Στην υπογραφή συμβάσεων σημαντικών έργων που αφορούν στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Κρήτης αλλά και στη δρομολόγηση της ανάθεσης σχετικών μελετών, προχώρησε χθες ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης. Συγκεκριμένα υπέγραψε μια μεγάλη εργολαβία ύψους 3,2 εκ. ευρώ που αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων για την προστασία πρανών και την αποκατάσταση οδού επί της παλιάς εθνικής οδού Ρεθύμνου-Επισκοπής.
Η σύμβαση αφορά εργασίες αποκατάστασης για την αντιμετώπιση εδαφικών αστοχιών που εντοπίστηκαν σε διάφορες θέσεις κατά μήκος της Π.Ε.Ο. Ρεθύμνου – Επισκοπής. Πρόκειται για κατολισθητικά φαινόμενα σε πρανή της οδοποιίας τα οποία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργικότητα.
Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι χωματουργικά (εκσκαφές, διάνοιξη τάφρων, καθαρισμοί, άρση καταπτώσεων), τεχνικά έργα (χωματουργικές εργασίες, εφαρμογές οπλισμένης γης, επενδύσεις πρανών, αγκυρώσεις, φρεατοπάσσαλοι, σκυροδέματα, οπλισμοί, γεωυφάσματα), οδοστρωσία, ασφαλτικά, σήμανση – ασφάλιση (στηθαία ασφαλείας, κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση).
Σύμβαση συντήρησης δικτύου Βαγιωνιάς
Παράλληλα χθες ο περιφερειάρχης υπέγραψε μια ακόμα σύμβαση ύψους 248.000 ευρώ που αφορά σε εργασίες αποκατάστασης-συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου στον οικισμό Βαγιωνιάς.
Στην υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Έφη Κουτεντάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Δήμαρχος Γόρτυνας Λευτέρης Κοκολάκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μεγάλη Γόρτυνα» Μιχάλης Κοκολάκης, ο πρόεδρος της κοινότητας Βαγιωνιάς Αντώνης Αθουσάκης, η Γενική διευθύντρια Υποδομών Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Δοξάκη, το στέλεχος των τεχνικών υπηρεσιών Χαρά Τριαματάκη και ο εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας «Λατομική ΑΤΕ» Αντώνης Ορφανουδάκης.
Με το έργο πρόκειται να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του επαρχιακού δικτύου στην περιοχή του οικισμού Βαγιωνιάς ώστε να μειωθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα και οι κίνδυνοι πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων με αποτέλεσμα τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Το φυσικό αντικείμενο αφορά την εφαρμογή κυρίως ασφαλτικών και καθαρισμού τάφρων καθώς και μικρής έκτασης τοπικών -τμηματικών παρεμβάσεων οδοστρωσίας, καθαρισμού τεχνικών απορροής ομβρίων υδάτων και εργασίες διαγράμμισης και σήμανσης.
Αποκατάσταση οδικού δικτύου Μύρτου -Καλυκο-βρέχτη- Τέρτσα
Τις μελέτες καθώς και τα έργα που απαιτούνται να προωθηθούν για την αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης των Δήμων Ιεράπετρας και Βιάννου, συζήτησαν χθες οι δήμαρχοι των δύο περιοχών Θ.Καλατζάκης και Μ.Σταυρακάκης αντίστοιχα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε στο γραφείο του περιφερειάρχη οι δήμαρχοι έθεσαν στον Περιφερειάρχη το πρόβλημα που έχει εμφανίσει το οδικό δίκτυο που συνδέει την περιοχή του Μύρτους με τον Καλυκοβρέχτη και τα Τέρτσα.
Δηλαδή, την παραθαλάσσια διαδρομή που ενώνει τις δύο περιοχές.
Όπως είναι γνωστό, κατά μήκος του οδικού δικτύου σημειώνονται έντονες κατολισθήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται με έργα αυτεπιστασίας που όμως δεν είναι αρκετά για να αναχαιτίσουν το εύρος του προβλήματος που απαιτεί συνολικότερη διαχείριση.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ανταποκρίθηκε στο αίτημα που κατέθεσαν οι δήμαρχοι να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες μελέτες για το τμήμα του δρόμου Μύρτος – Καλυκοβρέχτης – Τέρτσα, δίνοντας σχετική εντολή στις υπηρεσίες του.