Σε τρία διαφορετικά σημεία και συγκεκριμένα στο Παγκρήτιο Στάδιο, σε κτήρια της Ν. Αλικαρνασσού και στο Πολιτιστικό Κέντρο, μεταφέρθηκαν οι δημοτικές υπηρεσίες που στεγάζονται στο κτήριο της οδού Ανδρόγεω, καθώς αρχίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι εργασίες για το ενεργειακό «λίφτινγκ» που έχει δρομολογήσει η Λότζια.
Ο «εξοστρακισμός» των υπηρεσιών θα διαρκέσει για έναν τουλάχιστον χρόνο, που αντιστοιχεί στη συμβατική υποχρέωση του εργολάβου να ολοκληρώσει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης. Η μόνη υπηρεσία που έχει μείνει στη θέση της είναι το ΚΕΠ που ενδέχεται να κλείσει κάποιες μέρες μετά από συνεννόηση με τον εργολάβο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού μετακινήθηκε στα γραφεία της ΔΕΠΑΝΑΛ στη Νέα Αλικαρνασσό. Αντίστοιχα η διεύθυνση προγραμματισμού και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μαζί με τον αντιδήμαρχο Γ.Σισαμάκη, μετακινήθηκαν στο Δημοσκόπιο στην Αλικαρνασσό. Το τμήμα Παιδείας και δια βίου μάθησης και οι Σχολικές Επιτροπές, μετακινήθηκαν στο Παγκρήτιο Στάδιο.
Επίσης, στο Πολιτιστικό Κέντρο μεταφέρθηκαν η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, οι πολιτικοί γάμοι, η Διεύθυνση Πολιτισμού το τμήμα Πολιτισμού, το τμήμα Προϋπολογισμού, το τμήμα Προμηθειών, το τμήμα Διπλογραφικού, και το τμήμα Δημοτικής Περιουσίας με τον πολιτικό του προϊστάμενο Μανόλη Βασιλάκη.
Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη, «η όλη διαδικασία δεν ήταν καθόλου απλή ούτε εύκολη, αφού ουσιαστικά μιλάμε για τη μεταστέγαση περισσότερων από 85 ατόμων που έπρεπε να μετακινηθούν και μάλιστα με ένα τρόπο που είναι ασφαλής για τους ίδιους και τους πολίτες.
Η ίδια σημειώνει ότι το εγχείρημα της πλήρους εκκένωσης του κτηρίου δρομολογήθηκε από την ίδια και τη Γ. Γ. του Δήμου κ. Στυλιανού, που φρόντισαν για την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων, οι οποίοι στις νέες τους θέσεις μεταφέρθηκαν μαζί με τα γραφεία τους, τον εξοπλισμό τους το αρχειακό υλικό τους, για να μπορέσουν να δουλέψουν όσο το δυνατό καλύτερα».
Όπως είναι γνωστό, το δημοτικό κτήριο της Ανδρόγεω το οποίο φτιάχτηκε μέσα στη δεκαετία του ʽ80, δεν έτυχε ποτέ μιας σοβαρής συντήρησης και αποκατάστασης των προβλημάτων που άρχισαν να εμφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι, με την πάροδο των χρόνων, κατέληξε σε ένα κτήριο εξαιρετικά ενεργοβόρο, και δυσλειτουργικό.
Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης, το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω, έρχεται να αποκαταστήσει σοβαρότατα προβλήματα χρόνων τα οποία δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκαν. Προβλέπεται μεταξύ άλλων η υλοποίηση εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, την επισκευή επιχρισμάτων των εξωτερικών όψεων όπου απαιτηθεί. Προβλέπει ακόμα την τοποθέτηση θερμοπρόσοψης με πετροβάμβακα στην όψη του κτηρίου. Επίσης την υγρομόνωση – θερμομόνωση δώματος.
Προβλέπεται η αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης με διπλούς υαλοπίνακες. Θα γίνει τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό net metering στο δώμα του κτηρίου. Επίσης
αντικατάσταση φωτιστικών με νέα τεχνολογίας LED, αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού αερισμού του κτηρίου που θα γίνει με τη βοήθεια αντλιών θερμότητας αέρα – νερού ψυκτικής ισχύος ανά επίπεδο κτηρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Γ. Αναστασάκη το έργο αυτό, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου να εκσυγχρονίσει και να κάνει πιο αποδοτικά ενεργειακά, βασικά του κτήρια τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευση που απορρέει από την υπογραφή του νέου συμφώνου των δημάρχων με το οποίο δεσμευτήκαμε για πολύ υψηλούς στόχους περιορισμού των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο του Δήμου μέχρι το 2030. Με την 4/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εγκριθεί το Σχέδιο Δράσης Βελτίωσης της Ενεργειακής Απόδοσης των δημοτικών κτηρίων.
Στο πλαίσιο αυτό, μελετήθηκε από το Δήμο σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μια δεξαμενή από 76 κτήρια. Αυτά τα 76 δημοτικά κτήρια επιλέχθηκαν βάσει κριτηρίων προτεραιότητας σε κτήρια υψηλής συχνότητας εμφάνισης στον Δήμο, με έμφαση σε κτήρια υψηλού δυναμικού ενεργειακής εξοικονόμησης και υψηλής προτεραιότητας για ενεργειακή αναβάθμιση.
Πρόσθετα κριτήρια αποτέλεσαν η θέση των κτηρίων σε περιοχές της πόλης, με προτεραιότητα από τον Δήμο για ενεργειακές αναβαθμίσεις, η προτεραιότητα βάσει του ΣΔΑΕ του Δήμου, και οι περισσότερες διαθέσιμες τεχνικές πληροφορίες για κάθε κτήριο. Αυτό αποτελεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με τον οποίο έχουν επιλεγεί 76 δημοτικά κτήρια προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα επόμενα 17 χρόνια για τα οποία ο Δήμος θα διεκδικήσει χρηματοδότηση μέσω καινοτόμων προγραμμάτων.