Μπλοκάρουν τα δημόσια έργα λόγω της αύξησης των ασφαλτικών

Στον «πάγο» έχουν μπει δεκάδες δημόσια έργα ασφαλτοστρώσεων και οδοποιίας καθώς η αύξηση  50% της ασφάλτου και 40% του πετρελαίου ντίζελ, προκαλούν ισχυρότατους κλυδωνισμούς  στους οικονομικούς προϋπολογισμούς τους με αποτέλεσμα οι εργολήπτες να σηκώνουν τα «χέρια ψηλά». Το ανεξέλεγκτο ράλι των τιμών της ασφάλτου και των υλικών που προέρχονται από προϊόντα του πετρελαίου, επηρεάζουν άμεσα και καθοριστικά την ομαλή εκτέλεση πλήθους δημοσίων έργων με τον εργοληπτικό κλάδο να βρίσκεται κυριολεκτικά στα «κάγκελα» και να ζητά την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Όπως προκύπτει δεκάδες έργα οδοποιίας έχουν σταματήσει και αυτή τη στιγμή γίνονται μόνο εργασίες ασφαλτικών σε σημεία των δρόμων που είναι αναγκαίο να αποκατασταθούν, όπως για παράδειγμα σε τομές σε έργα ύδρευσης αποχέτευσης και οπτικών ινών, γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων.

Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην “Π” και στο patris.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ζαχαρίας Αθουσάκης, ο οποίος σημειώνει ότι ήδη οι τρεις μεγάλες εργοληπτικές ενώσεις έχουν ζητήσει την παρέμβαση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Δήμα, Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη στους οποίους καταθέτουν αίτημα άμεσης θεσμοθέτησης κατ’ εξαίρεση ρύθμισης για την απολογιστική αποζημίωση της ασφάλτου και των συναφών ασφαλτικών υλικών στα δημόσια έργα.

Ο κ. Αθουσάκης σημειώνει ότι τόσο η αύξηση του κόστους του ασφαλτομίγματος όσο και η άνοδος της τιμής των καυσίμων  έχουν ανεβάσει στα ύψη τους προϋπολογισμούς των έργων με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει δεκάδες έργα οδοποιίας αφού υπάρχει πλήρης ανατροπή σε σχέση με τους οικονομικούς προϋπολογισμούς τους. Ο ίδιος περιγράφει ότι ο κλάδος είχε ζήσει αντίστοιχη κρίση και στον προηγούμενο πόλεμο και δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί την ίδια κατάσταση για μια ακόμα φορά, διότι δεν μπορούν οι εργολήπτες να απορροφήσουν τους βαρύτατους οικονομικούς κραδασμούς που προκαλεί η αύξηση κατά 50%  της ασφάλτου και 40%  του πετρελαίου ντίζελ.

Ο κ. Αθουσάκης ξεκαθαρίζει ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά της ασφάλτου, καθώς και των συναφών ασφαλτικών υλικών που χρησιμοποιούνται στα δημόσια έργα, καθιστούν  αναγκαία την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας με ρύθμιση που είναι απολύτως αναγκαία τόσο για τη βιωσιμότητα των εργοληπτικών επιχειρήσεων όσο και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς συνδέεται άμεσα με τη συνέχιση, την έγκαιρη ολοκλήρωση και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των δημοσίων έργων. Στο πλαίσιο αυτό ζητείται να γίνει  απολογιστικός προσδιορισμός της αξίας της ασφάλτου με βάση επίσημα και αντικειμενικά στοιχεία τιμολόγησης στον χρόνο ενσωμάτωσής τους στο έργο  και η απόδοση της πραγματικής αξίας των υλικών που ενσωματώνονται.

Ο κ. Αθουσάκης

Τι ζητά ο εργοληπτικός κλάδος

Στο κείμενο που συνυπογράφουν οι μεγάλες εργοληπτικές ενώσεις αναφέρουν μεταξύ άλλων : «Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει, λόγω και του πολέμου, από τη συνεχή και καθημερινή ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής της ασφάλτου και των υλικών που προέρχονται από προϊόντα του πετρελαίου, που επηρεάζουν άμεσα και καθοριστικά την ομαλή εκτέλεση πλήθους δημοσίων έργων.

Συγκεκριμένα και με βάση τις τιμές που είναι αναρτημένες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου το Σάββατο 28.02.2026 η τιμή διυλιστηρίου της ασφάλτου ήταν 381,64 ευρώ ανά τόνο, ενώ το Σάββατο 07.03.2026 η τιμή ήταν 511,34 ευρώ, ήτοι παρουσιάστηκε αύξηση σε ποσοστό περίπου 34% εντός μίας εβδομάδας.

