Τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτείται για να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε χιλιάδες κατοίκους της ενδοχώρας που υποφέρουν από ψυχικά νοσήματα καταγράφουν οι εργαζόμενοι.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι από το 2013 που ιδρύθηκε η Μονάδα, έχουν γίνει 26.000 επισκέψεις ασθενών και η χρόνια παρακολούθησή τους έχει οδηγήσει σε μείωση κατά 45% των επανεισαγωγών στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.
Η “Π”, σε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα παρουσίασε το πρόβλημα, τη μεγάλη προσφορά της Μονάδας αλλά και την αναγκαιότητα να συνεχίζει να λειτουργεί.
Γιατί η Μονάδα αυτή χρειάζεται
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν:
“Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ν. Ηρακλείου δραστηριοποιείται από το 2013 και πλέον επισκέπτεται σε σταθερή βάση 7 ΚΥ του νομού με συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα. Τα ΚΥ που επισκεπτόμαστε είναι τα εξής: Μοιρών, Αρκαλοχωρίου, Χάρακα, Αρχανών, Βιάννου, Καστελλίου και Χερσονήσου. Από την ίδρυση της μονάδας έχουν εξεταστεί περίπου 4.000 ασθενείς και συνολικά έχουν γίνει 26.000 επισκέψεις.
Η μονάδα αντιμετωπίζει κάθε είδους ψυχικά νοσήματα και σημαντικό μέρος των ασθενών αυτών πάσχει από χρόνια νοσήματα όπως ψυχώσεις και διπολική διαταραχή, που η φύση των νοσημάτων αυτών επιβάλλει την συνεχή και συστηματική παρακολούθηση των ασθενών αυτών, προκειμένου να μην υποτροπιάσουν. Επιπλέον αντιμετωπίζουμε συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, οργανικά ψυχοσύνδρομα κτλ. Σημαντική είναι η συμβολή μας και στην αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας στα πλαίσια της ποινικής διαμεσολάβησης.
Να σημειωθεί ότι η χρόνια παρακολούθηση των ασθενών με διάγνωση ψύχωσης και διπολικής διαταραχής, έχει οδηγήσει σε μείωση των επανεισαγωγών των ασθενών αυτών στην Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ κατά 45% περίπου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Σημαντικά πλεονεκτήματα της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός της ενδοχώρας δεν χρειάζεται να διανύσει χιλιόμετρα μέχρι το Ηράκλειο, προκειμένου να εξεταστεί, η καταπολέμηση του στίγματος (δεδομένου ότι η εξέταση γίνεται στα ΚΥ), η δυνατότητα να βρεθούμε με τις οικογένειες των ασθενών, η διασύνδεση με τους γενικούς γιατρούς και την κοινωνική υπηρεσία των δήμων κτλ.”.
Η ανοικτή επιστολή συνεχίζει:
“Στην μονάδα εργάζονται ψυχίατροι, με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Βγόντζα, ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγος και ειδικευόμενοι της Ψυχιατρικής Κλινικής ΠαΓΝΗ. Επιπλέον, όπου είναι απαραίτητο, διενεργούμε κατ’ οίκον επισκέψεις.
Με θλίψη μας πληροφορηθήκαμε, προ 10ημέρου περίπου, ότι η λειτουργία της Κινητής Μονάδας είναι πλέον στον «αέρα», καθώς φαίνεται ότι η χρηματοδότηση της μονάδας «ξεχάστηκε» να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης, άρα οι συμβάσεις των εργαζομένων δεν προβλέπεται να ανανεωθούν. Και αυτή η εξέλιξη αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή δεν είναι σαφές αν η μονάδα θα μπορεί να λειτουργεί από τον Αύγουστο και μετά.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πού θα απευθυνθούν όλοι αυτοί οι ασθενείς για την παρακολούθηση τους, δεδομένου ότι οι δημόσιες δομές στην πόλη του Ηρακλείου είναι υποστελεχωμένες και η Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ κυριολεκτικά στενάζει από το φορτίο των νοσηλευομένων; Να τονίσουμε εδώ ότι η Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ είναι η μόνη δημόσια ψυχιατρική κλινική στην Ανατολική Κρήτη. Η δυσκολία των ασθενών αυτών να επισκεφθούν ιδιώτες γιατρούς είναι δεδομένη, καθώς η πλειοψηφία αυτών λαμβάνουν προνοιακό επίδομα (320 ευρώ περίπου) ή τα εσοδά τους προέρχονται κυρίως από αγροτικές εργασίες / συντάξεις”.
Και καταλήγει:
“Ως εργαζόμενοι ζητάμε την εύρεση άμεσης λύσης για την συνέχεια της λειτουργίας της Κινητης Μονάδας από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διασφαλιστεί η ψυχική υγεία των ωφελουμένων του προγράμματος”.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εργαζόμενοι της Κινητής μονάδας:
Αλέξανδρος Βγόντζας, καθ. Ψυχιατρικής, επιστημονικά υπεύθυνος της κινητής μονάδας
Αναστασάκη Μαρία, ψυχίατρος
Ζωγραφάκη Αυγή, ψυχίατρος
Λαζαρίδης Γρηγόριος, ειδικευόμενος ιατρός Ψυχιατρικής Κλινικής ΠαΓΝΗ
Βολικός Εμμανουήλ, ειδικευόμενος ιατρός Ψυχιατρικής Κλινικής ΠαΓΝΗ
Γανιάρης Ανδρόνικος, ειδικευόμενος ιατρός Ψυχιατρικής Κλινικής ΠαΓΝΗ
Πασχαλίδου Άννα, ψυχολόγος
Χατζηορφανός Βασίλης, ψυχολόγος
Γιακωβίδου Άννα, επικουρική ψυχολόγος ΠαΓΝΗ και
Δασκαλάκη Μαρία, παιδοψυχολόγος.