά με προϋποθέσεις και πάνω απ΄ όλα με ασφάλεια!».