Η άσφαλτος αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο υλικό για έργα οδοποιίας και λοιπές τεχνικές παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα η διαρκής ανατίμησή της να επιβαρύνει υπέρμετρα τους αναδόχους και να ανατρέπει ουσιωδώς την οικονομική ισορροπία των συμβάσεων. Οι συμβατικές τιμές των έργων έχουν διαμορφωθεί βάσει τελείως διαφορετικών δεδομένων αγοράς και, ως εκ τούτου, αδυνατούν να απορροφήσουν τις σημερινές αυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτεία είχε ήδη αναγνωρίσει, σε αντίστοιχη συγκυρία, την ανάγκη λήψης ειδικής μέριμνας με το άρθρο 152 του ν. 4938/2022, το οποίο προέβλεψε, κατ’ εξαίρεση, τη δυνατότητα καθορισμού του τρόπου υπολογισμού της αξίας και πληρωμής πρώτων υλών απολογιστικά για συμβάσεις δημοσίων έργων, εφόσον η προμήθειά τους είχε λάβει χώρα μετά την 1.1.2022. Ακόμα, ρητώς προβλέφθηκε ότι η επιπλέον δαπάνη καλύπτεται από τις πιστώσεις του έργου και ότι για τις εργασίες αυτές δεν καταβάλλεται αναθεώρηση κατά την έννοια του άρθρου 153 του ν. 4412/2016.

Σε εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης εκδόθηκε η υπ’ αρ. 275234/05.09.2022 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’ 4767/2022), με την οποία καθορίστηκε, κατ’ εξαίρεση, ο τρόπος υπολογισμού της αξίας της ασφάλτου απολογιστικά. Ειδικότερα, προβλέφθηκε ότι η τιμή της ασφάλτου προκύπτει από τη μέση εξαγόμενη τιμή του ημερήσιου δελτίου τιμών διυλιστηρίου κατά την ημέρα ενσωμάτωσης του ασφαλτομίγματος στο έργο, ότι συντάσσεται Πρωτόκολλο Υπολογισμού Απολογιστικής Δαπάνης Ασφάλτου και ότι η προϋπολογισθείσα αξία της ασφάλτου αφαιρείται από το σχετικό άρθρο του τιμολογίου, ενώ στον ανάδοχο καταβάλλεται η πραγματική αξία του υλικού που ενσωματώθηκε, με τους προβλεπόμενους συντελεστές.

Σήμερα, οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά της ασφάλτου, καθώς και των συναφών ασφαλτικών υλικών που χρησιμοποιούνται στα δημόσια έργα, καθιστούν εκ νέου αναγκαία την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας με ανάλογη ρύθμιση. Η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους προμήθειας και ενσωμάτωσης της ασφάλτου και των συναφών ασφαλτικών υλικών στα έργα δημιουργεί συνθήκες σοβαρής διατάραξης της συμβατικής ισορροπίας, προκαλεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση στις εργοληπτικές επιχειρήσεις και εγκυμονεί κινδύνους για την απρόσκοπτη εκτέλεση των συμβάσεων και την έγκαιρη ολοκλήρωση κρίσιμων δημόσιων έργων.

Επιπλέον οι εργοληπτικές επιχειρήσεις ήδη αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα και με την άνοδο των τιμών των καυσίμων, ζήτημα για το οποίο θα επανέλθουμε με νεότερη επιστολή μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και επαρκώς.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την άμεση θεσμοθέτηση νέας αντίστοιχης κατ’ εξαίρεση ρύθμισης, με την οποία να προβλέπεται εκ νέου η απολογιστική αποζημίωση της αξίας της ασφάλτου, καθώς και των συναφών ασφαλτικών υλικών που ενσωματώνονται στα δημόσια έργα, κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον που είχε εφαρμοστεί το 2022.

Ειδικότερα, θεωρούμε αναγκαίο να προβλεφθεί:

α) ο απολογιστικός προσδιορισμός της αξίας της ασφάλτου και των συναφών ασφαλτικών υλικών με βάση επίσημα και αντικειμενικά στοιχεία τιμολόγησης κατά τον χρόνο ενσωμάτωσής τους στο έργο,

β) η σύνταξη σχετικού πρωτοκόλλου υπολογισμού και η προσκόμιση των απαιτούμενων παραστατικών και δικαιολογητικών,

γ) η αντίστοιχη αφαίρεση της προϋπολογισθείσας αξίας των ανωτέρω υλικών από τα άρθρα του τιμολογίου και η απόδοση της πραγματικής αξίας των υλικών που ενσωματώνονται,

δ) η εφαρμογή της ρύθμισης στις εν εξελίξει συμβάσεις δημοσίων έργων για εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παρόν, εξαιρετικό πρόβλημα της αγοράς. Η λήψη της ανωτέρω πρωτοβουλίας είναι απολύτως αναγκαία τόσο για τη βιωσιμότητα των εργοληπτικών επιχειρήσεων όσο και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς συνδέεται άμεσα με τη συνέχιση, την έγκαιρη ολοκλήρωση και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των δημοσίων έργων».